Διέταξε έρευνα για τις τ/κ περιουσίες ο Νουρής-Στο κάδρο 16 λειτουργοί

Ερευνώντα λειτουργό για να διερευνηθούν οι περιπτώσεις των υπαλλήλων της υπηρεσίας διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών που οι ίδιοι ή συγγενείς τους κατέχουν ή διαχειρίζονται τις εν λόγω περιουσίες, έχει ορίσει ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής. Κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Προσφύγων, παραδόθηκε ο φάκελος στον Γενικό Ελεγκτή και στη Νομική Υπηρεσία, σχετικά με όλα τα στοιχεία που είχε ενώπιον της η Επιτροπή και τροχιοδρομήθηκε η διαδικασία λεπτομερούς και ουσιαστικού ελέγχου. Εξάλλου όπως παραδέχθηκαν τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών, όσο και ο Γενικός Ελεγκτής, υπάρχουν περιπτώσεις εξόφθαλμες που χρήζουν έρευνας. 

Έχει γίνει ξεκάθαρο, ότι η κάθε περίπτωση χρήζει συγκεκριμένης και ξεχωριστής διερεύνησης, αφού για παράδειγμα σε πολλές περιπτώσεις ανέλαβαν κάποια άτομα περιουσίες, πολύ πριν τον διορισμό τους στη δημόσια υπηρεσία. Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις που μετά τον διορισμό τους, βρέθηκαν με περιουσίες είτε οι ίδιοι, είτε συγγενείς τους και εκ πρώτης όψεως υπάρχουν μεμπτά γεγονότα, τα οποία σαφώς και χρήζουν της ορθής διερεύνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες καταγγελίες για διαφθορά και διαπλοκή με φόντο τις τ/κ περιουσίες στη Βουλή

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, παρέδωσε σε κλειστούς φακέλους στον Γενικό Ελεγκτή και στον Υπουργό Εσωτερικών, καταγγελίες οι οποίες αφορούσαν περιπτώσεις χρηματισμού μέχρι και περιπτώσεις χαριστικής παραχώρησης τ/κ περιουσιών σε κάποιους ανθρώπους. Με ονόματα, διευθύνσεις, αριθμούς ταυτότητας και τηλέφωνα, παραδόθηκαν αυτά τα στοιχεία, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Κέττηρος, «υπάρχει περίπτωση καταγγελίας, στην οποία αφορά πρώην έπαρχο, στον οποίο παραχωρήθηκε εξοχική κατοικία ενώ τη διεκδικούσε άλλος πρόσφυγας για πρώτη κατοικία». 

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, υπενθύμισε ότι «εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο είχα δεσμευτεί στην Επιτροπή, ότι θα προχωρήσουμε σε μια πλήρη αναδιάρθρωση της Νομοθεσίας, στη βάση της διαφοροποίησης των κριτήριων για τη διάθεση των τ/κ περιουσιών, κάτι το οποίο έχει γίνει και βεβαίως η συγκεκριμένη Νομοθεσία βρίσκεται στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας και θέλω να ελπίζω ότι εντός Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τ/κ περιουσίες στα συγγενολόγια-Με εξόφθαλμες περιπτώσεις η λίστα της Προσφύγων

Επιπρόσθετα, αναφορικά με το θέμα που ανέκυψε με 16 λειτουργούς που εργάζονται στις υπηρεσίες του υπ. Εσωτερικών και έχουν στην κατοχή τους συγκεκριμένες τ/κ περιουσίες, ο κ. Νουρής ανέφερε πως, «έχω ήδη ορίσει στο υπουργείο ερευνώντα λειτουργό για να διεξαγάγει έρευνα, εάν και κατά πόσο αυτές οι περιουσίες σωστά παραχωρήθηκαν ή χαριστήκαν».

Μάλιστα, ο κ. Νουρής, έχει καταθέσει στην Επιτροπή πολύ συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία έχουν τη δική τους σημασία για το γεγονός ότι υπάλληλοι αυτοί έχουν προσληφθεί σε πολύ παλαιότερο διάστημα, από το 1982 και εντεύθεν και πολλές από αυτές τις περιουσίες τους είχαν παραχωρηθεί πριν καν προσληφθούν στο δημόσιο. «Αυτά είναι στοιχεία που θα αποτελέσουν το αντικείμενο της έρευνας και δεν πρέπει στον βωμό της ανάδειξης ενός θέματος να θυματοποιούνται και άνθρωποι που δικαιωματικά έχουν τέτοιες περιουσίες».

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε πως από το 2020, είχε ξεκινήσει η υπηρεσία μια διερεύνηση που αφορούσε μόνο την Πάφο, γιατί έχει τις περισσότερες περιπτώσεις. «Δεν είχε ολοκληρωθεί εκείνος ο έλεγχος και είχαμε αρχίσει πιο πρόσφατα να βλέπουμε το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν θεωρούμε ότι θα απέδιδε αξιόπιστα ή ορθά, η εικόνα ότι το υπ. Εσωτερικών ξαφνικά πέφτει από τα σύννεφα που καταλαμβαίνει ότι λειτουργοί του που διαχειρίζονταν τ/κ περιουσίες, χειρίζονταν περιουσίες συγγενών».

Η Ελεγκτή Υπηρεσία στην παρούσα φάση, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης, εργάζεται σε τρία επίπεδα. «Η προσπάθεια μας είναι οι δυο έρευνες να εκδοθούν πριν τον Δεκέμβρη. Η μόνη που δεν θα εκδοθεί είναι για τους υπαλλήλους που θα περιμένουμε από το υπ. Εσωτερικών και θα εκδοθεί μετά τις εκλογές. Κλείνοντας, το ίδιο μήνυμα που θα ήθελα να δώσω, είναι ότι τα περισσότερα προβλήματα ήταν υπαρκτά και είχαμε εκτενής αναφορές και το 2015 με την περίπτωση Τ/κ που είχε αμέτρητες εκτάσεις. Ήταν δημοσιοποιημένα αυτά και καλά γνωστά στο υπ. Εσωτερικών».  

Πάντως, από την πλευρά του ο κ. Κέττηρος ανέφερε πως, «πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία με τη βρώμικη διαχείριση των τ/κ περιουσιών. Την ίδια ώρα, είναι προκλητική η προσέγγιση του υπουργείου εσωτερικών και της κυβέρνησης η οποία εμφανίζεται σάμπως και ανέλαβε την εξουσία πριν από έξι μήνες. Καμία ανάληψη ευθύνης για τη σαθρή κατάσταση η οποία παρουσιάζεται μπροστά μας. Εδώ και επτά χρόνια κρατούν στα συρτάρια του υπουργείου εσωτερικών σκονισμένο και απαξιωμένο ένα στρατηγικό σχέδιο εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα