Νέες καταγγελίες για διαφθορά και διαπλοκή με φόντο τις τ/κ περιουσίες στη Βουλή

Στα χέρια του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, πρόκειται να παραδοθεί επίσημα σήμερα, ο κατάλογος με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες που κατέχουν μέλη των συμβουλευτικών επιτροπών καθώς επίσης και υπάλληλοι της Υπηρεσίας Διαχείρισης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρία της επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, ο κατάλογος με τα μέλη των συμβουλευτικών επιτροπών και των λειτουργών της Υπηρεσίας Διαχείρισης τ/κ περιουσιών που δήλωσαν ότι κατέχουν τ/κ περιουσίες, δόθηκε στα μέλη της επιτροπής, παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως δεν θα δοθούν μέχρις ότου ληφθεί σχετική γνωμάτευση που ζητήθηκε από τη Νομική Υπηρεσία. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες, υπήρξε διαρροή του καταλόγου στον Τύπο, γεγονός που είχε προκαλέσει αντίδραση των λειτουργών της Υπηρεσίας. 

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στην Επιτροπή Προσφύγων, σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε ο REPORTER, αναμένεται να ακουστούν κι άλλες καταγγελίες, που θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα και θα φέρουν ενώπιον των αρμοδίων νέα στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν διαπλοκή και διαφθορά με φόντο τη διαχείριση που έγινε τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται, ότι οι καταγγελίες στην Επιτροπή θα γίνουν ενώπιον του Γενικού Ελεγκτή, Γενικού Εισαγγελέα, Υπουργού Εσωτερικών, όπως και της Επίτροπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και του Διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι θέσεις τους. 

Αφού παραδοθεί ο κατάλογος των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών και τω  μελών των Ειδικών Επιτροπών στον Γενικό Ελεγκτή, τότε θα αποφασιστεί και το πώς θα ερευνηθούν οι συγκεκριμένες υποθέσεις και οι τρόποι με τους οποίους θα μπορεί να υπάρξει έλεγχος, τόσο όσων δήλωσαν ότι κατέχουν τ/κ περιουσίες όσο κι αυτών που αρνήθηκαν να παραχωρήσουν στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Στον εν λόγω κατάλογο, μέρος του οποίου έχει ήδη διαρρεύσει στον Τύπο, περιλαμβάνονται αρκετά ονόματα, κάτι ωστόσο που δεν μεταφράζεται αυτομάτως σε παρανομία των εμπλεκομένων. Ωστόσο, αλγεινή εντύπωση, προκαλούν συγκεκριμένες περιπτώσεις που χρήζουν διερεύνησης, όπως αυτές των δύο μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής, όπου συγγενικά τους πρόσωπα κατέχουν τ/κ περιουσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τ/κ περιουσίες στα συγγενολόγια-Με εξόφθαλμες περιπτώσεις η λίστα της Προσφύγων

Επιπρόσθετα, σχετικά με τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, τουρκοκυπριακούς κλήρους κατέχουν οι ίδιοι ή συγγενείς 16 εκ των 68 υπαλλήλων, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για υπαλλήλους που κατέχουν τουρκοκυπριακή περιουσία είτε τα αδέρφια, είτε οι γονείς, είτε τα παιδιά τους, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία, τους δόθηκαν πριν οι υπαλλήλοι εργοδοτηθούν ή μετακινηθούν στην Υπηρεσία.

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι, ο πατέρας για παράδειγμα πήρε τουρκοκυπριακή περιουσία το 1977 ενώ ο ίδιος που διορίστηκε το 2016 μέλος της επιτροπής, ήταν παιδί τότε. Ακόμη, υπάρχουν περιπτώσεις που κατέχουν υπάλληλοι της υπηρεσίας τουρκοκυπριακών περιουσιών, περιουσίες, που τους παραχωρήθηκαν ενώσω ήταν στην υπηρεσία. Εάν αυτό είναι νόμιμο ή παράνομο, είναι κάτι που πρόκειται να εξεταστεί δεδομένα από τον ίδιο τον Γενικό Ελεγκτή και ενδεχομένως από οποιονδήποτε άλλο κληθεί να διεξάγει έλεγχο.

Πάντως, από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη τρεις συντρέχουσες έρευνες για τις τουρκοκυπριακές υπηρεσίες, εκ των οποίων οι δύο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την ίδια ημέρα εντός των επόμενων μηνών. Η τρίτη έρευνα αν και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, χρήζει επικαιροποίησης και αναμένεται ότι θα δημοσιοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Εξάλλου, όπως έχει ήδη λεχθεί από επίσημα χείλη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, έχουν ήδη εντοπιστεί αναφορές για κακοδιαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών από το 2003, ενώ την ίδια ώρα εξαπολύονται πυρά για τον τρόπο με τον οποίο οι αποφάσεις του Υπουργικού δεν έτυχαν καμίας εφαρμογής μέχρι το 2018. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια
Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν
Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα