Σεβαστό μεν, αντιδράσεις δε για το ασυμβίβαστο στο Θωμά Αντωνίου

Σαν βόμβα έπεσε στα θεμέλια του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας το συμπέρασμα της Επιτροπής Ασυμβίβαστου, ότι προκύπτει ασυμβίβαστο για τον πρόεδρο του ΔΣ του οργανισμού, Θωμά Αντωνίου, με την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να θεωρείται μονόδρομος. Εξού και, με τη γνωστοποίηση του πορίσματος, κάλεσε εκτάκτως στο Προεδρικό Μέγαρο τον κ. Αντωνίου και έκανε δεκτή την παραίτησή του, η οποία τέθηκε ενώπιον του σχεδόν ένα μήνα πριν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβάστε στον REPORTER το πόρισμα για το ασυμβίβαστο του Αντωνίου-Όσα καταγράφει

Κατά τη συνάντηση, που διήρκησε περισσότερο από μια ώρα, επικράτησε φιλικό κλίμα. Και οι δύο πλευρές αποδέχτηκαν το γεγονός πως δεν υπήρχε περιθώριο για οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα, παρά μόνο να γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η παραίτηση του προέδρου του ΔΣ του ΟΑΥ. Ωστόσο, τόσο από τις δηλώσεις του κ. Αντωνίου αλλά όσο και από την γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, φαίνεται πως η απόφαση λήφθηκε με βαριά καρδιά. «Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου, καθώς μετά και την έκθεση της Επιτροπής Ασυμβιβάστου δεν είχα άλλη επιλογή από το να κάνω αποδεκτή την παραίτηση ενός από τους πρωτεργάτες και στενούς μου συνεργάτες στην κοινή προσπάθεια εισαγωγής της μεγάλης μεταρρύθμισης του ΓεΣΥ, του Προέδρου του ΟΑΥ κ. Θωμά Αντωνίου», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Δεν είναι ο σωστός τρόπος για να τιμηθεί»

Είναι κοινώς αποδεκτό πως ο κος Αντωνίου, τα τελευταία δέκα χρόνια, συνέδεσε το όνομά του με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και συνέβαλε καθοριστικά για την μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση. Οι στενοί του συνεργάτες είδαν έναν άνθρωπο να αφιερώνει ώρες για τη σωστή εφαρμογή του συστήματος υγείας, οι οποίοι, ωστόσο, μιλώντας στον REPORTER, εξέφρασαν την άποψη πως η εξέλιξη που έφερε το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής δεν αποτελεί τον σωστό τρόπο για να τιμηθεί για την προσφορά του, ενώ παράλληλα σημείωσαν πως θα πρέπει να ελεγχθεί ασυμβίβαστο και για άλλους κρατικούς αξιωματούχους που κατέχουν σημαντικές θέσεις και λαμβάνουν αποφάσεις για τους πολίτες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, σημείωσε πως δεν ανέμεναν να εγερθεί ζήτημα για τον κ. Αντωνίου, τρεις μήνες μάλιστα πριν τη λήξη της θητείας, αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν είναι ο σωστός τρόπος για να τιμηθεί ένας άνθρωπος που έδωσε τη ψυχή του για το ΓεΣΥ. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, οι πολίτες είναι αυτοί που θα τιμήσουν τα όσα επιτεύχθηκαν για το σύστημα υγείας στη χώρα μας».

Ανατρέχοντας στις πρώτες συναντήσεις και τις συνεδρίες με ένταση πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο κος Κουλούμας ανέφερε πως, παρά τις διαφωνίες που είχαν εκφραστεί σε διάφορες περιπτώσεις, ο Θωμάς Αντωνίου ήταν η ήρεμη δύναμη και διακατεχόταν από μεγάλη ευαισθησία, κυρίως για τους ασθενείς. «Ένιωθε και πονούσε το ΓεΣΥ. Δεν έβλεπε τα πράγματα στεγνά ή ως τεχνοκράτης, αλλά πάντα προσπαθούσε για το καλύτερο. Είχαμε διαφωνίες, συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις σε κάποια ζητήματα, αλλά πάντοτε τρέφαμε σεβασμό και προσπαθούσαμε μέσα από τις διαφωνίες μας να βρούμε τρόπους για να βεθούν λύσεις. Μάλιστα, θυμάμαι πάντα να λέει πως όταν αποχωρήσει από τον οργανισμό, θα σταθεί περισσότερο δίπλα στους ασθενείς», είπε.

Ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, αναγνωρίζει επίσης στο πρόσωπο του κ. Αντωνίου τον αγώνα που δόθηκε εκ μέρους του για ένα πελώριο εγχείρημα, όπως υπήρξε η μεταρρύθμιση του η ΓεΣΥ. «Έδωσε ψυχή και σώμα σε αυτό το πελώριο εγχείρημα, το οποίο όλοι προσπαθήσαμε να φτιάξουμε σωστά. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που συνέβαλαν στην εφαρμογή του και εργάστηκε με ανιδιοτέλεια».

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου και εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, Μίλτος Μιλτιάδους, παρά τις εξελίξεις και τον σεβασμό που εξέφρασε προς του θεσμούς και την απόφαση της Επιτροπής για το Ασυμβίβαστο, αναμένει από την πολιτεία την αναγνώριση της συνεισφοράς του κ. Αντωνίου. Επίσης, όπως είπε μιλώντας στον REPORTER, αναμένει ανάλογες κινήσεις για έλεγχο όλων των κρατικών αξιωματούχων του κράτους. «Εάν έχει καθαιρεθεί από τη θέση του ο Θωμάς Αντωνίου, επειδή η σύζυγός του έλαβε τα οφειλόμενα, τότε θα πρέπει να συμβεί το ίδιο με όσους πιθανόν εμπλέκονται μέσω των συζύγων τους, των παιδιών τους, των γραφείων τους και λαμβάνουν αποφάσεις για ζητήματα που αφορούν τους πολίτες», εξήγησε.

Η γνωριμία του προέδρου του Αντιαναιμικού Συνδέσμου με τον κ. Αντωνίου έγινε μέσα από τις διαβουλεύσεις στον πλαίσιο ένταξης του συνδέσμου στο ΓεΣΥ και εξελίχθηκε σε συνεργασία όταν βρέθηκε ως εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ στο ΔΣ του ΟΑΥ. Η εικόνα που έχει σχηματίσει για τον κ. Αντωνίου παρέμεινε η ίδια από την αρχή. «Όλα έδειχναν έναν άνθρωπο που πίστεψε στο σύστημα υγείας, πίστεψε στις βασικές αρχές του και πάντα τόνιζε τον ρόλο που παίζει το ΓεΣΥ για τους ασθενείς, γιατί αυτό που ήθελε να διαφυλάξει είναι την αξιοπρέπεια των ασθενών. Εάν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάτι από την εμπειρία που είχα μαζί του στο ΔΣ είναι η συχνή χρήση μιας λέξης που είναι τυπωμένη στο μυαλό. Όταν σκέφτομαι τον Θωμά και το ΓεΣΥ, σκέφτομαι τη λέξη αξιοπρέπεια», είπε.

Σημείωσε, δε, πως εντός του Διοικητικού Συμβουλίου και ως πρόεδρός του, ο κος Αντωνίου, είχε προσφέρει με τη συμπεριφορά του σεβασμό, την πίστη δηλαδή στο θεσμό και στο Νόμο που υπηρετούσε. «Αυτό έκανε, με αφοσίωση προς το ΓεΣΥ. Και είναι δυστυχής η εξέλιξη με την παραίτησή του, ακριβώς για αυτούς τους λόγους αλλά και γιατί αφιέρωσε μια δεκαετία από τη ζωή, υπό εντάσεις και στρες, για να αποχωρήσει λίγο πριν τη λήξη της θητείας του».

Μήνυμα προς τον Θωμά Αντωνίου, έστειλε μέσα από το λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, με τον οποίο συνεργάστηκαν στενά κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

«Ο Θωμάς Αντωνίου για μια δεκαετία και με πολλές αντιξοότητες υπηρέτησε πιστά με αξιοπρέπεια και ηθική το ΓεΣΥ και συνέβαλε τα μέγιστα στην εφαρμογή του. Σε ευχαριστούμε!», έγραψε ο κος Ιωάννου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποδέχτηκε την παραίτηση Αντωνίου ο Πρόεδρος μετά το πόρισμα για ασυμβίβαστο

Ο ακέφαλος ΟΑΥ, η επόμενη μέρα και ο έλεγχος για το ασυμβίβαστο

Οι εξελίξεις και η παραίτηση του Θωμά Αντωνίου άφησαν ακέφαλο το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού και το βάρος της ευθύνης για το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει πέφτει, για άλλη μια φορά, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την ίδια ώρα που η Επιτροπή Ασυμβίβαστου έχει θέσει στο μικροσκόπιό της και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται το επόμενο διάστημα να έχει συναντήσεις και συσκέψεις με υποψήφιους αντικαταστάτες του Θωμά Αντωνίου, ενώ η Κυβέρνηση έχει λάβει σοβαρά τα όσα αναγράφονται στο πόρισμα και την νομοθεσία που διέπει το ασυμβίβαστο και. όπως έχει ανακοινωθεί από την Προεδρία. αν κριθεί αναγκαίο δεν αποκλείεται προώθηση τροποποίησης της νομοθεσίας.

Παράλληλα, σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ασυμβίβαστου κλήθηκαν για κατάθεση και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να προχωρήσει σε έλεγχο για πιθανό ασυμβίβαστο και σε άλλο μέλος, πέραν του Θωμά Αντωνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, οι συναντήσεις για καταθέσεις θα αρχίσουν από τις 9:00 το πρωί και η διερεύνηση θα συνεχιστεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Στην περίπτωση που προκύψει ασυμβίβαστο θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, όπως και στην περίπτωση του Θωμά Αντωνίου.

Υπενθυμίζεται πως χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τρεις νέους διορισμούς στο ΔΣ του ΟΑΥ. Πρόκειται για τις δύο θέσεις εκπροσώπων του ΚΕΒΕ, το οποίο, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε προτείνοντας τον πρόεδρο του ΠΙΣ και την επακόλουθη απόσυρση της πρότασής του, έμεινε χωρίς εκπροσώπους στο ΔΣ. Ως εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων διορίστηκαν οι Κυριάκος Δρουσιώτης και Νικόλας Θεοχαρίδης.

Ο τρίτος διορισμός αφορά την θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης, η οποία παρέμεινε επίσης κενή μετά την παραίτηση της Μελίνας Πύργου, η οποία είχε αποχωρήσει από το ΔΣ του ΟΑΥ μετά τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου. Στη θέση της Μελίνας Πύργου διορίστηκε ο Παναγιώτης Καϊσερλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ