Τ/κ περιουσίες στα συγγενολόγια-Με εξόφθαλμες περιπτώσεις η λίστα της Προσφύγων

Στα χέρια των μελών της Επιτροπής Προσφύγων βρίσκεται από χθες ο κατάλογος των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών και των  μελών των Ειδικών Επιτροπών για παραχώρηση τουρκοκυπριακών οικιών, υποστατικών, ανοικτών χώρων η κλήρων, στα οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι κλήθηκαν να υπογράψουν υπεύθυνα αν οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα μέχρι β΄ βαθμού εάν κατέχουν τέτοιες περιουσίες.  

Ο κατάλογος παραδόθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών στην επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, μετά από αίτημα από τον πρόεδρο της Νίκο Κέττηρο. Μάλιστα υπήρξε ασυνεννοησία μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου. Ειδικότερα χθες το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωνε πως οι κατάλογοι δεν θα δοθούν έως ότου ληφθεί η γνωμάτευση που ζητήθηκε από τη Νομική Υπηρεσία. Ωστόσο την ίδια ώρα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, παρέδιδε τους καταλόγους στον Νίκο Κέττηρο, ο οποίος με τη σειρά του τους μοίρασε σε όλα τα μέλη της επιτροπής Προσφύγων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ύπαρξη περιπτώσεων όπου μέλη των Ειδικών Επιτροπών για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες ή υπάλληλοι της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών, δεν συνιστά από μόνη της παρανομία. Αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις που καταγράφονται στον κατάλογο, η εξασφάλιση τουρκοκυπριακών περιουσιών προηγήθηκε του διορισμού.

Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται παράνομη εξ αρχής η συμπερίληψη του οποιουδήποτε προσώπου στον κατάλογο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία έχει στη διάθεση του ο REPORTER, σε ότι αφορά τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, εντοπίζονται δύο περιπτώσεις μελών της όπου συγγενικά τους πρόσωπα κατέχουν τ/κ περιουσίες. Στη μια περίπτωση του ενός μέλους κατέχει τ/κ περιουσία ο αδερφός του, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ενός μέλους, κατέχει μετοχές σε ομαδική καλλιέργεια τουρκοκυπριακών κλήρων το παιδί του.  

Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο σε ότι αφορά τα μέλη των ειδικών επιτροπών σε κάθε επαρχία. Συνολικά καταγράφονται εννέα περιπτώσεις μελών των συγκεκριμένων επιτροπών που αφορούν συνολικά 17 τουρκοκυπριακούς κλήρους.

Τέλος σε ότι αφορά τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, τουρκοκυπριακούς κλήρους κατέχουν οι ίδιοι ή συγγενείς 16 εκ των 68 υπαλλήλων. Στις πλείστες περιπτώσεις πρόκειται για υπαλλήλους που κατέχουν μια τουρκοκυπριακή περιουσία είτε τα αδέρφια, είτε οι γονείς, είτε τα παιδιά τους, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία, τους δόθηκαν πριν οι υπαλλήλοι εργοδοτηθούν ή μετακινηθούν στην Υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι από τις 16 περιπτώσεις, οι έξι αφορούν περιουσίες στην επαρχία Πάφου, πέντε στην επαρχία Λάρνακας, δύο στη Λεμεσό και τρεις στη Λευκωσία.

Ωστόσο ξεχωρίζουν δύο περιπτώσεις, όπου υπάλληλοι παρουσιάζονται να κατέχουν, είτε οι ίδιοι είτε συγγενικά τους πρόσωπα, στη μια περίπτωση επτά και στην άλλη οκτώ τουρκοκυπριακές περιουσίες. Η πρώτη περίπτωση αφορά λειτουργό της Υπηρεσίας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών στην Πάφο, ο οποίος εργάζεται στην Υπηρεσία για τρεις δεκαετίες και ο οποίος δήλωσε πως είτε ο ίδιος, είτε τα παιδιά του, είτε η σύζυγος του κατέχουν επτά συνολικά τουρκοκυπριακές περιούσιές που αφορούν οικίες και χωράφια. 

Η δεύτερη περίπτωση είναι και πάλι στην Πάφο και αφορά την κατοχή οκτώ τουρκοκυπριακών περιουσιών από γονείς και αδέρφια. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως όπως αναφέρεται στη δήλωση όλα πλην δύο, εξασφαλίστηκαν πριν ο συγκεκριμένος λειτουργός, εργοδοτηθεί στην Υπηρεσία. Συγκεκριμένα στην εν λόγω περίπτωση ο συγκεκριμένος λειτουργός διορίστηκε τον Ιούνιο του 2009 ενώ οι τέσσερις περιουσίες αποκτήθηκαν το 2005, δύο πριν το δύο χιλιάδες και δύο μετά τον διορισμό του το 2014 και το 2016. 

Τα επόμενα βήματα

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, πως η ανάγνωση από τα μέλη της επιτροπής Προσφύγων του εν λόγω κατάλόγου δεν θα προσθέσει τίποτα στον έλεγχο που επιχειρεί να διεξαγάγει η Βουλή, αφού τα στοιχεία που κατατέθηκαν από τους ίδιους τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών, αλλά και από τα μέλη των Συμβουλευτικών Επιτροπών, δεν αποτελούν από μόνα τους τεκμήρια για την οποιαδήποτε παρανομία.

Σε αυτό το πλαίσιο η επιτροπή Προσφύγων, κάλεσε για την επόμενη της συνεδρία τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή και τον υπουργό Εσωτερικών, έτσι ώστε να εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους θα μπορεί να υπάρξει έλεγχος, τόσο των συγκεκριμένων περιπτώσεων που δηλώθηκαν από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους όσο κι από όσους αρνήθηκαν να παραχωρήσουν στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος της επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, επεσήμανε πως το διακύβευμα από εδώ και πέρα, είναι ποιας διαχείρισης θα τύχει ο εν λόγω κατάλογος, έτσι ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με την ύπαρξη της οποιαδήποτε παρανομίας ή παρατυπίας, είτε από τα μέλη των συμβουλευτικών επιτροπών, είτε από υπαλλήλους του φορέα διαχείρισης. Στόχος της επιτροπής Εσωτερικών, σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο είναι να γίνει λεπτομερής έλεγχος για να διαφανούν αποκλειστικά οι περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα και όχι μια γενικότερη αρνητική εικόνα έναντι όλων των υπαλλήλων της Υπηρεσίας που κατέχουν τουρκοκυπριακές περιουσίες.

«Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι, ο πατέρας για παράδειγμα πήρε τουρκοκυπριακή περιουσία το 1977 ενώ ο ίδιος που διορίστηκε το 2016 μέλος της επιτροπής ήταν παιδί τότε. Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που κατέχουν υπάλληλοι της υπηρεσίας τουρκοκυπριακών περιουσιών, περιουσίες, που τους παραχωρήθηκαν ενώσω ήταν στην υπηρεσία. Δεν ξέρω αν είναι άδικα, παράνομα ή παράτυπα που τους παραχωρήθηκε περιουσία, αλλά αυτό πρέπει να διερευνηθεί οπωσδήποτε», υπέδειξε ο κ. Κέττηρος.

Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, διερωτήθηκε πως, «γίνεται ένας υπάλληλος να έχει ο ίδιος, η σύζυγος του, η κόρη του, η αδελφή του και να συμμετέχει σε εταιρεία που διαχειρίζεται τουρκοκυπριακές περιουσίες. Δεν έχω τον μηχανισμό να διερευνήσω αυτά τα πράγματα, ούτε τα μέλη της Επιτροπής έχουν τη δυνατότητα να μπουν και να διερευνήσουν αυτά τα πράγματα, αλλά είναι εξόφθαλμα που πρέπει να γίνει έλεγχος», εξήγησε.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα του ελέγχου που θα αποφασισθεί να γίνει στην επόμενη συνεδρία της επιτροπής Προσφύγων, ο πρόεδρος της επιτροπής επεσήμανε πως, «εάν διαφανεί ότι νομότυπα έγιναν αυτά, τότε ας το κρίνει ο καθένας, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι υπάρχουν ύποπτες υποθέσεις στις οποίες δεν  μπορώ να αποδώσω την οποιαδήποτε ποινική και πειθαρχική ευθύνη. Αυτό, εναπόκειται στον Γενικό Εισαγγελέα ή στον Γενικό Ελεγκτή που έχει τους μηχανισμούς για να διερευνήσουν», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας
Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΑΜ και ΚΟΑ για τους στρατεύσιμους αθλητές
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για αυξημένο πασχαλινό επίδομα
Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι εγγραφές στα ΚΙΕ-Όλες οι πληροφορίες
Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Αυξάνει το πασχαλινό επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους η Κυβέρνηση
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων
Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ