Τρίτη 31 Ιαν, 2023 | Επικοινωνία
trans gif

Πράσινο ΕΜΑ για δύο προσαρμοσμένα εμβόλια για μεταλλάξεις του κορωνοϊού

  01/09/2022 16:28
Πράσινο ΕΜΑ για δύο προσαρμοσμένα εμβόλια για μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Πράσινο ΕΜΑ για δύο προσαρμοσμένα εμβόλια για μεταλλάξεις του κορωνοϊού

  01/09/2022 16:28

Την έγκριση για χρήση δύο εμβολίων κατά της COVID-19, των πρώτων που έχουν προσαρμοστεί ειδικά για μεταλλάξεις του κορωνοϊού, προτείνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Πρόκειται για ειδικά προσαρμοσμένα εμβόλια της σύμπραξης BioNTech-Pfizer (Comirnaty) και της εταιρείας Moderna (Spikevax), ειδικά για την υποπαραλλαγή ΒΑ.1 της παραλλαγής Όμικρον.

Σε δήλωσή της, η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σημείωσε πως τα νέα προσαρμοσμένα εμβόλια θα ενισχύσουν την προστασία για τους πολίτες ενόψει του φθινόπωρου και του χειμώνα και του κινδύνου νέων κυμάτων μολύνσεων. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακόμα έναν χειμώνα με την COVID-19», είπε.

Όπως εξήγησε η κ. Κυριακίδου, η Κομισιόν θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς για την επίσημη έγκριση της κυκλοφορίας των τροποποιημένων εμβολίων, τα οποία, όπως είπε, «προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως ενισχυτικές δόσεις που στοχεύουν τον αρχικό ιό και την υποπαραλλαγή BA.1». 

«Έχουν αναπτυχθεί για να προσφέρουν αυξημένη, ευρύτερη προστασία κατά των σημερινών και μελλοντικών παραλλαγών», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η επιστημονική αξιολόγηση του ΕΜΑ και για ειδικά προσαρμοσμένα εμβόλια για τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Όμικρον, και υπενθυμίζοντας πως τα συμβόλαια με τις εταιρείες παραγωγής έχουν ήδη τροποποιηθεί έτσι ώστε όλα τα κράτη μέλη να έχουν πρόσβαση σε δόσεις.

Κάλεσε, ακόμα, όλα τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν τα νέα εμβόλια στις εκστρατείες εμβολιασμού.

«Όποιος δικαιούται εμβόλιο ή ενισχυτική δόση θα πρέπει να το λάβει το συντομότερο δυνατόν. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, όμως η γρήγορη ανάπτυξη και προσαρμογή των εμβολίων ως απάντηση στον ιό αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην σύγχρονη ιστορία της ιατρικής», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, σχετικές μελέτες έχουν δείξει πως τα δύο τροποποιημένα εμβόλια μπορούν να παράξουν ισχυρή ανοσοποιητική ανταπόκριση κατά της υποπαραλλαγής BA.1 σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Τα τροποποιημένα εμβόλια είναι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των παραλλαγών από τα αρχικά εμβόλια.

Πηγή: KYΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας