Αθώοι οι δύο αστυνομικοί που είχαν πυροβολήσει Αφροαμερικανό το 2020 στις ΗΠΑ

Δύο αστυνομικοί απαλλάχθηκαν χθες, Τρίτη (23/8), από τις κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί αφού πυροβόλησαν εναντίον του Αφροαμερικανού Ρεϊσάρντ Μπρουκς το 2020, την ώρα που μια άλλη αστυνομικός δήλωνε ένοχη σε μια αντίστοιχη υπόθεση.

Ο Ρεϊσάρντ Μπρουκς, 27 ετών, υπέκυψε στα τραύματά του στις 12 Ιουνίου 2020 στην Ατλάντα, αφού ο αστυνομικός Γκάρετ Ρόλφι τον πυροβόλησε έπειτα από αντιπαράθεση. Εναντίον του Ρόλφι είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για «ανθρωποκτονία» και εναντίον του συναδέλφου του Ντέβιν Μπρόσναν για «επίθεση και παραβίαση του όρκου του».

Ο θάνατος του Μπρουκς, μερικές εβδομάδες από αυτόν του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις από άλλο λευκό αστυνομικό, προκάλεσε διαδηλώσεις στην Ατλάντα και οδήγησε στην παραίτηση της επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης.

Το περιστατικό σημειώθηκε αφού δύο αστυνομικοί εκλήθησαν για να απομακρύνουν τον Μπρουκς, ο οποίος κοιμόταν μέσα στο αυτοκίνητό του στον χώρο στάθμευσης ενός εστιατορίου Wendy’s.

Ο νεαρός άνδρας, που ήταν σε κατάσταση μέθης, συνεργάστηκε επί μισή ώρα με τους αστυνομικούς, προτού η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, όταν προσπάθησαν να του βάλουν χειροπέδες. Τότε ο Μπρουκς άρπαξε το τέιζερ ενός από τους αστυνομικούς και προσπάθησε να διαφύγει. Έστρεψε το τέιζερ εναντίον του Ρόλφι, ο οποίος τον πυροβόλησε δύο φορές στην πλάτη.

Ο εισαγγελέας που είχε διοριστεί ειδικά για την υπόθεση αυτή, ο Πίτερ Σκανταλάκις, δήλωσε χθες ότι κατέληξε στο συμπέρασμα πως λόγω της «γρήγορης εξέλιξης των γεγονότων», η αντίδραση του αστυνομικού ήταν «αντικειμενικά λογική» και ότι πρέπει να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον των δύο μελών της αστυνομίας.

Δικηγόροι της χήρας του Μπρουκς επέκριναν την απόφαση αυτή και ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να προσφύγουν ξανά στη δικαιοσύνη, όπως μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο FOX5. Από την πλευρά της η αμερικανική οργάνωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων NAACP ζήτησε η υπόθεση να εξεταστεί από συμβούλιο ενόρκων.

Ένοχη η αστυνομικός Κέλι Γκούντλετ

Επίσης χθες, σε μια ξεχωριστή υπόθεση, μία αστυνομικός παραδέχθηκε ότι παρείχε ψευδείς πληροφορίες με στόχο να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, η εκτέλεση του οποίου οδήγησε στον θάνατο της Αφροαμερικανίδας Μπριόνα Τέιλορ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

«Οι ΗΠΑ συμφώνησαν για επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, με αντάλλαγμα περιορισμένο χτύπημα στο Ιράν»
Πρώην εργαζόμενοι της Boeing προειδοποιούν για «σοβαρά προβλήματα» ασφαλείας στα αεροσκάφη
Αβέβαιο πότε θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στο ΣΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα γκάφα Μπάιντεν-Μπέρδεψε την Χάιφα με την Ράφα
Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν απόπειρες ανάμιξης της Ρωσίας στις ευρωεκλογές
«Είσαι γιος μου»-Ο ιερέας που μαχαιρώθηκε στο Σίδνεϊ συγχώρησε το δράστη
Δύο ώρες πριν είχε πεθάνει ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο €3.000
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή του ισχυρού σεισμού 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία-Στους οκτώ οι τραυματίες
Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Τραγωδία στο Μπανγκαλντές-Οδηγός φορτηγού παρέσυρε τρία τρίκυκλα και όχημα, έντεκα νεκροί