Τρίτη 4 Οκτ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Αναζητεί νέο όνομα για την ευλογιά των πιθήκων ο ΠΟΥ-Οι ιδέες στο τραπέζι

  16/08/2022 21:33
Αναζητεί νέο όνομα για την ευλογιά των πιθήκων ο ΠΟΥ-Οι ιδέες στο τραπέζι

Αναζητεί νέο όνομα για την ευλογιά των πιθήκων ο ΠΟΥ-Οι ιδέες στο τραπέζι

  16/08/2022 21:33

 Νέο όνομα για την ευλογιά των πιθήκων αναζητεί ο ΠΟΥ, δεχόμενος προτάσεις από το κοινό.

Συχνά τα ονόματα ασθενειών επιλέγονται πίσω από κλειστές πόρτες από μια τεχνική επιτροπή, αλλά ο ΠΟΥ αποφάσισε αυτή τη φορά να ανοίξει τη διαδικασία στο κοινό. Έτσι μετά από ένα αργό ξεκίνημα, έχουν υποβληθεί δεκάδες προτάσεις από πολίτες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ακαδημαϊκοί, γιατροί και ακτιβιστές.

Μερικές από τις ιδέες που έστειλε το κοινό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Reuters είναι τα ονόματα Poxy McPoxface, TRUMP-22 ή Mpox. Επίσης εστάλησαν προτάσεις για επιστημονικά ονόματα, όπως το OPOXID-22, που υποβλήθηκε από τον γιατρό έκτακτης ανάγκης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Τζέρεμι Φάουστ έως ονόματα - φάρσα όπως το Poxy McPoxface, που αναφέρεται στο Boaty McBoatface - το όνομα ενός βρετανικού πολικού ερευνητικού σκάφους.

Μία από τις πιο δημοφιλείς ιδέες μέχρι στιγμής είναι το Mpox, που υποβλήθηκε από τον Σάμιουελ Μιριέλλο, διευθυντή μιας οργάνωσης ανδρικής υγείας RÉZO που χρησιμοποιεί ήδη το όνομα στις εκστρατείες προβολής του στο Μόντρεαλ του Καναδά.

«Όταν αφαιρείτε τις εικόνες μαϊμού, οι άνθρωποι φαίνεται να καταλαβαίνουν πιο γρήγορα ότι υπάρχει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», είπε στο Reuters.

Μια άλλη πρόταση, το TRUMP-22, φαινόταν να αναφέρεται στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χρησιμοποίησε τον αμφιλεγόμενο όρο «κινεζικός ιός» για τον νέο κορωνοϊό, ενώ ονομασίες που χλεύαζαν την ομοφυλοφιλική κοινότητα αφαιρέθηκαν από τον ιστότοπο του ΠΟΥ.

Γιατί ο ΠΟΥ θεωρεί σημαντικό να βρεθεί νέο όνομα

Η πίεση για ένα νέο όνομα για τη νόσο αυξάνεται καθώς οι επικριτές λένε ότι το monkeypox που ισχύει για την ώρα, είναι παραπλανητικό, καθώς οι πίθηκοι δεν είναι ο αρχικός ξενιστής των ζώων.

Μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων έγραψε ένα έγγραφο θέσης τον Ιούνιο ζητώντας ένα όνομα που είναι «ουδέτερο, αμερόληπτο και που δεν θα στιγματίζει» εν μέσω φόβου ότι το όνομα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ρατσιστικό τρόπο.

«Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε ένα νέο όνομα για την ευλογιά των πιθήκων γιατί αυτή είναι η καλύτερη πρακτική να μην προκαλείται καμία προσβολή σε μια ηθική ομάδα, μια περιοχή, μια χώρα, ένα ζώο κ.λπ.», δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Φαντέλα Τσάιμπ.

«Ο ΠΟΥ ανησυχεί πολύ για αυτό το θέμα και θέλουμε να βρούμε ένα όνομα που δεν στιγματίζει», πρόσθεσε χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι θα αποφασίσει μεταξύ των προτάσεων «σύμφωνα με την επιστημονική τους εγκυρότητα, την αποδοχή τους, την προφορά τους (και) εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές γλώσσες».

«Είμαι σίγουρος ότι δεν θα βρούμε ένα γελοίο όνομα», είπε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Η Monkeypox ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958 και πήρε το όνομά του από το πρώτο ζώο που εμφάνισε συμπτώματα.

Μέχρι τώρα, η ευλογιά των πιθήκων είχε εξαπλωθεί κυρίως σε χώρες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής.

Ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία λόγω του ιού τον περασμένο μήνα, έχοντας αναφέρει περισσότερα από 32.000 κρούσματα από περισσότερες από 80 χώρες.

Πηγή: cnn.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας