Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποίησε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε σήμερα τη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III, που είχε καθυστερήσει προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων με το Πεκίνο στη διάρκεια μιας επίδειξης δύναμης της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Η Κίνα ανέπτυξε δεκάδες αεροσκάφη και εκτόξευσε πραγματικούς πυραύλους στο Στενό της Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στο αυτοδιοικούμενο νησί. Η Κίνα θεωρεί πως η Ταϊβάν είναι μέρος της επικράτειάς της και δεν έχει αποκηρύξει τη χρήση βίας για να τη θέσει υπό τον έλεγχο της.

Η δοκιμή έδειξε "την ετοιμότητα των πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ και παρέχει εμπιστοσύνη στη θανατηφόρα ικανότητα και την αποτελεσματικότητα της πυρηνικής αποτροπής του έθνους", ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο στρατός των ΗΠΑ.

Ο στρατός ανέφερε πως είχαν γίνει περίπου 300 δοκιμές προηγουμένως και αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα οποιουδήποτε συγκεκριμένου διεθνούς γεγονότος.

Τον Απρίλιο, ο στρατός των ΗΠΑ ακύρωσε τη δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου του Minuteman III. Η καθυστέρηση αυτή είχε σκοπό να μειωθούν οι πυρηνικές εντάσεις με τη Ρωσία στη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Minuteman III, που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή, κατασκευάστηκε από την Μπόινγκ (BA.N) και είναι κλειδί για το στρατηγικό οπλοστάσιο του στρατού των ΗΠΑ. Ο πύραυλος έχει βεληνεκές 6.000+ μιλίων (9.660+ χιλιομέτρων) και ταχύτητα περίπου 15.000 μιλίων την ώρα (24.000 χιλιομέτρων την ώρα).

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε τον Φεβρουάριο πως οι πυρηνικές δυνάμεις της χώρας του θα πρέπει να τεθούν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, προκαλώντας φόβους ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο. Όμως αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν πει πως δεν βλέπουν μέχρι στιγμής τον λόγο να αλλάξουν τα επίπεδα πυρηνικού συναγερμού των ΗΠΑ.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν μακράν τα μεγαλύτερα οπλοστάσια πυρηνικών όπλων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο που χώρισε τον κόσμο σε δύο στρατόπεδα κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, θέτοντας τη Δύση απέναντι στη Σοβιετική Ένωση και τους συμμάχους της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπογράφηκε η σύμβαση για δεύτερη παρτίδα S-400 μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση