Πέντε νεκροί σε επίθεση που αποδίδεται στο «οργανωμένο έγκλημα» στον Ισημερινό

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 16 τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση στο Γουαγιακίλ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και το κυριότερο λιμάνι του Ισημερινού, την οποία η κυβέρνηση απέδωσε στο οργανωμένο έγκλημα, έγινε γνωστό από τις αρχές και τις υπηρεσίες διάσωσης.

Κέντρο αποστολής προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ

«Μισθοφόροι του οργανωμένου εγκλήματος μας επιτίθενται σήμερα με εκρηκτικά. Αυτό είναι κήρυξη πολέμου κατά του κράτους», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Πατρίσιο Καρίλιο.

Η έκρηξη, της οποίας οι ακριβείς συνθήκες δεν έχουν καθοριστεί ακόμη από τις δυνάμεις της τάξης, προκάλεσε επίσης την καταστροφή οκτώ σπιτιών και δύο αυτοκινήτων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

«Είτε είμαστε ικανοί να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε (το οργανωμένο έγκλημα), είτε το τίμημα που θα πληρώσουμε θα είναι ακόμη πιο υψηλό για την κοινωνία», προειδοποίησε ο Καρίγιο.

Ειρηνικός κάποτε γείτονας της Κολομβίας και του Περού, των δύο μεγαλύτερων παραγωγών κοκαΐνης παγκοσμίως, ο Ισημερινός είναι σήμερα κέντρο αποστολής λευκής σκόνης προς την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τόπος εδαφικών διαφορών μεταξύ πολλών συμμοριών, σύμφωνα με τις αρχές και αναλυτές.

Μεξικανικά καρτέλ ξεπλένουν χρήμα στον Ισημερινό

Τα μεξικανικά καρτέλ, που θέλουν να διαχειρίζονται το σύνολο της εμπορικής δραστηριότητας, από την παραγωγή έως την αποστολή, βρήκαν στον Ισημερινό μια δολαροποιημένη οικονομία όπου μπορούν να ξεπλένουν τα παράνομα έσοδά τους και αρχές ελάχιστα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις συμμορίες, αρχές που γρήγορα κατακλύζονται από την οικονομία της διαφθοράς.

Η χώρα, η οποία επί χρόνια δεν ήταν παρά ένα σημείο διαμετακόμισης, έγινε «άδυτο για το οργανωμένο έγκλημα», δήλωσε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάριο Παζμίνιο, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι μεγαλύτερες κατασχέσεις κοκαΐνης μετά την Κολομβία και τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), ο Ισημερινός, που αριθμεί 18 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η τρίτη χώρα παγκοσμίως όπου το 2020 έγιναν οι μεγαλύτερες κατασχέσεις κοκαΐνης, μετά την Κολομβία και τις ΗΠΑ, δηλαδή το 6,5% των 1.424 τόνων που κατασχέθηκαν παγκοσμίως.

Μεταξύ 2021 και σήμερα, περισσότεροι από 300 τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πατρίσιο Καρίγιο. Ωστόσο, οι κατασχέσεις, οι οποίες το 2021 έφτασαν ένα ετήσιο ρεκόρ 210 τόνων, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 30% αυτού που πραγματικά κυκλοφορεί στα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Βίαιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Αυτή η προσοδοφόρα διακίνηση οδηγεί σε πολλές άκρατες επιθυμίες και σε βίαιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών που οι αρχές δυσκολεύονται να ελέγξουν.

Το ποσοστό ανθρωποκτονιών αυξήθηκε από 6 σε 14 ανά 100.000 κατοίκους από το 2018 έως σήμερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών έχουν επεκταθεί και στις φυλακές και έχουν προκαλέσει τον θάνατο 350 και πλέον κρατουμένων από τον Φεβρουάριο του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας