Μεμονωμένος δράστης ο Παλαιστίνιος που πυροβόλησε επιβάτες λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ

Ο Παλαιστίνιος δράστης της χθεσινοβραδινής ένοπλης επίθεσης κατά ισραηλινού αστικού λεωφορείου και ΙΧ οχήματος ονομάζεται Αμίρ Αλσιντάουι και είναι μόνιμος κάτοικος Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σε αντίθεση με όσα είχαν ανακοινωθεί αρχικά, ο Αλσιντάουι παραδόθηκε αυτοβούλως στην αστυνομική διεύθυνση της πόλης στις 8 το πρωί (τοπική ώρα), έχοντας μαζί του το πιστόλι με το οποίο πραγματοποίησε την επίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματισθούν συνολικά δέκα πολίτες, δύο εκ των οποίων συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση χωρίς να έχουν διαφύγει τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

Όπως ανακοινώθηκε από τις αστυνομικές αρχές και από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ κατά την έναρξη της σημερινής τακτικής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Αμίρ Αλσιντάουι δεν ανήκει σε καμία τρομοκρατική οργάνωση, αλλά είναι γνωστός στις διωκτικές αρχές εξ αιτίας του πλούσιου ποινικού του μητρώου.

Συγκεκριμένα, κατά παρελθόν είχε κατηγορηθεί ότι διέπραξε φόνο και το 2015 άρχισε να εκτίει οκταετή ποινή κάθειρξης. Ωστόσο, το 2020 αποφυλακίσθηκε επειδή επέδειξε καλή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο σωφρονιστικό ίδρυμα και παρακολούθησε επιτυχώς σειρά σεμιναρίων για διαχείριση επιθετικής συμπεριφοράς. Σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις της τοπικής αστυνομίας και δηλώσεις ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων, ο Αμίρ Αλσιντάουι χαρακτηρίζεται ως «μεμονωμένος δράστης» που διέπραξε ένοπλη επίθεση με κίνητρα εθνοθρησκευτικά – δεδομένα που εντάσσουν την ενέργεια στην ισραηλινή νομοθεσία περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Οι αρχές εσωτερικής ασφαλείας συνέλαβαν τον δράστη και ανακρίνεται.

Παράλληλα, ανακρίθηκε και ο οδηγός ταξί που μετέφερε τον δράστη από το σημείο που είχε κρυφτεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι τις 8 σήμερα το πρωί, οπότε και παραδόθηκε στην αστυνομική διεύθυνση της Ιερουσαλήμ.

Όπως έγινε γνωστό από τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο οδηγός ταξί περιέγραψε τον δράστη ως «πολύ φοβισμένο και μιλούσε σπαστά εβραϊκά».

Περί τη 1:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο Αλσιντάουι, αφού παράτησε το ΙΧ αυτοκίνητό του πλησίον στάσης λεωφορείου, παραφύλαγε έως τη στιγμή που άρχισε να πυροβολεί κατά ενός διερχόμενου ισραηλινού ΙΧ οχήματος και ενός αστικού λεωφορείου που μετέφερε Εβραίους προσκυνητές από το Τείχος των Δακρύων προς τον εβραϊκό δυτικό τομέα της Ιερουσαλήμ, την ώρα που ο οδηγός βοηθούσε μία επιβάτιδα με κινητικά προβλήματα να αποβιβαστεί.

Αφότου ο Αλσιντάουι πυροβόλησε κατά των πολιτών, διέφυγε πεζός με κατεύθυνση την πυκνοκατοικημένη αραβική συνοικία Σιλουάν της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Λίγο αργότερα άρχισε συντονισμένη επιχείρηση της ισραηλινής αστυνομίας, της συνοριοφυλακής και των μυστικών υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας, με τη συμμετοχή ελικοπτέρων και άλλων πτητικών μέσων για τον εντοπισμό του δράστη.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν τουλάχιστον δέκα ύποπτοι, φερόμενοι ως συγγενείς του δράστη, οι οποίοι ωστόσο στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι ελλείψει στοιχείων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπισμού του δράστη, καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, εκτός από παλαιστινιακές ιστοσελίδες που εκφράζουν τις θέσεις πολιτικών παρατάξεων ή ενόπλων ομάδων που δραστηριοποιούνται στην παλαιστινιακή κοινωνία, τόσο στην Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, όσο και στη Λωρίδα της Γάζας, περιλαμβανομένης και της οργάνωσης Χαμάς – όπως μετέδωσαν τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ.

Την ένοπλη επίθεση καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους οι Πρέσβεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ισραήλ.  Την επίθεση καταδίκασε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι θλιβερό ότι παλαιστινιακές παρατάξεις συνεχίζουν να επαινούν τέτοιες επιθέσεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ένα ήρεμο μέλλον τόσο για τους Παλαιστινίους όσο και για τους Ισραηλινούς. Καλώ τους πάντες να καταδικάσουν την βία και να αντιταχθούν στην τρομοκρατία».

Ένοπλη παλαιστινιακή επίθεση με εθνοθρησκευτικά κίνητρα κατά Ισραηλινών πολιτών σε λεωφορείο σημειώθηκε για τελευταία φορά στο Ισραήλ το 2015.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δειτε Επισης

Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα