Ο ΠΟΥ θέλει να δώσει νέα ονομασία στην ευλογιά των πιθήκων και ζητάει τη βοήθειά σου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά τη βοήθεια του κοινού για τη μετονομασία του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για την αποθάρρυνση επιβλαβών παρανοήσεων που σχετίζονται με το τρέχον όνομα.

«Ο ΠΟΥ πραγματοποιεί ανοιχτή διαβούλευση για να βρει νέο όνομα για την ευλογιά των πιθήκων. Όποιος επιθυμεί να προτείνει νέα ονόματα μπορεί να το κάνει», ανέφερε η οργάνωση σε δήλωση.

Η ανάθεση ονομάτων σε ιούς συνήθως εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ΠΟΥ, αλλά ο οργανισμός επιτρέπει στους ανθρώπους να υποβάλλουν ιδέες μέσω μιας διαδικτυακής πύλης, σύμφωνα με τη δήλωση. Η ανακοίνωση έρχεται σχεδόν δύο μήνες αφότου ο ΠΟΥ είπε ότι σχεδίαζε να μετονομάσει τον ιό, μετά από αιτήματα διεθνών επιστημόνων και αξιωματούχων δημόσιας υγείας που είπαν ότι το σημερινό όνομα ενθαρρύνει το στίγμα.

Σε προηγούμενα κρούσματα, η ευλογιά των πιθήκων έχει συσχετιστεί με τρωκτικά. Ορισμένα τοπικά τμήματα υγείας το αποκαλούν ήδη με διαφορετικά ονόματα -- στο Σικάγο, το γραφείο δημόσιας υγείας χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, τον όρο MPV.

Από τον Μάιο, η επιδημία έχει αυξηθεί και αφορά περισσότερα από 31.000 άτομα παγκοσμίως, με τις ΗΠΑ να προηγούνται στον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων. Ο ιός επηρεάζει δυσανάλογα τους άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες και μεταδίδεται μέσω στενής επαφής. Οι λευκοί άνθρωποι αυξάνουν το μερίδιο των λήψεων της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανακαλύφθηκε το 1958 πριν υιοθετηθούν οι βέλτιστες πρακτικές για την ονοματοδοσία ασθενειών και ιών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ. Και εκείνη την εποχή, οι κύριες παραλλαγές ονομάστηκαν ανάλογα με τις περιοχές στις οποίες κυκλοφορούσαν -- μια πρακτική που δεν χρησιμοποιείται πλέον γιατί ενθαρρύνει τις διακρίσεις.

Αφού συγκάλεσε μια ομάδα παγκόσμιων εμπειρογνωμόνων στις 8 Αυγούστου, ο ΠΟΥ αποφάσισε να μετονομάσει τις δύο κυρίαρχες παραλλαγές της ευλογιάς των πιθήκων. Προηγουμένως ονομαζόταν το clade της λεκάνης της Κεντρικής Αφρικής ή του Κονγκό και το clade της Δυτικής Αφρικής, τα στελέχη θα ονομάζονται πλέον επίσημα Clade I και Clade II, αντίστοιχα. Η ομάδα αποφάσισε επίσης ότι το Clade II αποτελείται από δύο διακριτές υποκατηγορίες.

Αν θες κι εσύ να προτείνεις την ιδέα σου κάνε κλικ εδώ.

Πηγή: iefimerida

Δειτε Επισης

Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα