Αποδεκτή θα μπορούσε να είναι για το Ιράν η πρόταση ΕΕ για αναβίωση των συνομιλιών για πυρηνικά

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναβίωση των συνομιλιών με στόχο να διασωθεί η συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν «μπορεί να είναι αποδεκτή, εάν παρέχει διαβεβαιώσεις» για τα βασικά αιτήματα της Τεχεράνης, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο υψηλόβαθμο Ιρανό διπλωμάτη.

Η ΕΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είχε προτείνει ένα «τελικό» κείμενο ύστερα από τέσσερις ημέρες έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων στη Βιέννη.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν άλλες αλλαγές στο κείμενο, που είναι υπό διαπραγμάτευση για 15 μήνες. Δήλωσε ότι αναμένει μια οριστική απόφαση από τις εμπλεκόμενες πλευρές μέσα σε «πολύ, πολύ λίγες εβδομάδες».  

Το IRNA μετέδωσε ότι Ιρανός διπλωμάτης, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι η Τεχεράνη εξετάζει την πρόταση. «Προτάσεις από την ΕΕ μπορεί να είναι αποδεκτές, εάν προσφέρουν στο Ιράν διαβεβαιώσεις για τα ζητήματα των μέτρων διασφάλισης, των κυρώσεων και των εγγυήσεων», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Η Ισλαμική Δημοκρατία προσπαθεί να εξασφαλίσει εγγυήσεις ότι κανένας μελλοντικός Αμερικανός πρόεδρος δεν θα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία εάν αυτή αναβιώσει, όπως έκανε ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το 2018, επαναφέροντας σκληρές αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Ωστόσο, ο Pρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί να προσφέρει διαβεβαιώσεις, καθώς πρόκειται για πολιτική συμφωνία και όχι νομικά δεσμευτική συνθήκη.

Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να καταλήξει σύντομα σε μια διευθέτηση για αναβίωση της συμφωνίας με βάση τις προτάσεις της ΕΕ.

Ιρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θα μεταφέρουν «τις επιπλέον απόψεις και σκέψεις» τους στην ΕΕ, που συντονίζει τις συνομιλίες, ύστερα από διαβουλεύσεις στην Τεχεράνη.

Πηγή: AΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δειτε Επισης

Βαθιά ανήσυχος ο Γκουτέρες για τις πληροφορίες περί νέων αεροπορικών βομβαρδισμών κατά αμάχων στη Μιανμάρ
Σαρλ Μισέλ: Αν θέλει ειρήνη η Ευρώπη πρέπει να ετοιμαστεί για πόλεμο
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία