Στερεύει η Αγγλία μετά την κήρυξη κατάστασης ξηρασίας σε οκτώ περιοχές

Οκτώ περιοχές της Αγγλίας κηρύχθηκαν σήμερα σε κατάσταση ξηρασίας, και ήδη τα σούπερ μάρκετ δίνουν με το... δελτίο το εμφιαλωμένο νερό.

Στόχος τους είναι να αποτρέψουν τις αγορές πανικού, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια νοικοκυριά έρχονται πιο κοντά σε νέους περιορισμούς στη χρήση νερού, ακόμα και σε «δελτία» στη χρήση οικιακής ύδρευσης.

Οι κάτοικοι του Λονδίνου αλλά και περιοχές στα ανατολικά και νότια της χώρας βρίσκονται πλέον σε «στάτους ξηρασίας», κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στη χρήση νερού από τη στιγμή που η χώρα ζει το πιο ξηρό καλοκαίρι των τελευταίων 50 ετών, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τις επόμενες ημέρες έως και τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση ξηρασίας

Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος αποφάσισε σήμερα να κηρύξει ξηρασία σε 8 από τις 14 περιοχές του:

  • Ντέβον και Κορνουάλη
  • Σόλεντ και Νότια Ντονς
  • Κεντ και Νότιο Λονδίνο
  • Χαρτς και Βόρειο Λονδίνο
  • Ανατολική Αγγλία
  • Τάμεσης
  • Λινκολνσάιρ και Νορθαμπτονσάιρ, και
  • Ανατολικά Μίντλαντς

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Guardian που είδε έγγραφα της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, αναμένεται να κηρυχθούν άλλες δύο περιοχές σε κατάσταση ξηρασίας αργότερα μέσα στον μήνα. Πρόκειται για το Γιορκσάιρ και τα Δυτικά Μίντλαντς.

Τι σημαίνει η «κατάσταση ξηρασίας»

Η επίσημη κήρυξη ξηρασίας δεν ενεργοποιεί αυτόματα νομικά όρια στη χρήση του νερού στις οκτώ προαναφερθείσες περιοχές της Αγγλίας.

Ωστόσο, θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση σε περισσότερες εταιρείες ύδρευσης για να απαγορεύσουν στους πελάτες τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων νερού. Το πλύσιμο των αυτοκινήτων με κουβάδες νερό από τη βρύση θα μπορούσε επίσης σύντομα να απαγορευτεί, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Και αν δεν σημειωθούν βροχές τις επόμενες εβδομάδες, θα μπορούσε επίσης να απαγορευτεί σε εκατομμύρια ανθρώπους να πλένουν οχήματα, κτίρια και παράθυρα. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει μείωση της ποσότητας νερού για τα νοικοκυριά.

«Όλες οι εταιρίες ύδρευσης μας διαβεβαίωσαν πως οι απαραίτητες προμήθειες είναι ακόμη ασφαλείς», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Υδάτινων Πόρων Στιβ Νταμπλ. «Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από ποτέ άλλοτε για περιόδους ξηρού καιρού, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς, περιλαμβανομένων των επιπτώσεων για τους αγρότες και το περιβάλλον, και να λαμβάνουμε περαιτέρω δράση όπως απαιτηθεί».

Την τελευταία φορά που είχε κηρυχθεί κατάσταση ξηρασίας στη Βρετανία ήταν το 2018 -παρότι ήρθη πολύ γρήγορα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που ακολούθησαν-, ωστόσο αυτή τη φορά δεν αναμένονται βροχές το επόμενο διάστημα -μόνο, ενδεχομένως, κάποιες καταιγίδες μικρής έντασης και διάρκειας την ερχόμενη Δευτέρα.

Στέρεψε η πηγή του Τάμεση

Την ίδια στιγμή, η πηγή του ποταμού Τάμεση έχει στερέψει περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Ο Τάμεσης εκτείνεται σε μήκος 356 χιλιομέτρων σε όλη τη νότια Αγγλία, περνώντας από το Γκλόστερσαϊρ στα δυτικά και μέσα από το κέντρο του Λονδίνου, προτού χυθεί στη θάλασσα του Έσεξ στα ανατολικά.

Η φυσική πηγή που τροφοδοτεί τον ποταμό, γνωστή ως «η πηγή», στερεύει τα περισσότερα καλοκαίρια. Όμως φέτος η έκταση της ξερής κοίτης του ποταμού έχει αυξηθεί σημαντικά περισσότερο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με παρατηρήσεις ειδικών για την προστασία της φύσης.

«Ο Τάμεσης θα ήταν κανονικά στην πηγή του --και υπάρχει μια ωραία παμπ δίπλα-- περίπου 15 χλμ. προς τα πίσω, δήλωσε στο Reuters ο Άλισντερ Νολ, αξιωματούχος του Rivers Trust, ενώ στέκεται σε ένα μικρό τμήμα του Τάμεση στο Κρίκλεϊντ, περίπου 80 χλμ. δυτικά του Λονδίνου.

«Είναι πολύ, πολύ ρηχά εδώ… αλλά δεν χρειάζεται να πάτε πολύ πιο πέρα από αυτό το κομμάτι του Τάμεση προς την πηγή για να βρεθείτε σε ξερό έδαφος. Και, πραγματικά, αυτό το σημείο θα έπρεπε να είναι ακόμη υγρό και θα έπρεπε να είναι πάντοτε υγρό.»

Το οξυγόνο του νερού δεν επαρκεί για πολλά είδη της πανίδας

Η Νολ είπε πως το ρηχό, πιο ζεστό νερό περιέχει λιγότερο οξυγόνο, το οποίο χρειάζονται τα ψάρια και άλλα είδη άγριας ζωής για να ευδοκιμήσουν.

Η παμπ Thames Head Inn βρίσκεται στην πλευρά της πηγής, μερικά βήματα από έναν βράχο που σημαδεύει την πηγή του ποταμού στο Γκλόστερσαϊρ. Ο διευθυντής της, ο 31χρονος Ντέιβιντ Μακμίκινγκ, είπε πως ανησυχεί για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον φερώνυμο της παμπ ποταμό.

«Εξακολουθεί να είναι η επίσημη πηγή του Τάμεση, άρα ο βράχος θα είναι πάντα εκεί, όμως το αν θα έρθει ή όχι το νερό είναι άλλο ζήτημα», είπε ο Μακμίκινγκ, γεμίζοντας ένα ποτήρι μπίρα πίσω από το μπαρ.

Οι πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες και η απουσία βροχοπτώσεων έχουν οδηγήσει δύο εταιρίες ύδρευσης στο νότιο τμήμα της χώρας να ανακοινώσουν προσωρινές απαγορεύσεις για το πότισμα. Η Thames Water, που υδροδοτεί 15 εκατ. πελάτες στο Λονδίνο και στη νοτιοανατολική Αγγλία, δήλωσε πως σχεδιάζει να εισαγάγει παρόμοιες περικοπές.

Μια τετραήμερη προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» τέθηκε σε ισχύ σε τμήματα της Αγγλίας και της Ουαλίας χθες, Πέμπτη. Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε την πρώτη στην ιστορία της ανάλογη προειδοποίηση τον περασμένο μήνα, όταν η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά.

Η κλιματική ειδικός και υδρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ Χάνα Κλόουκ δήλωσε πως οι λιγοστές βροχοπτώσεις έχουν επιφέρει την πτώση της στάθμης των ποταμών και του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ το νερό φεύγει από τα κανάλια για να αρδεύσει τις καλλιέργειες, να γεμίσει τις δεξαμενές πόσιμου νερού και για χρήση στη βιομηχανία.

«Αν δεν έχουμε βροχή τον Αύγουστο, πράγματι, αν έχουμε ξηρό χειμώνα, τότε μπορεί να έχουμε σοβαρό πρόβλημα την ερχόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς πραγματικά δεν θα μας έχουν μείνει καθόλου αποθέματα νερού», είπε ο Κλόουκ.

Ο ίδιος είπε πως οι περιορισμοί στο πότισμα από ιδιώτες είναι χρήσιμοι γιατί βοηθούν να αλλάξει η στάση των πολιτών απέναντι στη χρήση νερού, όμως η επένδυση στις υποδομές και μια πολιτική που αποτρέπει την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής είναι ακόμη πιο σημαντικές.

Πηγή: iefimerida

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δειτε Επισης

Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία
Πρόταση Ισραήλ για ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων
Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος προειδοποιεί κατά τεχνολογικής απειλής για δημοκρατία