Κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ-Παραμένει ρευστή η κατάσταση

Ισραήλ και Ισλαμική Τζιχάντ σεβάστηκαν την κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή χθες στις 23:30 (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου). Η χθεσινή νύχτα ήταν η πρώτη ύστερα από τρία εικοσιτετράωρα που δεν σημειώθηκαν εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ και ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού στρατού, Ραν Κοχάβ, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί στο κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο ότι, παρά το γεγονός ότι διατηρείται η επιφυλακή του στρατού για να παρακολουθεί την πορεία της εφαρμογής της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, από τις 9 το πρωί σήμερα η άρση των έκτακτων μέτρων πολιτικής προστασίας θα αρχίσει να γίνεται σταδιακά, όπως σταδιακά θα αρθούν και τα μέτρα αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας που επιβλήθηκαν παραμονές της στρατιωτικής επιχείρησης «Χαραυγή» που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ. Συγκεκριμένα, «εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος» θα επαναλειτουργήσουν το φυλάκιο Έρεζ, από όπου διέρχονται παλαιστίνιοι που έχουν άδεια εργασίας στο Ισραήλ, και η δίοδος οχημάτων Κέρεμ Σιαλόμ, από όπου η Γάζα εφοδιάζεται με καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης από το Ισραήλ.

Αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι η κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοζόταν τρεις ώρες νωρίτερα, ωστόσο η προθεσμία παρήλθε άπρακτη με αμφότερες τις αντιμαχόμενες πλευράς να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους – η Ισλαμική Τζιχάντ με κύμα εκτοξεύσεων ρουκετών κατά των πόλεων του κεντρικού Ισραήλ, Τελ Αβίβ, Ρισιόν-Λετσιόν, Ρεχονότ, Χολόν και Ράμλε, ως επίσης και στο νότιο Ισραήλ, στις πόλεις Άσκελον, Σντερότ και σε άλλες κωμοπόλεις της μεθορίου με τη Γάζα. Παράλληλα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε στόχους της οργάνωσης στο στρατόπεδο προσφύγων Αλ-Μπουρέιζ και σε άλλα περίχωρα της πόλης της Γάζας. Από ισραηλινής πλευράς δεν αναφέρθηκαν θύματα ενώ επλήγη εργοστάσιο στα περίχωρα της πόλης Άσκελον με τραυματία έναν Παλαιστίνιο εργαζόμενο που καταγόταν από την Χεβρώνα. Αντιθέτως, αναφέρθηκαν 5 νεκροί στο στρατόπεδο προσφύγων Αλ-Μπουρέιζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίστηκαν οι εχθροπραξίες Ισραήλ-Ισλαμικής Τζιχάντ, νεκρά τέσσερα παιδιά

Ενόσω οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν, αρχικά η Ισλαμική Τζιχάντ και στη συνέχεια η Αίγυπτος ανακοίνωσαν ότι η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός μετατέθηκε χρονικά για τις 23:30, προσθέτοντας ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα προβεί σε κινήσεις προκειμένου το Ισραήλ να απελευθερώσει μελλοντικά το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Μπασάμ Σάαντι – που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην πόλη Τζιενίν του βορείου τμήματος της Δυτικής Όχθης – και το στέλεχος της οργάνωσης Χαλίλ Αουάουντε, ο οποίος τελεί υπό διοικητικό περιορισμό σε ισραηλινές φυλακές ασφαλείας χωρίς να του έχουν απαγγελθεί συγκεκριμένες κατηγορίες και πραγματοποιεί απεργία πείνας διαρκείας που έχει ήδη ξεπεράσει τις 140 ημέρες.

Από την πλευρά της ισραηλινής κυβέρνησης, επιβεβαιώθηκε στις 23:00 τοπική ώρα και ώρα Κύπρου ότι η κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοσθεί στις 23:30. Από την άλλη όμως, κυβερνητικές πηγές στο Ισραήλ δεν επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει άλλη δέσμευση περί απελευθέρωσης κρατουμένων στελεχών της Ισλαμικής Τζιχάντ, παρά το γεγονός ότι ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ο Χαλίλ Αουάουντε θα μεταφερθεί σύντομα σε νοσοκομείο προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας του.

Τα τελευταία δέκα λεπτά πριν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, αμφότερες οι πλευρές ενέτειναν τις επιχειρήσεις τους, με την Ισλαμική Τζιχάντ να προβαίνει σε μαζικές εκτοξεύσεις ρουκετών προς τις ισραηλινές πόλεις και κωμοπόλεις στο νότιο Ισραήλ και στην μεθόριο με τη Γάζα , και αντίστοιχα η ισραηλινή πολεμική αεροπορία να πραγματοποιεί επιδρομές σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας.

Μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στις 23:30, η Ισλαμική Τζιχάντ πραγματοποίησε δύο εκτοξεύσεις ρουκετών κατά ισραηλινών πόλεων της μεθορίου, ενόσω διαρκούσε η έκτακτη συνεδρίαση του περιορισμένης σύνθεσης υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ, του υπουργού άμυνας Μπένι Γκαντς, της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας και παραγόντων των κλάδων εθνικής ασφαλείας. Μετά το πέρας της κυβερνητικής συνεδρίασης, ανακοινώθηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επιφυλακή και θα συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα προστασίας του άμαχου πληθυσμού στις νότιες περιοχές της χώρας, με έμφαση στις κωμοπόλεις που βρίσκονται στην μεθόριο Ισραήλ-Γάζας μέχρι νεωτέρας.

Ζητάει έρευνα για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε χθες Κυριακή την εκεχειρία που κήρυξαν ο στρατός του Ισραήλ και η οργάνωση Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, προσθέτοντας ότι θα υποστήριζε τη διενέργεια έρευνας για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

«Η κυβέρνησή μου υποστηρίζει την έγκαιρη και διεξοδική έρευνα για όλες αυτές τις αναφορές» και «επίσης καλούμε όλα τα μέρη να εφαρμόσουν πλήρως την κατάπαυση του πυρός» και «να εγγυηθούν τη ροή καυσίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας» στον θύλακα «καθώς οι εχθροπραξίες καταλαγιάζουν», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Δειτε Επισης

Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια