Με βόμβα νίντζα εξολόθρευσαν τον Αλ Ζαουάχρι οι ΗΠΑ

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο άνθρωπος που είχε διαδεχθεί τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάϊντα σκοτώθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, ανακοίνωσε o Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από γιατρός στο Κάιρο, διάδοχος του μπιν Λαντεν και αρχηγός της αλ Κάιντα o Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι

«Το Σάββατο, οι ΗΠΑ διενήργησαν αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, το οποίο σκότωσε τον εμίρη της Αλ Κάιντα, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ο Αλ Ζουάχρι συγκαταλεγόταν στους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο. Η Ουάσιγκτον προσέφερε αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούσε να επιτρέψει τον εντοπισμό του. Ανέλαβε την ηγεσία της Αλ Κάιντα το 2011, μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν σε επιχείρηση των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στην Αμποταμπάντ του Πακιστάν. Φυγάς για πάνω από δέκα χρόνια, θεωρείτο ένας από τους εγκεφάλους των επιθέσεων 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον και υπεύθυνος για τις επιθέσεις στην Υεμένη.

Η επιχείρηση δεν προκάλεσε «κανένα θύμα μεταξύ των αμάχων», διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν. Πράγματι, σκοτώθηκε από δύο πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στο σπίτι του στην Καμπούλ, αλλά οι φωτογραφίες δεν έδειχναν σημάδια έκρηξης και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι κανείς άλλος δεν τραυματίστηκε. Και αυτό παρότι μεγάλος αριθμός συγγενών και φίλων βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής του. Αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το Hellfire R9X, έναν πύραυλο χωρίς κεφαλή που πιστεύεται ότι είναι εξοπλισμένος με έξι λεπίδες που μοιάζουν με ξυράφι που εκτείνονται από την άτρακτο που πλήττει θανάσιμα τον στόχο του αλλά δεν εκρήγνυται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι κατάφερε η CIA να βρει και να εξοντώσει τον αρχηγό της Αλ Κάιντα

«Βόμβα νίντζα» εκτοξεύτηκε και σκότωσε τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τρομοκράτης στεκόταν στο μπαλκόνι του κρησφύγετού του όταν οι δύο πύραυλοι Hellfire εκτοξεύτηκαν από ένα μη επανδρωμένο drone από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA).

Το Hellfire R9X, που ονομάζεται επίσης «βόμβα νίντζα», έχει μετατραπεί στο εκλεκτό πυρομαχικό των ΗΠΑ για τη δολοφονία τρομοκρατών, αποφεύγοντας τις απώλειες αμάχων. Το R9X εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2017, όταν ο ανώτερος ηγέτης της Αλ Κάιντα Αμπού αλ-Κάιρ αλ-Μάσρι σκοτώθηκε από επίθεση drone ενώ ταξίδευε με αυτοκίνητο στη Συρία.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο ή η CIA, οι δύο αμερικανικές υπηρεσίες που είναι γνωστό ότι αναλαμβάνουν στοχευμένες δολοφονίες εξτρεμιστών ηγετών, δεν το έχουν αναγνωρίσει ποτέ δημόσια. Οι πύραυλοι hellfire έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί μόνο σε λίγες επιθέσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ από το 2017. Δεν είναι καν σαφές πόσους πυραύλους hellfire διαθέτουν οι ΗΠΑ.

Οι πύραυλοι AGM-114 Hellfire είναι πύραυλοι αέρος-εδάφους, κατευθυνόμενοι με λέιζερ, υποηχητικοί πύραυλοι με σημαντική αντιαρματική ικανότητα. Οι πύραυλοι Hellfire έχουν διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με την κεφαλή τους, το σύστημα καθοδήγησης και τις φυσικές παραλλαγές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Nεκρός ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι-Σκοτώθηκε σε αμερικανικό πλήγμα

Το χρονικό του εντοπισμού και της παρακολούθησης του Αλ Ζαουάχρι

Αξιωματούχος της CIA υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης το χρονικό του εντοπισμού και της παρακολούθησης του Αλ Ζαουάχρι μέχρι την εντολή του χτυπήματος από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Επί χρόνια οι αρχές των ΗΠΑ ήταν ενήμερες για την ύπαρξη δικτύου που υποστήριζε τον Ζαουάχρι. Μετά την αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έψαχναν ενδείξεις για το εάν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα βρίσκονταν στη χώρα. Φέτος, εντοπίστηκε η οικογένειά του, η σύζυγος, η κόρη τους και τα παιδιά της. Είχαν εγκατασταθεί σε καλά φυλασσόμενο σπίτι στην Καμπούλ.

Κατόπιν, εντόπισαν τον ίδιο τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι στο σπίτι αυτό. Στις αρχές Απριλίου ενημέρωσαν ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης. Τον πρόεδρο Μπάιντεν ενημέρωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν. «Ήμασταν σε θέση να γνωρίζουμε πώς περνούσαν καθημερινά οι ένοικοι του σπιτιού μέσω ανεξάρτητων πηγών», είπε ο αξιωματούχος της CIΑ.

Ο Ζαουάχρι, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έβγαινε στο μπαλκόνι, εκεί όπου και στοχοποιήθηκε. Από τις αμερικανικές υπηρεσίες εξετάστηκε λεπτομερώς η κατασκευή και το φυσικό περιβάλλον του κρησφύγετου και το πώς κινούνταν μέσα σε αυτό οι ένοικοί του, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τα μέλη της οικογένειάς του και άλλους άμαχους από το πυραυλικό χτύπημα. Την 1η Ιουλίου, ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες του σχεδίου των μυστικών υπηρεσιών από μέλη της κυβέρνησής του και τον διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, τον Γουίλιαμ Μπερνς.

Υπέβαλε ερωτήματα για τις συνθήκες και τις πιθανές επιπτώσεις του πλήγματος στην Καμπούλ. Κύκλος νομικών συμβούλων διαφόρων υπηρεσιών εξέτασε τις πληροφορίες της CIA και επιβεβαίωσε ότι ο Αλ Ζαουάχρι ήταν νόμιμος στόχος δεδομένου πως παρέμενε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα. Στις 25 Ιουλίου, ο Μπάιντεν συγκάλεσε ειδική συνεδρίαση στην οποία ενέκρινε την πρόταση να διεξαχθεί «αεροπορικό πλήγμα ακριβείας».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα