Πίεση από ΕΕ σε Μόσχα-«Θα συνεχιστεί η εφαρμογή κυρώσεων κατά της Ρωσίας»

Θα συνεχιστεί η εφαρμογή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, έτσι ώστε να συνεχίσουμε την πίεση προς αυτήν, αποφεύγοντας όσο γίνεται τα προβλήματα που προκύπτουν, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας την Τετάρτη το πρωί ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου. 

Ο κ. Μισέλ είπε πως «ο βάρβαρος πόλεμος του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας έχει αλλάξει την κατάσταση στην ήπειρό μας και έχει δημιουργήσει νέα γεωπολιτικά προβλήματα».

Αποφασίσαμε ότι το μέλλον Ουκρανίας, Μολδαβίας, και Γεωργίας πρέπει να ενταχθεί στο μέλλον της Ευρώπης και να δοθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία και στη Γεωργία όταν αντιμετωπιστούν κάποιες προτεραιότητες που έχει θέσει η Επιτροπή, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και να παρέχει στρατιωτική βοήθεια όταν είναι απαραίτητο. Επίσης αποφασίσαμε να στηρίξουμε οικονομικά την Ουκρανία και η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση για βοήθεια μέχρι 9 δις ευρώ, ανέφερε.

Σε ότι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια είπε πως η ΕΕ τα χρειάζεται «όσο και τα Δυτικά Βαλκάνια εμάς».

«Είχαμε έναν ειλικρινή, ανοικτό αλλά και σκληρό διάλογο και αποφασίσαμε πως θα δώσουμε μια νέα ενέργεια στον διάλογό μας με αυτή την περιοχή της Ευρώπης», επεσήμανε.

Είπε, ακόμη, πως αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτέλεσε μια ευκαιρία να συζητήσουν την ιδέα μιας ευρωπαϊκής πολιτικής κοινωνίας, ώστε να δουν ποιο θα μπορούσε να είναι το περίγραμμα μιας τέτοιας προτεραιότητας και ποιος θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτή την πολιτική ένωση.

Σημείωσε πως θα μπορούσαν να συμμετάσχουν όλοι όσοι συμμερίζονται τα ίδια συμφέροντα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και όχι χώρες που θα γίνουν απαραίτητα μέλη της ΕΕ.

Για την οικονομική κατάσταση και τις κοινωνικές επιπτώσεις ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία είπε πως βλέπουμε μια αύξηση του πληθωρισμού και της επισιτιστικής ανασφάλειας.

Χρειάζεται μεγάλος συντονισμός και κινητοποίηση για να πάρουμε όσο πιο στοχευμένα μέτρα Πρέπει να αντιδράσουμε από κοινού, πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως είναι πολύ δύσκολοι οι καιροί που διανύουμε και πως οι τεκτονικές πλάκες βρίσκονται εν κινήσει και αυτό πυροδοτήθηκε από της αποφάσεις του Κρεμλίνου.

«Εμείς πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να έχουμε ως μέτρο της δράσης μας την αποτελεσματικότητα και τη σταθερότητα. Πρέπει να υπεραμυνθούμε των δημοκρατικών, των βασικών αξιών επί των οποίων εδράζεται το διεθνές δίκαιο», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφτσοβιτς, μιλώντας επίσης για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε πως Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία είναι αναντίρρητα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας,  κάτι που χαιρετίστηκε  από τους ηγέτες της ΕΕ και αναφέρθηκε στα σχετικές αποφάσεις που λήφθηκαν από αυτούς.

Ακόμη, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως είναι σημαντικό η ΕΕ θα δώσει νέα ώθηση στη διαδικασία διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Σέφτσοβιτς είπε, εξάλλου, πως οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζουν την ενότητα, την ισχύ μας απέναντι στη ρωσική επίθεση σε βάρος της Ουκρανίας.

Σημείωσε πως ένας από τους λόγους της επίθεσης αυτής ήταν ότι η Ουκρανία αποφάσισε να προσχωρήσει στην ΕΕ. Η δική μας απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Αναγνωρίζουμε τις τεράστιες προόδους Ουκρανίας αποδεχόμενοι αυτή την αίτηση, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως τώρα ξεκινά το σκληρό έργο και πως θα χρειαστεί να παγιωθούν με αποφασιστικότητα οι μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει η Ουκρανία.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνέχιση της παροχής βοήθειας προς την Ουκρανία και είπε πως θα καταθέσουν ένα πλήρες πακέτο για την ανασυγκρότησή της.

Για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είπε πως θα δουν πως θα κάνουν πράξη τις συστάσεις των πολιτών.

Θα εξετάσουμε τις προτάσεις απόρροια των εργασιών της Διάσκεψης. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των πολιτών αλλά και οι Ευρωπαίοι πολίτες να κρατούνται ενήμεροι για την πρόοδο που γίνεται, επεσήμανε.

Είπε, εξάλλου, πως «θα πρέπει να κάνουμε παν το δυνατόν να θεωρακίσουμε τους πλέον ευάλωτους από τις συνέπειες του πολέμου».

«Θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας. Πρέπει να έχουμε μια συναινετική προσέγγιση στο θέμα της ενέργειας και να εφαρμοστεί η αρχή της αλληλεγγύης», σημείωσε.

Ακόμη ανέφερε πως χρειάζονται επενδύσεις για ένα πιο ψηφιακό και πράσινο μέλλον.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία