Οι Βρυξέλλες καλούν το Κίεβο να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις κατά διαφθοράς

Στην ανάγκη υλοποίησης και ενεργοποίηση των θεσμών κατά της διαφθοράς και περεταίρω εκσυγχρονισμού της Ουκρανίας αναφέρθηκε σε ομιλία στην οποία προχώρησε στο Κοινοβούλιο της χώρας η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Όπως είπε, η Ουκρανία έχει ήδη καθορίσει ατζέντα μεταρρυθμίσεων και έχει κάνει σημαντική πρόοδο, δημιουργώντας μηχανισμούς κατά της διαφθοράς, οι οποίοι όμως τώρα θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αρχίσουν να φέρνουν αποτελέσματα.

Πριν την έναρξη της ομιλίας η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταφέρθηκε υπό τον ήχο χειροκροτημάτων των βουλευτών στο βήμα του Κοινοβουλίου, δίπλα από τη σημαία της Ουκρανίας. Στην ομιλία παρών ήταν και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία όσο χρειάζεται, τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στη θυσία των στρατιωτών στην πρώτη γραμμή του πολέμου αλλά και στους αμέτρητους άλλους πολίτες της χώρας που στηρίζουν την προσπάθεια.

«Αυτή είναι μια γενναία γενιά, η οποία οδεύει προς το όραμα τους. Το όραμά τους για μια ελεύθερη Ουκρανία που θα είναι μέρος μιας δημοκρατικής Ευρώπης» τόνισε.

«Έχετε διατηρήσει το κράτος σας και τη δημοκρατία σας λειτουργική παρά τα εμπόδια. Το είδα με τα μάτια μου, μετά που πήρα το τραίνο για το Κίεβο δύο φορές μετά την αρχή του πολέμου. Κρατήσατε ανοιχτό το Κοινοβούλιο ακόμα και στις πιο σκοτεινές ημέρες, όταν έπεφταν βόμβες στο Κίεβο» ανέφερε.

Αναφερόμενη στην αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, σημείωσε πως αν και οι θεσμοί εργάστηκαν έντονα για να στηρίξουν τη διαδικασία, «είναι η δική σας προσπάθεια που έφερε εις πέρας την δουλειά αυτή», καθώς οι Ουκρανοί κινητοποίησαν τους θεσμούς τους και τις καλύτερες δυναμικές στη χώρα, με ειδικούς από την κοινωνία των πολιτών και του πανεπιστημιακού κόσμου.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για σημαντικό ορόσημο αναφερόμενη στην έγκριση από τους 27 της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και του καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη, σημειώνοντας πως ήταν μια νίκη της αποφασιστικότητας της Ουκρανίας και του κινήματος που ξεκίνησε πριν οκτώ χρόνια στην πλατεία Μαϊντάν.

Η Ουκρανία, συνέχισε, έχει ήδη αποφασίσει να λειτουργήσει ως δημοκρατία με κράτος δικαίου, και απευθυνόμενη στον κ. Ζελένσκι υπενθύμισε πως της είχε πει ότι «όσα η Ουκρανία θα έκανε για την ένταξη της ΕΕ θα τα έκανε ούτως ή άλλως».

Όσον αφορά την στήριξη της διεθνούς κοινότητας, ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Δευτέρα θα βρίσκεται στην διάσκεψη στο Λουγκάνο της Ελβετίας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά τόνισε πως οι επενδύσεις τις οποίες ζητά η χώρα θα πρέπει να συνδυαστούν με ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων.

«Έχετε ήδη καθορίσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και έχετε ήδη κάνει σημαντική πρόοδο» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως μετά την Επανάσταση για την Αξιοπρέπεια «έχετε δημιουργήσει έναν εντυπωσιακό μηχανισμό κατά της διαφθοράς».

«Όμως τώρα αυτοί οι θεσμοί χρειάζονται ‘δόντια’ και τα κατάλληλα άτομα στα υψηλά πόστα» τόνισε, αναφερόμενη στην ανάγκη διορισμού το συντομότερο των επικεφαλής των νέων γραφείων δίωξης της διαφθοράς και στην ανάγκη προώθησης νομοθεσίας για τη διαδικασία επιλογής δικαστών.

«Οι θεσμού πρέπει να ζωντανέψουν, ώστε να μπορούν να φέρουν αποτελέσματα όσον αφορά τις προσδοκίες του λαού σας» συνέχισε, αναφέροντας ως θετικό παράδειγμα το γεγονός πως η Ουκρανία «είναι η μόνη χώρα στην Ανατολική Εταιρική Σχέση της Ευρώπης που έχει υιοθετήσει νόμο για να μειώσει την επιρροή των ολιγαρχών στην οικονομική και πολιτική ζωή».

«Πιστεύω στο Ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας. Και ο λόγος είναι απλός. Ο λόγος είναι το πείσμα του Ουκρανικού λαού, η αποφασιστικότητα σας, το πάθος σας για την Ευρώπη» σημείωσε.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Το βέτο ΗΠΑ έγειρε την πλάστιγγα κατά ψηφίσματος για ένταξη Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Οκτώ νεκροί από ρωσικά πλήγματα στη νότια Ουκρανία
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Mήνυμα Ισραήλ σε Ιράν-«Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα»