Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καταργεί το δικαίωμα στην άμβλωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε σήμερα την απόφαση-ορόσημο του 1973 στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ που αναγνώρισε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και τη νομιμοποίησε σε όλη τη χώρα, δίνοντας μια σημαντική νίκη στους Ρεπουμπλικάνους και στους συντηρητικούς θρησκευόμενους που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία.

Με ψήφους 6-3 της συντηρητικής πλειοψηφίας το δικαστήριο επικύρωσε τον υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νόμο του Μισισίπι που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα κύησης. Οι δικαστές απεφάνθησαν πως η απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ που επέτρεπε τις αμβλώσεις προτού το έμβρυο γίνει βιώσιμο εκτός μήτρας --ανάμεσα στην 24η και 28η εβδομάδα της κύησης-- ήταν λάθος επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στα δικαιώματα άμβλωσης.

Ένα προσχέδιο της απόφασης που ανέφερε πως το δικαστήριο ήταν πιθανό να ανατρέψει την απόφαση διέρρευσε τον Μάιο, προκαλώντας πολιτική καταιγίδα.

Ο νόμος του Μισισίπι μπλοκαρίστηκε από κατώτερα δικαστήρια ως παραβίαση του δεδικασμένου του Ανώτατου Δικαστηρίου για τα δικαιώματα άμβλωσης.

Η Jackson Women's Health Organization, η μοναδική κλινική αμβλώσεων που παραμένει στο Μισισισίπι προσέφυγε εναντίον του νόμου του 2018 και είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις όταν υπάρχει "ιατρικός λόγος έκτακτης ανάγκης" ή "σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου" αλλά δεν προβλέπει εξαίρεση για τις εγκυμοσύνες που είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το 2018 τον νόμο επικαλούμενος το δεδικασμένο στην υπόθεση Ρόου. Το πέμπτο εφετείο με έδρα τη Νέα Ορλεάνη κατέληξε το 2019 στο ίδιο συμπέρασμα.

Η απόφαση Ρόου κατά Γουέιντ αναγνώρισε το δικαίωματα στην ιδιωτικότητα βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ που προστατεύει τη δυνατότητα της γυναίκας να τερματίσει την εγκυμοσύνη της. Το Ανώτατο Δικαστήριο σε μια απόφαση το 1992 (Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania v. Casey) επανεβεβαίωσε το δικαίωμα στην άμβλωση και απαγόρευσε τους νόμους που επιβάλλουν ένα "υπερβολικό βάρος" στην πρόσβαση στην άμβλωση.

Αυστηρό μήνυμα του Ευρωκοινοβουλίου

Για «αναφαίρετο δικαίωμα» στην άμβλωση έκαναν λόγο πρόσφατα οι ευρωβουλευτές, καταδικάζοντας την οπισθοδρόμηση στην αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα των γυναικών στις ΗΠΑ, μια ενέργεια που θα έχει και διεθνή αρνητικό αντίκτυπο.

Μετά από πρόσφατη συζήτηση στην ολομέλεια οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα την Πέμπτη με 364 ψήφους υπέρ, 154 κατά και 37 αποχές, υπενθυμίζοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί σε ισχύ η απόφαση στην υπόθεση-ορόσημο Roe κατά Wade (1973) και η συνακόλουθη συνταγματική προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση στις ΗΠΑ.

Επίσης, κάλεσαν τον Αμερικανό Πρόεδρο και την κυβέρνησή του να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση. Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν την έκκλησή τους προς την κυβέρνηση της πολιτείας του Τέξας να καταργήσει ταχέως το νομοσχέδιο 8 της Γερουσίας και καλούν διάφορες άλλες πολιτείες των ΗΠΑ με παρόμοιους νόμους να ευθυγραμμίσουν τη νομοθεσία τους με τα διεθνώς προστατευόμενα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών.

Οι απαγορεύσεις και οι άλλοι περιορισμοί στην άμβλωση πλήττουν δυσανάλογα τις γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας, ανέφεραν οι ευρωβουλευτές, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες οι οποίες, λόγω οικονομικών ή υλικοτεχνικών εμποδίων, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν σε κλινικές αναπαραγωγικής υγείας σε γειτονικά κράτη ή χώρες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποβληθούν σε επισφαλείς και απειλητικές για τη ζωή τους γυναικολογικές παρεμβάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο