Σάββατο 25 Ιουν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Αυτοί είναι οι όροι του Ερντογάν για να ενταχθούν Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

  25/05/2022 21:40
Αυτοί είναι οι όροι του Ερντογάν για να ενταχθούν Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

Αυτοί είναι οι όροι του Ερντογάν για να ενταχθούν Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

  25/05/2022 21:40

Οι συζητήσεις ανάμεσα στους διπλωμάτες της Τουρκίας και των δύο χωρών κράτησαν πέντε ώρες.

Αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας έφτασαν στην Τουρκία το απόγευμα της Τρίτης για συνομιλίες με την αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας σχετικά με τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Έκκληση Ουκρανίας προς τη διεθνή κοινότητα-«Σκοτώστε τις ρωσικές εξαγωγές»

Η επίσκεψη έρχεται μετά την ένσταση της Τουρκίας για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και αφού ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι καμία από τις δύο χώρες δεν πρέπει να μπει στον κόπο να επισκεφθεί τη χώρα του για να προσπαθήσει να πείσει την Τουρκία για τις προσπάθειές τους.

Χωρίς την υποστήριξη όλων των μελών του ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία δεν μπορούν να ενταχθούν στη Συμμαχία.

Οι όροι του Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε ανταλλάγματα προκειμένου να άρει το βέτο για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και την έκδοση στην Τουρκία συνολικά 40 ατόμων από τις δύο αυτές χώρες, 28 από τη Σουηδία και 12 από τη Φινλανδία.

Αυτοί που ζητά η Τουρκία να εκδοθούν, ανάμεσα σε άλλους, είναι μέλη του PKK και Γκιουλενιστές. Η Τουρκία, επίσης, ζήτησε να αρθούν όλες οι κυρώσεις των δύο χωρών προς την Άγκυρα.

Να τονίσουμε ότι ο Ιμπραχίμ Καλίν έριξε τα «πυρά» του και κατά των ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο σύμμαχοι να προχωρούν σε επίσημο ή ανεπίσημο εμπάργκο όπλων. Αυτό θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, τόνισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Τέλος, ο Καλίν ζήτησε χρονοδιάγραμμα για να υπάρξει απάντηση από τις ηγεσίες των δύο χωρών και τόνισε ότι δεν βιάζεται για να άρει το βέτο της για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Οι συνομιλίες έγιναν αρχικά χωριστά και στη συνέχεια και με τα τρία μέρη παρόντα, ενώ κράτησαν πέντε ώρες.

Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

Η Σουηδία και η Φινλανδία συμμετείχαν στη συνάντηση με επικεφαλής τον υφυπουργό του γραφείου του Σουηδού πρωθυπουργού Όσκαρ Στένστρομ και της Φινλανδής υφυπουργού Εξωτερικών Γιούκα Σαλοβαάρα.

Πηγή: In.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Προειδοποιεί την Τουρκία η Συρία-«Έγκλημα πολέμου τουρκική στρατιωτική εισβολή»

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας