Ξαφνική επικοινωνία Ερντογάν με Φινλανδία και Σουηδία-Παρέμβαση Στόλτενμπεργκ

Στο ίδιο μοτίβο δηλώσεων εξακολουθεί να κινείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εγείρει αντιρρήσεις για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Λίγες ώρες αφότου υποστήριξε ότι Ελσίνκι και Στοκχόλμη συνεργάζονται με οργανώσεις που τελούν υπό τον έλεγχο του «τρομοκρατικού PKK», κάλεσε - σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας - τη Σουηδή πρωθυπουργό να σταματήσει την υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες.

Ο Ερντογάν είχε σήμερα την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον από την έναρξη της ανοιχτής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και με τη Φινλανδία, σχετικά με την ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επικοινωνία τους αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα και σοβαρά μέτρα, δείχνοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση PKK (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και τα παρακλάδια της στη Συρία και το Ιράκ».

Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη στην σουηδή πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να αρθεί το εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία το 2019 μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, τον Οκτώβριο του 2019.

Οπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο δεν ήταν προγραμματισμένη.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν την Τετάρτη αίτηση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ έπειτα απο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Τουρκία αιφνιδίασε την περασμένη εβδομάδα τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους εγείροντας αντιρρήσεις για την ένταξη των δύο χωρών, αλλά δυτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι οι αντιρρήσεις της Αγκυρας δεν θα σταθούν εμπόδιο στην διαδικασία ένταξης των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και με υποστηρικτές του πρώην ιμάμη, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Παράλληλα, ο Ερντογάν είχε σήμερα «ανοιχτές και άμεσες» συνομιλίες με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, όπως δήλωσε ο τελευταίος, με θέμα το αίτημα που υπέβαλε το Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Νιινίστο ανήρτησε στο Twitter: «τον ενημέρωσα ότι ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Τουρκία θα δεσμευτούν για την ασφάλεια η μια της άλλης και έτσι η σχέση μας θα ενισχυθεί. Η Φινλανδία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της. Ο στενός διάλογος συνεχίζεται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι άδηλοι στόχοι Ερντογάν… Τι κρύβει το βέτο στο ΝΑΤΟ για Σουηδία και Φινλανδία

Να συνεχιστούν οι συνομιλίες λέει ο Στόλτενμπεργκ

Στο μεταξύ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι μίλησε σήμερα Σάββατο, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη σημασία της «ανοικτής πόρτας» του ΝΑΤΟ όσον αφορά τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, δήλωσε: «Συμφωνούμε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για να βρεθεί λύση».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα 24ωρο η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας είχε τοποθετηθεί κατά της «παραπληροφόρησης» σχετικά με τη Σουηδία και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Λόγω της ευρέως διαδεδομένης παραπληρoφόρησης για τη Σουηδία και το PKK, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η σουηδική κυβέρνηση του Ούλοφ Πάλμε ήταν η πρώτη μετά την Τουρκία που κατέταξε το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση ήδη από το 1984», είχε γράψει στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

Πάντως, η προκλητική ρητορική του Τούρκου προέδρου φάνηκε και κατά τις συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό. «Οι σχέσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας με πρόσωπα και οργανισμούς που λειτουργούν κάτω από τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης YPG/PKK αποτελούν το βασικό πρόβλημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Ερντογάν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζόνσον.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι Σουηδία και Φινλανδία θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις στις τουρκικές ανησυχίες και να στηρίξουν τις αρχές του ΝΑΤΟ.

Στις συνομιλίες τέθηκαν επί τάπητος και οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Μπάιντεν: Φινλανδία και Σουηδία πληρούν όλα τα κριτήρια για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Πλήρη στήριξη στις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ παρείχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος τους ηγέτες των δύο χωρών στον Λευκό Οίκο.

Έχοντας στο πλευρό του την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο, ο Μπάιντεν τόνισε ότι και οι δύο χώρες πληρούν «όλα τα κριτήρια» για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

«Σας διαβεβαιώνω με υπερηφάνεια ότι έχουν την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ» ανέφερε. Μάλιστα επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τις δύο σκανδιναβικές χώρες για «να αντιμετωπίσουν κάθε επίθεση» που θα μπορούσαν να δεχτούν στο μεσοδιάστημα, μέχρι την ένταξή τους στη Συμμαχία.

Πρόεδρος Φινλανδίας σε Τουρκία: «Θα δώσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις»

«Το Ελσίνκι θα εξετάσει τις ενστάσεις που διατύπωσε η Τουρκία αναφορικά με την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και θα δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις», τόνισε ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Έχουμε λόγους να εξετάσουμε αναλυτικά όσα έχει εκφράσει η Τουρκία και να δώσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις», είπε ο Νιινίστο σε δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας ότι θεωρεί πως το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί σε «ανώτερο επίπεδο».

Χαρακτήρισε «πάρα πολύ πειστική έκφραση υποστήριξης» τις διαβεβαιώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση τυχόν επίθεσης που δεχθούν οι δύο σκανδιναβικές χώρες στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Συμπλήρωσε ότι, όπως και η Σουηδία, εκτιμά την δυνατότητα των ΗΠΑ να αντιδράσουν στην περίπτωση που υπήρχε τέτοια ανάγκη.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας υπογράμμισε ότι χρειάζεται «ευελιξία» σε ό,τι αφορά τις ασκήσεις με το ΝΑΤΟ και τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Δεν πρέπει να δοθεί αφορμή σε κανέναν να αντιδράσει υπερβολικά, είπε, φωτογραφίζοντας τη Ρωσία.

Ο Νιινίστο εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για ειρήνευση στην Ουκρανία, επικαλούμενος μεταξύ άλλων την πρόσφατη επικοινωνία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα