Αγωνία για τους μαχητές του Azovstal-Διεθνή συμφωνία για αποζημιώσεις ζητά ο Ζελένσκι

Από την έναρξη της παράδοσης των μαχητών, στη Ρωσία υπήρξαν δηλώσεις και ξεκίνησαν διαδικασίες ώστε να θεωρηθούν εγκληματίες πολέμου  - «Η Ρωσία θα ένιωθε το βάρος κάθε πυραύλου, κάθε βόμβας, κάθε οβίδας που μας έριξε» ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος

Την παρέμβαση της Δύσης ώστε να υπογραφεί μία διεθνής συμφωνία, με την οποία θα καλείται η Ρωσία να καταβάλει στην Ουκρανία πολεμικές αποζημιώσεις, ζήτησε τη νύχτα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, την ώρα που στο Κίεβο κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη που θα έχουν οι μαχητές του Azovstal, οι οποίοι παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις, που ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν πλέον πλήρως τη χαλυβουργία – τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη.

Πρόκειται για 2.439 άνδρες του ουκρανικού στρατού (στον οποίο έχει ενταχθεί το Τάγμα του Αζόφ) και παραμένει άγνωστο πώς θα αντιμετωπιστούν από τις ρωσικές αρχές. Η παράδοση των δυνάμεων που υπεράσπισαν το Azovstal σχεδόν τρεις μήνες, ουσιαστικά δηλαδή από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και τις εχθροπραξίες στη Μαριούπολη, ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα και αφού δεν υπήρχε καμία προοπτική να φτάσει στην περιοχή υποστήριξη από τον ουκρανικό στρατό, με δεδομένο ότι είχαν αποκοπεί οι γραμμές πρόσβασης στην χαλυβουργία και την ευρύτερη περιοχή.

Από την έναρξη της παράδοσης των ανδρών αυτών, στη Ρωσία υπήρξαν δηλώσεις και ξεκίνησαν διαδικασίες ώστε να θεωρηθούν εγκληματίες πολέμου και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, αντί να θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου και να συμπεριληφθούν στις σχετικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών.

Μετά την παράδοση και των τελευταίων, ως φαίνεται ουκρανών στρατιωτών, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο της χαλυβουργίας Azovstal ελέγχεται πλήρως από τις δυνάμεις του, ενώ το Κίεβο έχει αποφύγει μέχρι τώρα να πει οτιδήποτε.

Με διάγγελμά του τη νύχτα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να υπογραφεί μία διεθνής συμφωνία, η οποία θα υποχρεώνει τη Ρωσία να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις στη χώρα του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι με αυτό τον τρόπο η Μόσχα μπορεί να περιορίσει τις καταστροφές που προκαλεί στις υποδομές της χώρας του.

«Η Ρωσία θα ένιωθε το βάρος κάθε πυραύλου, κάθε βόμβας, κάθε οβίδας που μας έριξε» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι με τη συμφωνία αυτή ρωσικά κεφάλαια και ιδιοκτησιακά στοιχεία που βρίσκονται σε κράτη, που θα έχουν υπογράψει αυτή τη συμφωνία θα κατάσχονται και θα παραδίδονται σε ένα ειδικό ταμείο πολεμικών αποζημιώσεων.

Πηγή: AΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μας εκπλήσσει η ηλιθιότητα του Πούτιν, συνεχίζει γιατί απλά δεν μπορεί να νικήσει»

Δειτε Επισης

Επιλύουν το θέμα των πολλαπλών συντάξεων με μια απλή δήλωση αποποίησης τα κόμματα
Γερμανός δισεκατομμυριούχος που είχε κηρυχθεί νεκρός το 2021 ίσως ζει κρυφά στη Μόσχα με την ερωμένη του
Ικανοποίηση Ιωάννου με την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της ΤΑ-Συνεχίζει τις επαφές
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Διπλωμάτης λάμβανε επίδομα εξωτερικού ενώ υπηρετούσε στην Κύπρο-Τα ευρήματα της Ελεγκτικής για ΥΠΕΞ
Τραγωδία στις ΗΠΑ-Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε
Κατέπλευσαν στο Λίβανο τα σκάφη με τους μετανάστες-«Ό,τι κάνουμε εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας»
Αυξήθηκαν κατά 2,5% οι λογαριασμοί της ΑΗΚ-Δύο περιπτώσεις παρανομίας με φωτοβολταϊκά
Νέος αποκαλυπτικός διάλογος του για τη γυναικοκτονία της Κυριακής-«Είναι συνάδελφος;»
«Οι ΗΠΑ συμφώνησαν για επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, με αντάλλαγμα περιορισμένο χτύπημα στο Ιράν»