ΒΙΝΤΕΟ: Οι Ρώσοι πανηγυρίζουν για τον πλήρη έλεγχο του Αζοφστάλ

Τα τελευταία μέλη του τάγματος Αζόφ που βρίσκονταν εντός του εργοστασίου Azovstal της Μαριούπολης παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες πλέον ελέγχουν όλη την περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι που ήταν «ταμπουρωμένοι» στο εσωτερικό του για σχεδόν ένα μήνα, μεταξύ των οποίων Ουκρανοί στρατιώτες και μέλη του Τάγματος Αζόφ, κατέθεσαν τα όπλα και παραδόθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έπεσε» η Μαριούπολη-Τέλος στην πιο αιματηρή μάχη του πολέμου

«Η τελευταία ομάδα των 531 μαχητών παραδόθηκε σήμερα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ.

 

Πρόσθεσε ότι συνολικά «2.439 ναζί του Αζόφ» και ουκρανοί στρατιώτες έχουν καταθέσει τα όπλα τους από τις 16 Μαΐου και ότι ολόκληρο το συγκρότημα του Azovstal βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Κραυγή αγωνίας από τους συγγενείς των στρατιωτών που έφυγαν 

Οικογένειες Ουκρανών μαχητών που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης εξέφρασαν την αγωνία τους για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Κωνσταντινούπολη τέσσερις συγγενείς Ουκρανών μαχητών, η Ναταλία Ζαρίτσκα - σύζυγος ενός εκ των υπερασπιστών της Μαριούπολης που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο χάλυβα - είπε ότι δεν έχει νέα του εδώ και δύο ημέρες, ύστερα από μια 10λεπτη ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω Telegram.

«Ο σύζυγός μου μεταφέρθηκε από μια κόλαση σε μια άλλη… Από την χαλυβουργία Αζοφστάλ σε μια φυλακή, στην αιχμαλωσία», ανέφερε η Ζαρίτσκα. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως ο σύζυγός της είναι ζωντανός και ότι μια μέρα θα επιστρέψει στο σπίτι του.

Μια μητέρα και τρεις σύζυγοι Ουκρανών μαχητών που παραδόθηκαν στο Αζοφστάλ, ταξίδεψαν στην Τουρκία για να ζητήσουν τη μεσολάβηση της τουρκικής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να βεβαιωθούν πως οι συγγενείς τους είναι καλά στην υγεία τους.

Αβεβαιότητα επικρατεί για την τύχη τους, με το Κίεβο να επιθυμεί την ανταλλαγή των ουκρανών μαχητών του Αζοφστάλ με ρώσους αιχμαλώτους πολέμου. Στον αντίποδα, ρώσοι βουλευτές ζήτησαν να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου.

O διοικητής του ουκρανικού Τάγματος Αζόφ είπε νωρίτερα σήμερα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι οι άμαχοι και οι βαριά τραυματίες έχουν απομακρυνθεί από το εργοστάσιο χαλυβουργίας της Μαριούπολης, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την τύχη των υπολοίπων μαχητών.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι σχεδόν 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες στο Αζοφστάλ έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτόν και το πρακτορείο Reuters δεν είναι σε θέση να τον επαληθεύσει.

Το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα είχε προτείνει την απομάκρυνση δια θαλάσσης των τραυματισμένων μαχητών που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο χαλυβουργίας της Μαριούπολης.

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα/In.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι σκότωσαν οι Ρώσοι στρατιώτες στην Μπούτσα-Συγκλονιστικά βίντεο

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση
Η Ισπανία έριξε από αέρος 26 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα