Σάββατο 2 Ιουλ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Υιοθετήθηκε από ΣτΕ σύσταση για προστασία των δικαιωμάτων μεταναστριών

  20/05/2022 13:00
Υιοθετήθηκε από ΣτΕ σύσταση για προστασία των δικαιωμάτων μεταναστριών

Υιοθετήθηκε από ΣτΕ σύσταση για προστασία των δικαιωμάτων μεταναστριών

  20/05/2022 13:00

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε την Παρασκευή μια νέα σύσταση για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών μεταναστών, προσφύγων και αιτητριών ασύλου, η οποία προβλέπει μέτρα για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ, η σύσταση, αντλώντας στοιχεία από τις συνθήκες του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της Σύμβασης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, εξετάζει ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες και τα κορίτσια, από επαρκείς εγκαταστάσεις διέλευσης και υποδοχής, μέχρι τις ανάγκες υγείας ή την καθιέρωση πολιτικών ασύλου που να λαμβάνουν υπόψη τη διάσταση του φύλου.

Επιπλέον, βασιζόμενη στα πορίσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και στα σχετικά εργαλεία των Ηνωμένων Εθνών, η σύσταση παρέχει στα κράτη μέλη έναν κατάλογο μέτρων για να διασφαλιστεί η καλύτερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστριών.

Όπως σημειώνεται, η σύσταση παρέχει επιπλέον καθοδήγηση στα κράτη μέλη όσον αφορά στις ανάγκες των γυναικών σχετικά με τις κοινωνικές υπηρεσίες, την απασχόληση, την εκπαίδευση και τη συμμετοχή, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δημόσιες πολιτικές συμβάλλουν πλήρως στην ένταξη και την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών μεταναστριών, προσφύγων και αιτητριών ασύλου.

Η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić, τόνισε ότι είναι κρίσιμο να αναγνωριστεί ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτήτριες ασύλου έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και αντιμετωπίζουν περιστάσεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε όλα τα στάδια της μεταναστευτικής διαδικασίας.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδεικνύει δυστυχώς τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες. Αυτή η σύσταση παρέχει συγκεκριμένες συμβουλές προς τα κράτη μέλη μας για το πώς να τις προστατεύουν καλύτερα από κάθε μορφή βίας, να υποστηρίζουν τα θύματα και να διασφαλίζουν τη λογοδοσία των δραστών», ανέφερε σχετικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας