Στην Ιερουσαλήμ μεταφέρονται όλες οι υπηρεσίες του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών

Με κοινή απόφαση του Yπουργού Eξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ και του Πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών που λειτουργούν στο Τελ Αβίβ πρόκειται να κλείσουν και θα μεταφερθούν στην έδρα του Υπουργείου στην Ιερουσαλήμ, μετέδωσε την Πέμπτη η κρατική ραδιοφωνία.

Η απόφαση κλεισίματος των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών στο Τελ Αβίβ προκλήθηκε από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε προ ημερών, περί διασπάθισης δημόσιου χρήματος από την ενοικίαση γραφείων στο Τελ Αβίβ Υπουργείων της Κυβέρνησης που εδρεύουν στην Ιερουσαλήμ. Πριν από ένα χρόνο, η Κυβέρνηση έδωσε εντολή σε όσα Υπουργεία διατηρούν τμήματα σε άλλες πόλεις της χώρας, να τα μεταφέρουν στην έδρα τους, που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ. Εξαιρέθηκαν τα κατά τόπους γραφεία του Υπουργείου Εσωτερικών, που εκτελούν υπηρεσίες δημοτολογίου και εκδόσεως αδειών παραμονής και εργασίας σε αλλοδαπούς, ως επίσης και το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο εδρεύει στο Τελ Αβίβ για πρακτικούς λόγους λόγω τοπικής εγγύτητας με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της χώρας.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών που λειτουργούν στο Τελ Αβίβ συστάθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου, με αρμοδιότητα την αντιμετώπιση του κινήματος BDS (υπέρ του μποϊκοτάζ, της απόσυρση επενδύσεων και των κυρώσεων) και των προσπαθειών εκ μέρους οικονομικών, πολιτικών και διπλωματικών διεθνών φορέων να προωθούν μέτρα κατά του Ισραήλ σε ποικίλα επίπεδα και διεθνή φόρα.

Απαντώντας σε διαφωνίες που εξέφρασαν οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Εξωτερικών κατά της απόφασης μεταφοράς των υπηρεσιών τους στην Ιερουσαλήμ, το ιδιαίτερο γραφείο του Λαπίντ εξέδωσε την Πέμπτη ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «τα υπό μεταφορά τμήματα δεν θα πάψουν να λειτουργούν».

«Ο Υπουργός προσδίδει μεγάλη σημασία ώστε όλοι υπάλληλοι Υπουργείων της Κυβέρνησης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για εφαρμογή των νόμων του κράτους αλλά και για την πρόσθετη κατοχύρωση της κρατικής κυριαρχίας επί της ισραηλινής  πρωτεύουσας» προστίθεται.

Πιθανότητα επαναλειτουργίας του προξενείου των ΗΠΑ 

Στις 6 Δεκεμβρίου 2017, επί προεδρικής θητείας Ντόναλντ Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και, συνεπεία της απόφασης εκείνης, στις 14 Μαΐου εγκαινιάσθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην συνοικία Αρνόνα του δυτικού τομέα της Ιερουσαλήμ μετέφεραν σε αυτήν την πρεσβεία τους, η οποία μέχρι τότε έδρευε στο Τελ Αβίβ. Ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά την προεκλογική του εκστρατεία δεσμεύθηκε για το άνοιγμα αμερικανικού προξενείου στον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ, το οποίο θα είναι αρμόδιο για τις αραβικές συνοικίες της πόλης, ως επίσης και για την Δυτική Όχθη.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και πρόσφατες δηλώσεις του νυν πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Τόμας Νάιντς, ως επίσης και άλλων αξιωματούχων του Στέητ Ντηπάρτμεντ, προκαλώντας επικρίσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης Μπένετ-Λαπίντ. Ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι τυχόν επαναλειτουργία του αμερικανικού προξενείου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, θα αποτελεί ουσιαστική υπαναχώρηση της αναγνώρισης των ΗΠΑ ότι ολόκληρη η Ιερουσαλήμ αποτελεί πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Το ζήτημα της πιθανότητας επαναλειτουργίας του προξενείου των ΗΠΑ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ανακινήθηκε προ μηνός, κατά τη διάρκεια συνεργασίας των Υπουργείων Εξωτερικών του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ιερουσαλήμ στα τέλη Ιουνίου. Από αμερικανικής πλευράς εκφράσθηκε η βούληση του Αμερικανού Προέδρου να επισκεφθεί διάφορα σημεία ενδιαφέροντος στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μεταξύ των οποίων και το νοσοκομείο Μακάσεντ στο Όρος των Ελαιών, το μεγαλύτερο αραβικό νοσοκομείο που λειτουργεί στην πόλη, κύριος εταίρος του οποίου είναι η Ερυθρά Ημισέληνος, η οποία έχει περιοχή ευθύνης και τις περιοχές που ελέγχει η Παλαιστινιακή Αρχή.

Όπως μετέδωσε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, οι ισραηλινές αρχές εξέφρασαν αντιρρήσεις ως προς την πρόθεση του Αμερικανού Προέδρου να επισκεφθεί και τις αραβικές συνοικίες της πόλης, προειδοποιώντας ότι, σε περίπτωση που οι επισκέψεις αυτές πραγματοποιηθούν, δεν θα δοθούν εγγυήσεις ασφάλειας εκ μέρους του Ισραήλ και δεν θα παρίστανται Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει υπό διαβούλευση. Εν τω μεταξύ, προέκυψε ο θάνατος της αμερικανοπαλαιστίνιας ανταποκρίτριας του δικτύου Al Jazeera, Σιρίν Αμπού-Άκλε, γεγονός το οποίο έχει περιπλέξει το ζήτημα του τελικού καθορισμού του προγράμματος της επικείμενης επίσκεψης του Τζο Μπάιντεν στην Ιερουσαλήμ, ακριβής ημερομηνία της οποίας μέχρι τώρα δεν ανακοινώθηκε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα