Απαντά στις τουρκικές αντιρρήσεις για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ η Ουάσινγκτον

Οι ΗΠΑ είναι «πεπεισμένες ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα έχουν μια αποτελεσματική διαδικασία ένταξης (στο ΝΑΤΟ) και ότι υπάρχει δυνατότητα να απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας», ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.  

Υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον διεξάγει συνομιλίες με την Άγκυρα, η οποία απειλεί να μπλοκάρει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσε επίσης: «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το τι θα προκύψει από αυτό».

Κορυφαίοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξαν «ομόφωνα» τις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας τους ισχυρούς στρατιωτικούς εταίρους, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

«Ομόφωνα», είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι η ομάδα «υποστήριξε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ με το σκεπτικό ότι έχουν ήδη αποδείξει ότι είναι πολύ ικανοί εταίροι στον τομέα της ασφαλείας».

Στην πολιτική των απειλών και του παζαριού εμμένει η Τουρκία που αντιτίθεται στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πριν από λίγες ημέρες, καταγράφηκε μια... έκρηξη από πλευράς  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε άτυπη Σύνοδο στο Βερολίνο, όπου διαφάνηκε παράλληλα μια βαθιά οπισθοδρομική λογική. Η εκδήλωση οργής από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών περιγράφεται από το πρακτορείο Reuters που έγραψε για την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, το Σάββατο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, ο Τσαβούσογλου όχι μόνο έθεσε ειδικούς όρους προκειμένου η Τουρκία να αποδεχθεί τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά και επιδόθηκε στη διατύπωση σεξιστικών σχολίων σε βάρος της Σουηδής ομολόγου του, Αν Λίντε.

«Για εμάς ήταν μια ιστορική στιγμή. Και όμως, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ήταν ενοχλημένος με τη ΄΄φεμινιστική πολιτική'' της Λίντε», ανέφερε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, περιγράφοντας μια πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Πάντως, πολλοί εκπρόσωποι των Συμμάχων επέλεξαν τη σιωπή για να αμβλυνθεί η ένταση.

«Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι πραγματικά ήθελε ο Τούρκος συνάδελφός μας», είπε ο διπλωμάτης, ο οποίος όπως και άλλοι μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Ήταν ντροπιαστικό», ανέφερε ακόμη.

Στο μεταξύ, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η χώρα του έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλειά της, λόγω της υποστήριξης, όπως είπε, που παρέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία σε «τρομοκρατικές οργανώσεις». Για αυτό τον λόγο η Άγκυρα αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εξήγησε.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα κατανοεί τις ανησυχίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ασφάλειά τους, όμως τόνισε ότι θα πρέπει να απαντηθούν και οι ανησυχίες της Τουρκίας.

Τεντώνει το σχοινί η Άγκυρα: «Μόνο εάν εκπληρωθούν οι προσδοκίες μας θα ενταχθούν Φινλανδία και Σουηδία στο ΝΑΤΟ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραλήρημα Τσαβούσογλου-«Με ενοχλεί η φεμινιστική πολιτική της Σουηδής ΥΠΕΞ»

Τις αντιρρήσεις της εξακολουθεί να εκφράζει η Άγκυρα στο θέμα της ένταξης των χωρών Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ θέτει διάφορα ζητήματα αφαλείας επί τάπητος. «Οι υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν μόνο εάν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα απαντούν στις ανησυχίες που εκφράζει η Τουρκία για την εθνική ασφάλειά της», δήλωσε ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ομολόγους του των δύο χωρών.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύμβουλο της γερμανικής καγκελαρίας Γενς Πλέτνερ, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Ρόμπερτ Ρίντμπεργκ, τον σύμβουλο του Φινλανδού προέδρου Πέτρι Χακαράινεν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας Στίβεν Λάβγκροουβ και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, προκειμένου να συζητήσει την προτεινόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

«Υπογραμμίστηκε ότι αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες της Τουρκίας, η πρόοδος της διαδικασίας δεν θα είναι δυνατή» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ερντογάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στις επαφές που είχε ο Καλίν συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με διπλωματικά μέσα και διαπραγματεύσεις και για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος επισιτιστικής ανασφάλειας.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτο μπλόκο Τουρκίας στη συζήτηση για άμεση ένταξη στο NATO Φινλανδίας και Σουηδίας

Δειτε Επισης

Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση
Η Ισπανία έριξε από αέρος 26 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ουίλιαμ και Κέιτ θα μείνουν στο εξοχικό στο Νόρφολκ για το Πάσχα, μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια
«Μήνυμα» προς τη Χαμάς ήταν η ακύρωση της επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ
Θέλει και η Τουρκία να στείλει πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα