Ο κύβος ερρίφθη-Η Φινλανδία ενημέρωσε τον Πούτιν για τα σχέδια ένταξη στο ΝΑΤΟ

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται πλέον η πρόθεση -και επίσημα- της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με τον πρόεδρο της χώρα να ανακοινώνει… τα δυσάρεστα στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, την ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα σημερινή άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον ρώσο πρόεδρο τού είπε για την πρόθεση της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Ο πρόεδρος της Φινλανδίας είχε συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Ο Νιινίστο είπε στον Πούτιν ότι η Φινλανδία σκοπεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο, επικαλούμενο το Bloomberg.

Η ανάρτηση του Φινλανδού προέδρου

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Φινλανδίας με ανάρτησή του στο Twitter, επικοινώνησε με τον Πούτιν, κάνοντας λόγο για «άμεση και ευθεία συζήτηση, η οποία κύλησε χωρίς εντάσεις.

Είχε προηγηθεί, προ ημερών, η ανακοίνωση της ηγεσίας της Φινλανδίας για την πρόθεση ένταξης στη συμμαχία, ενώ την Παρασκευή ο Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πιθανές απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας λόγω της απόφασης της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται πως, σήμερα, σταμάτησαν οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στη Φινλανδία, έπειτα από ανακοίνωση προς αυτήν την κατεύθυνση ρωσικού παρόχου.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

Η RAO Nordic, ο κυριότερος εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στις σκανδιναβικές αγορές, δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτη συζήτηση για ένταξη Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ-Η Μόσχα κόβει το ρεύμα και απειλεί με πυρηνικά

Απαντά στον Φινλανδό Πρόεδρο ο Πούτιν

«Λάθος», χαρακτήρισε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, ο Πούτιν, είπε στον κ. Νιινίστο ότι «θα ήταν λάθος για το Ελσίνκι να εγκαταλείψει το ουδέτερο καθεστώς του και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με το Reuters,  o Πούτιν, φέρεται επίσης να είπε στον κ. Νιινίστο, ότι δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της Φινλανδίας και ότι μια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας, θα ήταν αρνητική για τις διμερείς σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στον Φινλανδό Πρόεδρο ο Πούτιν-«Λάθος η ένταξη στο ΝΑΤΟ»

Το σκανδιναβικό έθνος αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του για ένταξη στο ΝΑΤΟ την προσεχή Κυριακή, όταν και η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων θα έχει συντάξει απάντηση στην έκθεση ασφαλείας της κυβέρνησης -η οποία περιλαμβάνει την επιλογή ένταξης στη συμμαχία. Στη συνέχεια, το φινλανδικό κοινοβούλιο θα διεξαγάγει έκτακτη συζήτηση σχετικά με το εάν θα εγκρίνει τις συστάσεις της έκθεσης ασφαλείας.

Σε αυτό το σημείο είναι πολύ πιθανό το ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα να μιλήσει για την ένταξη στη συμμαχία και -όπως άλλωστε δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ- θεωρείται ευρέως ότι αυτό θα συμβεί πολύ γρήγορα, καθώς η Φινλανδία πληροί ήδη τα περισσότερα από τα κριτήρια και είναι σχεδόν απίθανο κάποιο από τα μέλη του ΝΑΤΟ να αντιταχθεί στην ένταξή της.

Πολλές πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι τουλάχιστον το 60% των Φινλανδών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ένα τεράστιο άλμα από το προηγούμενο υψηλό ποσοστό, που ανερχόταν περίπου στο 30% τα προηγούμενα χρόνια.

Εάν αυτό συμβεί, όπως αναμένεται, η χώρα των έξι εκατομμυρίων κατοίκων θα έχει ξανασχεδιάσει τον ευρωπαϊκό χάρτη ασφάλειας με τρόπο που μέχρι προηγουμένως θεωρούνταν ασύλληπτος, και μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες για τη Ρωσία. Πηγή: in.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Δειτε Επισης

Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση
Η Ισπανία έριξε από αέρος 26 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ουίλιαμ και Κέιτ θα μείνουν στο εξοχικό στο Νόρφολκ για το Πάσχα, μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια
«Μήνυμα» προς τη Χαμάς ήταν η ακύρωση της επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ
Θέλει και η Τουρκία να στείλει πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα