Παραμένουν τουλάχιστον 1,000 Ουκρανοί μαχητές στο Αζοφτσάλ-Εκατοντάδες οι τραυματίες

«Τουλάχιστον χίλιοι» Ουκρανοί μαχητές, μεταξύ των οποίων «εκατοντάδες τραυματίες», εξακολουθούν να βρίσκονται στη χαλυβουργία Αζοφστάλ που πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ.

Μετά την απομάκρυνση όλων των αμάχων την περασμένη εβδομάδα με τη βοήθεια του ΟΗΕ, «τουλάχιστον χίλιοι» μαχητές μεταξύ των οποίων «εκατοντάδες τραυματίες» παραμένουν στις υπόγειες στοές αυτού του τεράστιου μεταλλουργικού συγκροτήματος, δήλωσε τηλεφωνικώς στο AFP η Ιρίνα Βερεσούκ.

«Υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένοι άνθρωποι που θα πρέπει επειγόντως να απομακρυνθούν», διευκρίνισε και πρόσθεσε πως «η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα» στη χαλυβουργία αυτή, που είναι ο τελευταίος θύλακας αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων απέναντι στον ρωσικό στρατό στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, στις ακτές της Αζοφικής θάλασσας.

Η Βερεσούκ διέψευσε, εξάλλου, τις πληροφορίες που έδωσαν δύο περιφερειακοί αξιωματούχοι σύμφωνα με τις οποίες άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη χαλυβουργία.

«Δεν είναι αλήθεια» είπε και πρόσθεσε πως ο επικεφαλής του τάγματος Αζόφ που έχει οχυρωθεί στη χαλυβουργία «δήλωσε επίσημα» στους Ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και σε εκπρόσωπο του ΟΗΕ πως «κανένας άμαχος, καμία γυναίκα, παιδί ή ηλικιωμένος δεν παραμένει στο Αζοφστάλ».

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο αρνήθηκε από την πλευρά του να πει αν είναι «σίγουρος 100%» ότι όλοι οι άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από το Αζοφστάλ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι δυνατό» να επιαληθευθεί όσο δεν υπάρχει μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στο πεδίο.

«Η κατάσταση ήταν και παραμένει πολύ δύσκολη» πρόσθεσε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, λέγοντας πως «πολύ σφοδρές μάχες»" επαναλήφθηκαν στο Αζοφστάλ με το τέλος των απομακρύνσεων.

Οι ουκρανικές αρχές «εργάζονται» στο εξής για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης στρατιωτών που έχουν τραυματιστεί, του ιατρικού προσωπικού και των στρατιωτικών ιερέων της χαλυβουργίας, ελπίζοντας παράλληλα για τη βοήθεια διεθνών οργανισμών και της Τουρκίας, είπε εξάλλου η Βερεσούκ.

«Το ιατρικό προσωπικό θέλει να φύγει μαζί με τους τραυματίες, γιατί πρέπει να τους συνοδεύσει» σε περίπτωση που ανοίξει ένας «ανθρωπιστικός διάδρομος» από τη χαλυβουργία, πρόσθεσε.

Όπως είπε, μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να «διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα» δεδομένου του αριθμού των τραυματιών που πρέπει «να μεταφερθούν με φορεία».

Καθώς οι στρατιωτικοί του Αζοφστάλ έχουν καλέσει επανειλημμένα σε βοήθεια τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Βερεσούκ υπογράμμισε πως η «Τουρκία εργάζεται στενά με το Κίεβο».

«Θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν», εκτίμησε η αξιωματούχος, διευκρινίζοντας πως μια τέτοια απομάκρυνση θα μπορούσε να γίνει διά θαλάσσης με τουρκικό σκάφος εξοπλισμένο με στρατιωτικό νοσοκομείο.

«Το θέλουμε πολύ και οι Τούρκοι είναι έτοιμοι», αλλά το Κίεβο επιδιώκει να εξασφαλίσει «εγγυήσεις πως η Ρωσία δεν θα αρχίσει να πυροβολεί» κατά την απομάκρυνση, είπε η Βερεσούκ.

«Χρειάζονται απόλυτες εγγυήσεις γραπτώς, αυτό είναι που προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε», είπε.

Το Σάββατο, το Κίεβο είχε ανακοινώσει πως όλες οι άμαχες γυναίκες, όλα τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ στη διάρκεια μιας επιχείρησης που οργανώθηκε από τον ΟΗΕ και χρειάστηκε σχεδόν μία εβδομάδα.

Τα χτυπήματα στο Αζοφτσάλ 

Αδιάκοπα χτυπήματα δέχεται και πάλι το εργοστάσιο χαλυβουργίας του Αζοφστάλ. Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, η εγκατάσταση πλήττεται από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε βίντεο που κυκλοφορεί στο Twitter του πρακτορείου Nexta, φαίνονται οι εκρήξεις που σημειώνονται σε διάφορα σημεία του εργοστασίου χαλυβουργίας, ενώ σχηματίζονται πυκνά σύννεφα καπνού. 

Δραματικό μήνυμα Κιέβου για το Αζοφστάλ: Σαρωτικές επιχειρήσεις από τη Μόσχα

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα  ότι ρωσικές δυνάμεις, με τη συνδρομή τεθωρακισμένων και πυροβολικού, διενεργούν «σαρωτικές επιχειρήσεις» στη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, όπου έχουν οχυρωθεί οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες αλλά δήλωσε, χωρίς να δίνει στοιχεία, ότι μπορεί να υπάρξουν μελλοντικές επιθέσεις από ρωσικά βομβαρδιστικά.

Η Ρωσία έχει στο παρελθόν αρνηθεί τους ισχυρισμούς Ουκρανών αξιωματούχων ότι έχει προσπαθήσει να κάνει έφοδο στο εργοστάσιο στην Αζοφική Θάλασσα, όπου έχουν βρει καταφύγιο και άμαχοι.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης