LIVE: Σε εξέλιξη η… επίδειξη δύναμης του Πούτιν-Η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Μετά από πολλές ημέρες ετοιμασιών και προβών για τη μεγάλη παρέλαση στη Μόσχα με αφορμή την επέτειο της νίκης επί του ναζισμού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όλα είναι πλέον έτοιμα για την «επίδειξη δυνάμεων» που φαίνεται σχεδίαζε ο Πούτιν για την 9η Μαίου. 

Η μέρα-ορόσημο για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έφτασε και αναμένεται να αποκαλύψει πολλές από τις προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συνέχεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, την κλιμάκωση των απειλών κατά της Δύσης, ακόμα και με πυρηνικά όπλα, αλλά και για το κλίμα που επικρατεί στη Μόσχα μετά από 75 εφιαλτικές ημέρες που έχουν βυθίσει τον ουκρανικό λαό στην τραγωδία του πολέμου και ολόκληρο τον κόσμο σε μια αδιανόητη μέχρι πρόσφατα κατάσταση, γεμάτη φόβο, αβεβαιότητα και δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά του.

Δείτε live την παρέλαση στη Μόσχα:

Σε μία επίδειξη δύναμης, που προκαλεί μόνο τρόμο αναμένεται ότι στη σκιά του καθεδρικού ναού του Αγίου Βασιλείου, δίπλα από το επιβλητικό κτίριο του Κρεμλίνου, θα παρελάσουν 11.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους και αλεξιπτωτιστές που πήραν μέρος στην εισβολή στην Ουκρανία, 131 προηγμένα όπλα κάθε είδους, 77 αεροπλάνα και ελικόπτερα, με 8 από τα μαχητικά αεροσκάφη να σχηματίζουν το γράμμα «Z», το σύμβολο για τη «στρατιωτική ειδική επιχείρηση». Ακόμα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, θα παρουσιαστούν οι πύραυλοι Ισκαντέρ που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ουκρανίας, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά συστήματα, μαχητικά ρομπότ, διηπειρωτικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές, αλλά και το θηριώδες Ιλιούσιν Il-80, το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για να επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει να διοικεί τη χώρα από τον αέρα, στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου.

Στη Δύση εντείνονται οι εκτιμήσεις, αλλά και οι φόβοι ότι ο Πούτιν, υπό την πίεση των αδιεξόδων και των μεγάλων απωλειών που καταγράφει στα μέτωπα της Ουκρανίας, μπορεί να θέσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του σε αυξημένο συναγερμό, να απευθύνει απειλές κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και να κηρύξει επισήμως τον πόλεμο στη γειτονική χώρα, αναβαθμίζοντας έτσι την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως έχει χαρακτηρίσει την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει περισσότερους εφέδρους και όπως εξηγούν δυτικοί αναλυτές «εάν δεν το κάνει σημαίνει ότι ξέρει πως δεν μπορεί να κερδίσει. Αν το κάνει, πλησιάζουν τα χειρότερα» - τη βεβαιότητα ότι θα κηρύξει τον πόλεμο εκφράζει πάντως το βρετανικό υπουργείο Άμυνας,

Πάντως το ίδιο το Κρεμλίνο διέψευσε κατηγορηματικά, από την περασμένη Παρασκευή ότι θα κηρύξει επισήμως κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία - και μαζί γενική επιστράτευση. Ακόμα, πάντως, και μέχρι την τελευταία ώρα ουδείς είναι βέβαιος τι ακριβώς μπορεί να πει ή να διαμηνύσει ο Πούτιν με αφορμή την παρέλαση.

Μία γεύση για τις προθέσεις του έδωσε ο Πούτιν στις ευχές του για την 8η Μαΐου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας… σήμερα, οι στρατιωτικοί μας, όπως οι πρόγονοί τους, μάχονται στήθος με στήθος για την απελευθέρωση των πάτριων εδαφών τους από τη ναζιστική βρωμιά». Πρόσθεσε δε ότι «δυστυχώς, σήμερα, ο ναζισμός σήκωσε ξανά κεφάλι. Ιερό καθήκον μας είναι να εμποδίσουμε τους ιδεολογικούς κληρονόμους εκείνων που έχουν ηττηθεί».

Η περίφημη ρωσική στρατιωτική υπεροχή δοκιμάζεται στην πράξη και ο Πούτιν έχει ανάγκη να εμφανιστεί στον ρωσικό λαό τη Δευτέρα ως «νικητής», στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στο ΝΑΤΟ ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από κάποιους βασικούς στόχους που έχει θέσει από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία. Ακόμα και αν χρειαστεί να εμφανίσει μια ωραιοποιημένη εικόνα, οι τεράστιες απώλειες του στρατού του στο πεδίο, η διεθνής απομόνωση της χώρας του και οι επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία αμαυρώνουν την όποια προσπάθεια να δικαιολογήσει την καταφυγή στον πόλεμο. Γι’ αυτό και η κλιμάκωση μοιάζει να είναι για τον Πούτιν ένας δρόμος χωρίς επιστροφή.

Το εναέριο μέρος της «Παρέλασης της Νίκης» στη Μόσχα δεν θα πραγματοποιηθεί

Ενώ άπαντες περίμεναν την παρέλαση στη Ρωσία για την «Ημέρα της Νίκης» -που σηματοδοτεί τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο- τα σχέδια του Κρεμλίνου φαίνεται πως ανατράπηκαν εν μέρει. Κι αυτό γιατί ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δηλώσεις του οποίου μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass, «το εναέριο μέρος της παρέλασης δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Στη φετινή παρέλαση επρόκειτο να πετάξουν 77 αεροσκάφη πάνω από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Μεταξύ αυτών των αεροσκαφών θα ήταν οκτώ μαχητικά MiG-29 που θα πετούσαν σε σχηματισμό «Ζ» για να δείξουν την υποστήριξή τους στα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν στην Ουκρανία.

Το εναέριο τμήμα της παρέλασης θα περιελάμβανε, επίσης, ένα αερομεταφερόμενο αεροσκάφος στρατηγικής διοίκησης και ελέγχου Il-80, γνωστό και ως «αεροπλάνο της ημέρας της καταστροφής» για την ικανότητά του να χρησιμοποιηθεί ως εναέριο κέντρο διοίκησης σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σήμερα η ρωσική επίδειξη δύναμης στην Κόκκινη Πλατεία-Τι θα ανακοινώσει ο Πούτιν

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές