Αντιδράσεις προκαλεί πρόθεση επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η αρμόδια κρατική ισραηλινή επιτροπή διαχείρισης πολιτικών ζητημάτων της Δυτικής Όχθης για να εγκρίνει την ανέγερση 3.988 νέων οικιστικών μονάδων, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης. Συγκεκριμένα, οι νέες οικιστικές μονάδες θα επεκτείνουν το πολεοδομικό σχέδιο σε υφιστάμενους εβραϊκούς οικισμούς που βρίσκονται στη βόρεια και νότια Δυτική Όχθη, στις περιοχές B και C, οι οποίες, σύμφωνα με το πλαίσιο των Συμφωνιών του Όσλο, αποτελούν «περιοχές κυριαρχίας υπό διαπραγμάτευση» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η ανακοίνωση προκάλεσε επικρίσεις εκ μέρους του Στέητ Ντηπάρτμεντ, το οποίο με χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «έχουμε καταστήσει ξεκάθαρο στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι θα πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα αυξήσουν την ένταση και θα δυσχεράνουν τη δυνατότητα ανεύρεσης λύσης επί τη βάσει ‘δύο έθνη-δύο κράτη’». Ωστόσο, ισραηλινές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στα ισραηλινά ΜΜΕ ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν είχε ήδη ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, «γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που προσδίδουν οι ΗΠΑ για τη βιωσιμότητα της παρούσας ισραηλινής κυβέρνησης», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις για την απόφαση επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Όχθη σημειώθηκαν εκ μέρους του βουλευτή, Ουαλίντ Τάχα, του αραβικού ισλαμιστικού κόμματος Ράαμ, το οποίο μέχρι πρότινος στήριζε κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση, αλλά μετά από τα πρόσφατα επεισόδια στο Τέμενος Αλ-Άκσα, ακολούθησε τη σύσταση του Ιερατικού Συμβουλίου του Ισλαμιστικού Κινήματος του Νοτίου Ισραήλ, στο οποίο ιδεολογικά υπάγεται, να «παγώσει» τη συνεργασία του με τη συμπολίτευση.

Έντονες επικρίσεις για την ισραηλινή πρόθεση επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Όχθη εξέφρασε επίσης ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μωχάμμαντ Ιστάγιε και το υπουργείο εξωτερικών του Κατάρ με σημερινή του ανακοίνωση. Αντιθέτως, την κίνηση χαιρέτισε η ισραηλινή υπουργός εσωτερικών Αγιέλετ Σιακέντ, σημαίνον στέλεχος του κόμματος «Γιεμίνα» της εθνοθρησκευτικής Δεξιάς και στενή συνεργάτης του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.     

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ