H EE δεν πληρώνει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο

Η χρήση του μηχανισμού που προτείνει η Ρωσία για τις πληρωμές του φυσικού αερίου θα παραβίαζε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επομένως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, ξεκαθάρισε η αρμόδια Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον μετά το πέρας της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.

«Η πληρωμή σε ρούβλια μέσω του μηχανισμού μετατροπής που διαχειρίζονται οι ρωσικές αρχές και ενός δεύτερου ειδικού λογαριασμού στην Gazprombank αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» σχολίασε η Εσθονή Επίτροπος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση. Υποστήριξε δε, πως το σύστημα που προτείνει η Μόσχα συνιστά μια μονομερή αλλαγή των συμβάσεων που δεν δικαιολογείται και γι’αυτό πρέπει να απορριφθεί.

Το 97% των συμβάσεων ορίζει ρητά ότι οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ ή δολάρια, επομένως η Ένωση έχει ξεκαθαρίσει πως θα συνεχίσει να τηρεί τις συμβάσεις και δεν πρόκειται να πληρώσει σε ρούβλια με τον τροπο που υπαγορεύει το διάταγμα Πούτιν, σχολίασε η Επίτροπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σταδιακά και με εξαιρέσεις το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. θα παρέχει λεπτομερείς οδηγίες τις προσεχείς ημέρες για το τι μπορούν και δεν μπορούν να πράξουν οι εταιρείες σύμφωνα με το πακέτο των κυρώσεων που έχει αποφασίσει η Ε.Ε..

Σε κάθε περίπτωση παραδέχτηκε πως είναι αναγκαίο η Ε.Ε. να είναι σαφής προς τις εταιρείες σε σχέση με την λειτουργία του μηχανισμού. Θυμίζουμε πως το σχέδιο που έχει προτείνει το Κρεμλίνο είναι οι ευρωπαϊκές εταιρείες προμηθειών να ανοίξουν λογαριασμούς σε ευρώ και ρούβλια στην Gazprombank.

Πριν την έναρξη της συνάντησης, η κυρία Σίμσον είχε ισχυριστεί πως η Κομισιόν δεν έχει πληροφορίες ούτε για χώρες ούτε για εταιρείες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως έχουν αναφέρει κάποια δημοσιεύματα τις προηγούμενες ημέρες.

Η διακοπή προς Βουλγαρία-Πολωνία

Η κυρία Σϊμσον χαρακτήρισε ως αδικαιολόγητη βάσει των συμβάσεων την απόφαση του ρωσικού γίγαντα της Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Βουλγαρία. Σχολίασε δε, πως είναι σαφές ότι η Μόσχα επιχειρεί να διασπάσει την ενότητα των κρατών μελών, κάτι ωστόσο που δεν θα πετύχει.

Ανάλογη γραμμή ακολούθησε στις δηλώσεις της και η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας Μπαρμπαρά Πομπιλί, που ασκεί και την προεδρία της Ε.Ε. Η Γαλλίδα υπουργός επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συμφωνία από όλα τα κράτη μέλη ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να εφαρμοστούν και ότι το να πληρωθούν οι προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχει επικυρώσει η Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Κερδίζει έδαφος το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Στην συνάντηση των υπουργών τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα της επιβολής ενός εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου. Κάτι τέτοιο θεωρείτο αδιανόητο μέχρι πρόσφατα, όμως η ρωσική ακαμψία και επιθετικότητα έχουν αλλάξει το κλίμα, με αποτέλεσμα και στη σημερινή συνάντηση να καταγραφεί πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή. Άυριο, Τρίτη, αναμένεται εξάλλου η παρουσίαση του σχετικού σχεδίου από την Κομισιόν.

Κλειδί αποτελεί σαφώς η αλλαγή στάσης της Γερμανίας. Ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, στις δηλώσεις του υποστήριξε πως η χώρα του είναι έτοιμη να στηρίξει ένα άμεσο εμπάργκο του ρωσικού αργού, παρά το γεγονός ότι τάχθηκε υπέρ μιας σταδιακής απομείωσης στις εισαγωγές. Από το Σαββατοκύριακο είχε γίνει γνωστό πως η πρόταση της Κομισιόν κάνει λόγο για σταδιακή πτώση των εισαγωγών μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση επανέλαβε το ρίσκο που συνιστά μια τέτοια κίνηση οικονομικά, κυρίως για την ίδια την Γερμανία αλλά για τους Ευρωπαίους καταναλωτές συνολικά. «Δημιουργήσαμε μια κατάσταση στην οποία η Γερμανία μπορεί να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διακοπή της προμήθειας θα αφήσει τη χώρα ανεπηρέαστη – κυρίως δε τις ανατολικές περιοχές» τόνισε χαρακτηριστικά.

Θα υποφέρουμε και οι ίδιοι, αυτό πρέπει να είναι σαφές, ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από το εμπάργκο λόγω της πολύ υψηλής εξάρτησης τους από το ρωσικό αργό. Εξάλλου η Βουδαπέστη ήταν από την αρχή της συζήτησης ένα από τα αγκάθια για την επίτευξη ομοφωνίας ανάμεσα στα κράτη μέλη, τόσο λόγω της εξάρτησης της όσο και της πολύ στενής σχέσης μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας, ή καλύτερα μεταξύ Βίκτορ Όρμπαν και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η θέση της Κύπρου

Την ενεργειακή κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και τα επόμενα βήματα μετά την αναστολή από την Gazprom στις παραδόσεις φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, συζήτησαν οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ σε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας της ΕΕ που συγκάλεσε η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στην παρέμβασή του ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας Μάριος Παναγίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την Κύπρο, εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι το κράτος μέλος με τη μικρότερη εξάρτηση στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εντούτοις επηρεάζεται λόγω των σημαντικών αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας γενικότερα.

Η Κύπρος, είπε, στηρίζει τα μέτρα που προωθεί η ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλειά της, περιλαμβανομένης της πρότασης Κανονισμού για την αποθήκευση του φυσικού αερίου και της Πλατφόρμας της ΕΕ για Κοινές Προμήθειες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, τα κράτη μέλη εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη και την ετοιμότητα αρωγής προς τους επηρεαζόμενους εταίρους, ενώ αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ από αξιόπιστους προμηθευτές, τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου, αλλά και την αποθήκευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, ιδιαίτερα εν όψει του επόμενου χειμώνα.

Έγινε επίσης συζήτηση για το επίπεδο ετοιμότητας της ΕΕ, τα μέτρα αλληλεγγύης και τα πιθανά μέτρα έκτακτης ανάγκης σε σχέση με την κατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.

Στην παρέμβασή του ο κ. Παναγίδης αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία αξιοποίησης των ενεργειακών αποθεμάτων των κρατών μελών, περιλαμβανομένων των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε τις προσπάθειες της Κύπρου για δημιουργία συνεργιών με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, για αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο κ. Παναγίδης αναφέρθηκε τέλος στα μέτρα της Πράσινης Μετάβασης. Όπως είπε, η Κύπρος στηρίζει τα εν λόγω μέτρα, τα οποία, όμως, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα διαφορετικά σημεία αφετηρίας και να είναι δίκαια προς όλα τα κράτη μέλη.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Αύριο, Τρίτη, η Κομισιόν θα παρουσιάσει το σχέδιο για το εμπάργκο, το οποίο θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της Ε.Ε., που θα συναντηθούν την Τετάρτη. Οι αντιπρόσωποι πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα σε οποιοδήποτε σχέδιο της Κομισιόν, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Πρώτο Θέμα/In.gr

Δειτε Επισης

Γερμανός σέρφερ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες στην Πορτογαλία-Δάμασε κύμα 28 μέτρων
Κύμα ακραίου καύσωνα στις Φιλιππίνες-Συστάσεις για αποφυγή μετακινήσεων
Πυρκαγιά σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Σμολένσκ έπειτα από επίθεση με drones
Πώς αεροπλάνο στο αεροδρόμιο JFK παραλίγο να συγκρουστεί με άλλα 4 αεροσκάφη-Τους έσωσε ο πιλότος
Τιμωρία για τον ιερέα που τέλεσε το μνημόσυνο του Αλεξέι Ναβάλνι–Τον υποβίβασαν σε ψάλτη
Εφιαλτική νύχτα στη Γάζα-Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Ράφα και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας
BINTEO: Κάμερα σε κουδούνι σπιτιού στο Ορεγκόν κατέγραψε καρέ-καρέ την αρπαγή γυναίκας
Οπλισμένοι θα πηγαίνουν στο σχολείο οι καθηγητές στο Τενεσί-Απόφαση του κοινοβουλίου
Η Ουάσινγκτον επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με στόχο Ιρανούς χάκερ
Πυραυλικά πλήγματα της Ρωσίας στο Χάρκοβο της Ουκρανίας