Θεωρούν ως σημείο αναφοράς την παραίτηση του επικεφαλής του Frontex

Η παραίτηση του επικεφαλής του Frontex Φαμπρίς Λεζερί ως αποτέλεσμα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) αποτελεί ένα νέο ορόσημο για την αρχή της λογοδοσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς της, δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ.

Όπως σημείωσε ο Ισπανός Ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών (LIBE) και το Κοινοβούλιο στήριξαν την επέκταση της εντολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) σε μια εποχή κατά την οποία η ενοποιημένη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ έχει όλο και μεγαλύτερη σημασία.

«Ως αντάλλαγμα, έχουμε εκπληρώσει το καθήκον μας να ασκήσουμε έλεγχο στο πώς λειτουργεί ο Frontex ώστε να διασφαλιστεί πως συμμορφώνεται με το δίκαιο της ΕΕ και τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Λόπεζ Αγκιλάρ.

Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή, «η παραίτηση του κ. Λεζερί από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή μετά τις έρευνες του OLAF, αποτελεί ένα νέο ορόσημο για τη λογοδοσία που δεν θα επηρεάσει μόνο τον Frontex ως του μεγαλύτερου οργανισμού της ΕΕ, αλλά και όλους τους άλλους οργανισμούς και εξειδικευμένα γραφεία».

Υποσχέθηκε παράλληλα πως η LIBE και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παρακολουθούν στενά τη διαδικασία για διορισμό νέου εκτελεστικού διευθυντή.

Σύμφωνα με τον κανονισμό για τη λειτουργία του Frontex, η Κομισιόν θα προτείνει τουλάχιστον τρεις υποψήφιους για τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή στο εκτελεστικό συμβούλιο, το οποίο και θα επιλέξει τον διάδοχο του κ. Λεζερί. Οι υποψήφιοι θα παρουσιαστούν σε ακρόαση ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία