Δευτέρα 4 Ιουλ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Θεωρούν ως σημείο αναφοράς την παραίτηση του επικεφαλής του Frontex

  02/05/2022 21:15
Θεωρούν ως σημείο αναφοράς την παραίτηση του επικεφαλής του Frontex

Θεωρούν ως σημείο αναφοράς την παραίτηση του επικεφαλής του Frontex

  02/05/2022 21:15

Η παραίτηση του επικεφαλής του Frontex Φαμπρίς Λεζερί ως αποτέλεσμα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) αποτελεί ένα νέο ορόσημο για την αρχή της λογοδοσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς της, δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ.

Όπως σημείωσε ο Ισπανός Ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών (LIBE) και το Κοινοβούλιο στήριξαν την επέκταση της εντολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) σε μια εποχή κατά την οποία η ενοποιημένη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ έχει όλο και μεγαλύτερη σημασία.

«Ως αντάλλαγμα, έχουμε εκπληρώσει το καθήκον μας να ασκήσουμε έλεγχο στο πώς λειτουργεί ο Frontex ώστε να διασφαλιστεί πως συμμορφώνεται με το δίκαιο της ΕΕ και τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Λόπεζ Αγκιλάρ.

Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή, «η παραίτηση του κ. Λεζερί από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή μετά τις έρευνες του OLAF, αποτελεί ένα νέο ορόσημο για τη λογοδοσία που δεν θα επηρεάσει μόνο τον Frontex ως του μεγαλύτερου οργανισμού της ΕΕ, αλλά και όλους τους άλλους οργανισμούς και εξειδικευμένα γραφεία».

Υποσχέθηκε παράλληλα πως η LIBE και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παρακολουθούν στενά τη διαδικασία για διορισμό νέου εκτελεστικού διευθυντή.

Σύμφωνα με τον κανονισμό για τη λειτουργία του Frontex, η Κομισιόν θα προτείνει τουλάχιστον τρεις υποψήφιους για τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή στο εκτελεστικό συμβούλιο, το οποίο και θα επιλέξει τον διάδοχο του κ. Λεζερί. Οι υποψήφιοι θα παρουσιαστούν σε ακρόαση ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας