Θρίλερ με το ρωσικό καταδρομικό «Moskva»-Αντικρουόμενες εκδοχές για την έκρηξη

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το ρωσικό καταδρομικό «Moskva» συνεχίζει να φλέγεται και ότι υπάρχουν προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, ενώ το πλοίο φέρεται να κατευθύνεται προς τη Σεβαστούπολη, δήλωσε νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι φαίνεται πως εξακολουθεί να υπάρχει φωτιά στο πλοίο και να υπάρχουν προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το πλοίο πιστεύεται ότι υπέστη σημαντικές ζημιές.

Το κυριότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva («Μόσχα»), υπέστη «σοβαρές ζημιές» αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του έπειτα από πυρκαγιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που επικαλέστηκαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η Μόσχα ανέφερε ότι το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου απομακρύνθηκε και ελήφθησαν μέτρα για τη ρυμούλκηση του καταδρομικού προς το λιμάνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποιο είναι το καμάρι του ρωσικού Στόλου-Τα μυστικά, οι τρεις πόλεμοι και η καταγωγή

Η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό «Moskva» με αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune, προκαλώντας του μεγάλες ζημιές, ενώ πρόσθεσε ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει αρχίσει να βυθίζεται. 

Daily Mail: Το Moskva βρισκόταν «εντός εμβέλειας» της ουκρανικής άμυνας

Στο μεταξύ δημοσίευμα της Daily Mail φαίνεται να καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα με τον Σάλιβαν. Και αυτό διότι όπως σημειώνει το ρεπορτάζ που επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών του τομέα της ναυσιπλοΐας για να καταλήξει ότι οι ζημιές ήταν αποτέλεσμα λανθασμένου χειρισμού από τη ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα πάντα με τη Daily Mail το Moskva κινήθηκε εντός της εμβέλειας των ουκρανικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων, ακολουθώντας μάλιστα «προβλέψιμα μοτίβα» πλεύσης. Ακόμη το ρεπορτάζ προσθέτει πως «εκατοντάδες» μέλη του πληρώματος ενδέχεται να έχασαν τη ζωή τους από το χτύπημα, αν και μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει επίσημες αναφορές για θύματα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Πώς οι Ουκρανοί παγίδευσαν τη ναυαρχίδα Moskva με drone

Σύμβουλος ουκρανικού υπουργείου Άμυνας: Ενδέχεται να υπάρχουν «εκατοντάδες» θύματα

Σημειώνεται πως ο σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Anton Geraschenko τόνισε πως «εκατοντάδες» ναύτες μπορεί να σκοτώθηκαν από την έκρηξη. Με αυτή την εκτίμηση φαίνεται πως συμφωνεί και ο Ilya Ponomarev, πολιτικός αντίπαλος του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Σε δηλώσεις του ανέφερε πως μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν διασωθεί 50 από τα 510 μέλη του πληρώματος.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν αναλυτές που σημειώνουν ότι οι άμυνες του Moskva πλέον δεν συμβαδίζουν με την εποχής ενώ πρόσθεσαν πως υποτίθεται ότι είναι εξοπλισμένο με ραντάρ που καθοδηγούν τους πυραύλους αλλά και την άμυνα απέναντι σε εχθρικές επιθέσεις.

Η Daily Mail υπογραμμίζει πως ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει με ποιον τρόπο κατάφεραν οι Ουκρανοί να διεισδύσουν σε αυτού του είδους τις άμυνες. Πάντως υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν την παρουσία τουρκικών drones. Τα Bayraktar μπορεί να χρησιμοποιηθούν με σκοπό είτε να αποσπάσουν την προσοχή είτε να συντρίψουν τα ραντάρ πριν την επίθεση. Επιπλέον θεωρείται πιθανό τα drones να χρησιμοποιήθηκαν για να κατευθύνουν τους πυραύλους ώστε να βρουν στόχο.

Ο Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπόρεσαν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, καθώς δεν διαθέτουν αρκετές πληροφορίες για να επιβεβαιώσουν το αίτιο της έκρηξης στο ρωσικό καταδρομικό Moskva, δήλωσε στο MSNBC ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. «Δεν γνωρίζουμε τι προκάλεσε την έκρηξη», συμπλήρωσε.

«Είδαμε στις πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ουκρανικός πύραυλος παράκτιας άμυνας το έπληξε. Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, απλώς αυτήν την στιγμή δεν διαθέτουμε αρκετές πληροφορίες», είπε.

Λιθουανός αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι οι Τούρκοι έσωσαν Ρώσους ναύτες 

Στο μεταξύ νωρίτερα την Πέμπτη ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε πως Τούρκοι έσωσαν Ρώσους ναύτες από το φλεγόμενο καταδρομικό. «Το ρωσικό καταδρομικό έγειρε στο πλάι και μετά από μισή ώρα το ρεύμα κόπηκε παντού εντός του σκάφους. Από τις 2 τα ξημερώματα, τουρκικό πλοίο εκκένωσε 54 ναύτες από το καταδρομικό και περίπου στις 3 τα ξημερώματα, η Τουρκία και η Ρουμανία ανέφεραν ότι το πλοίο βυθίστηκε πλήρως. Οι σχετικές απώλειες ρωσικού προσωπικού δεν είναι ακόμη γνωστές, αν και στο πλοίο επέβαιναν 485 άνθρωποι (66 από αυτούς αξιωματικοί), έγραψε στα social media.

Ωστόσο Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία του BBC διέψευσε τους ισχυρισμούς του Λιθουανού αξιωματούχου. Σημειώνεται πως ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι οι τουρκικές και οι ρουμανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι το πλοίο είχε βυθιστεί, χωρίς ο Τούρκος αξιωματούχος να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τα λεγόμενά του.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φλέγεται η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα

Δειτε Επισης

Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Το βέτο ΗΠΑ έγειρε την πλάστιγγα κατά ψηφίσματος για ένταξη Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Οκτώ νεκροί από ρωσικά πλήγματα στη νότια Ουκρανία
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»