Το Ουκρανικό και «χρυσά διαβατήρια» στην ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωκοινωβουλίου

Το Ουκρανικό αλλά και το θέμα των προγραμμάτων ιθαγένειας μέσω επενδύσεων, καθώς και η πιθανή απαγόρευση τέτοιων προγραμμάτων, είναι στην ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ), οι εργασίες του οποίου ξεκινούν τη Δευτέρα στο Στρασβούργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στην Ολομέλεια μεταξύ 7-10 Μαρτίου, οι Ευρωβουλευτές θα προβούν σε απολογισμό των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής και θα συζητήσουν τον τρόπο διαχείρισης του αυξανόμενου αριθμού Ουκρανών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται επίσης να δηλώσει ότι η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου, κυρώσεων και ευαισθητοποίησης της ΕΕ επιτρέπει σε κακόβουλους ξένους δρώντες να παρεμβαίνουν στη δημοκρατία. Η Ειδική Επιτροπή για τις εξωτερικές παρεμβάσεις έχει καταρτίσει σειρά συστάσεων με στόχο την ενίσχυση των ικανοτήτων της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ένα καθεστώς κυρώσεων για την καταπολέμηση της ανάμιξης τρίτων χωρών και της παραπληροφόρησης που προέρχεται από αυτές, ενημερωτικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτούς τους κινδύνους, αλλά και αυστηρότερους κανόνες για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εργαλειοποιούνται στο πλαίσιο αυτό.

Το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων», και η πρόθεση του ΕΚ να ζητήσει απαγόρευση των προγραμμάτων «ιθαγένειας μέσω επενδύσεων» και κανόνες της ΕΕ για τα αντίστοιχα προγράμματα που παρέχουν άδειες διαμονής, είναι ακόμα ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας.

Το σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας, με εισηγήτρια την Ολλανδή Ευρωβουλευτή, Sophie in’t Veld,  αναφέρει ότι τα προγράμματα «ιθαγένειας μέσω επενδύσεων», μέσω των οποίων υπήκοοι τρίτων χωρών μπορούν να λάβουν τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια», είναι κατακριτέα από δεοντολογικής, νομικής και οικονομικής άποψης. Αναφέρεται ότι ενέχουν επίσης σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της ΕΕ, υπονομεύοντας παράλληλα την ουσία της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, και θα πρέπει να απαγορευτούν. Σύμφωνα με το σχέδιο κειμένου, οι τρίτες χώρες των οποίων οι κάτοχοι διαβατήριων έχουν πρόσβαση στην ΕΕ χωρίς υποχρέωση θεώρησης («βίζα») θα πρέπει επίσης να τερματίσουν τα προγράμματα «χρυσών διαβατηρίων» τους.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν από την Επιτροπή να εκπονήσει πρόταση για έναν αυστηρό κανονισμό της ΕΕ, ο οποίος θα περιλαμβάνει κανόνες για μια εισφορά βάσει ποσοστού επί των επενδύσεων (που θα διοχετεύεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ), για αυστηρούς ελέγχους του ιστορικού των αιτούντων, για προϋποθέσεις για τη φυσική τους παρουσία στην αντίστοιχη χώρα, καθώς και για ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις δραστηριότητες των διαμεσολαβητών.

Το ΕΚ θα τιμήσει και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με διάφορες συζητήσεις για το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την ισότητα και την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου.

Άλλα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου, κυρώσεων και ευαισθητοποίησης της ΕΕ επιτρέπει σε κακόβουλους ξένους δρώντες να παρεμβαίνουν στη δημοκρατία, και η κατάσταση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, όπου η αυξανόμενη αποσχιστική ρητορική και αντίστοιχες ενέργειες απειλούν τη σταθερότητα της χώρας.

Το βράδυ της Τρίτης, οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με την Επιτροπή στρατηγικές για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της χειραγώγησης στην αγορά του φυσικού αερίου.

Το ΕΚ αναμένεται να ζητήσει επίσης να βρεθούν στο επίκεντρο της πράσινης μετάβασης και της οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ η κοινωνική δικαιοσύνη και ο εκσυγχρονισμός αλλά και να ψηφίσει επί των νέων μέτρων της ΕΕ για τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την απόρριψη των μπαταριών.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ανησυχία ΠΟΥ για κατανάλωση αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά
Επιχείρηση Ισραήλ εναντίον του νοτίου Λιβάνου, βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»
Απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα ζήτησε από Ισραήλ ο Λευκός Οίκος
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα