Νέα κατάπαυση πυρός από Ρωσία-Αγωνία για κτύπημα στη βιομηχανική ζώνη όπλων

Ο ρωσικός στρατός θα τηρήσει σήμερα προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 (ώρα Ουκρανίας και ώρα Κύπρου) προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας και να απομακρυνθούν οι άμαχοι, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στις πόλεις Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε αυτές.

Σε νέα, πιο σκληρή φάση εισέρχεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς σήμερα αναμένεται να υλοποιηθεί η προειδοποίηση της Μόσχας για βομβαρδισμούς της βιομηχανικής ζώνης όπλων της χώρας και ενδεχομένως να επεκταθούν οι επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα, με επίθεση στην Οδησσό.

Παρότι για σήμερα είχε προγραμματιστεί η τρίτη συνάντηση των διαπραγματευτών από τις δύο πλευρές, η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη, ενώ η Δύση παρακολουθεί, χωρίς μεν να μπορεί να επέμβει στρατιωτικά, αλλά να έχει πλέον εφιαλτικούς φόβους, όπως έδειξε η αποστολή ταμπλετών ιωδίου από το Παρίσι στην Ουκρανία. Το ιώδιο, που εστάλη μαζί με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας, θεωρείται χρήσιμο σε περίπτωση πυρηνικού χτυπήματος!

Αν και ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε επιθέσεις στους πυρηνικούς σταθμούς και ότι θα σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες για την Ατομική Ενέργεια, ουδείς είναι βέβαιο ότι δεν θα συμβεί οτιδήποτε και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, όπως έδειξαν και οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο οποίος αποφάσισε να αποσταλούν και οι ταμπλέτες ιωδίου στους Ουκρανούς.

Ενδεικτικό της επικίνδυνα ρευστής κατάστασης πάντως είναι ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι Ουκρανοί έχουν παγιδεύσει με εκρηκτικά πυρηνικό πειραματικό αντιδραστήρα και θέλουν να χρεώσουν τυχόν ατύχημα στις εγκαταστάσεις του Χάρκοβου σε ρωσικό βομβαρδισμό. Οι ισχυρισμοί δεν επιβεβαιώνονται, αλλά σε κάθε περίπτωση δείχνουν το πόσο οριακά είναι τα πράγματα στην Ουκρανία.

Από την άλλη, η δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένας Μπέρμποκ, ότι «αν υπήρχε κάποιο μέτρο ικανό να σταματήσει τα τανκς της Ρωσίας θα το αποφασίζαμε», και ότι δεν μπορεί να επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων στον ουκρανικό εναέριο χώρο από το ΝΑΤΟ, διότι σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι δεν θα ακολουθούσε εξάπλωση του πολέμου στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ενδεικτική των ορίων, εντός των οποίων μπορεί να κινηθεί η Δύση, παρά τις εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι για αποφασιστική στρατιωτική βοήθεια στη χώρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες η ρωσική εισβολή συνεχίζεται και κλιμακώνεται, παρά την σθεναρή Ουκρανική αντίσταση, χάρη στην οποία δεν έχουν πέσει στα χέρια της Μόσχας ούτε το Κίεβο, ούτε το Χάρκοβο, ενώ η Μαριούπολη, παρά τους ανηλεείς βομβαρδισμούς αντιστέκεται. Ο Πούτιν είπε όμως χθες στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ότι η Μόσχα «θα πετύχει τους στόχους της, είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο, για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας».

«Η εκστρατεία στην Ουκρανία συνεχίζεται με βάση το σχέδιο και δεν θα τερματιστεί μέχρι να σταματήσει το Κίεβο να μάχεται» διαμήνυσε ο Πούτιν, στον μοναδικό ίσως δυτικό ηγέτη με τον οποίο μιλάει απευθείας και σχετικά συχνά.

Ο Μακρόν βρήκε τον Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής προεδρίας «πολύ αποφασισμένο» και πάντως σταθερό και για την επίτευξη του στόχου, που σχετίζεται με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, παρά το γεγονός ότι το Παρίσι και η διεθνής κοινότητα διαφωνεί κατηγορηματικά με τις επιδιώξεις του Κρεμλίνου.

Βομβαρδισμοί της βιομηχανίας όπλων

Η Ουκρανία ετοιμάζεται σήμερα για ένα νέο γύρο σφοδρών βομβαρδισμών, αυτή τη φορά με στόχο τη βιομηχανία όπλων της. Ο πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε μία τέτοια επιχείρηση «εσκεμμένη δολοφονία, καθώς στην περιοχή ζουν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι», προσθέτοντας ότι αυτό δείχνει πως οι κυρώσεις δεν είναι αρκετές για να πτοηθεί η Μόσχα, αλλά το Κρεμλίνο αναγορεύει σε κεντρικό στοιχείο της εισβολής τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, «στο πλαίσιο του καθήκοντος να αποστρατιωτικοποιηθεί η Ουκρανία, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα βάλουν στο στόχαστρο εταιρείες της ουκρανικής βιομηχανίας όπλων, με πλήγματα υψηλής ακρίβειας». Κατά τους ισχυρισμούς του, ο «ρωσικός στρατός ανακάλυψε ότι καταστράφηκαν εσπευσμένα ίχνη προγράμματος κατασκευής βιολογικών όπλων από το καθεστώς του Κιέβου». Ενδεικτικό των διαθέσεων του Κρεμλίνου, είναι και η δήλωση του Κονασένκοφ ότι η Μόσχα θα θεωρήσει ότι όποια χώρα επιτρέψει σε αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας να χρησιμοποιήσουν αεροδρόμιά της συμμετέχει στην ένοπλη σύρραξη.

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Dali-Επικίνδυνο το έργο της μετακίνησης του πλοίου από τη γέφυρα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εγείρουν φόβους ότι δεν θα αργήσει η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση
Η Ισπανία έριξε από αέρος 26 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ουίλιαμ και Κέιτ θα μείνουν στο εξοχικό στο Νόρφολκ για το Πάσχα, μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια
«Μήνυμα» προς τη Χαμάς ήταν η ακύρωση της επίσκεψης ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ
Θέλει και η Τουρκία να στείλει πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα