Ρομπότ πραγματοποίησε την πρώτη χειρουργική επέμβαση χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση

Αυτόνομο ρομπότ που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ πραγματοποίησε με επιτυχία τις πρώτες χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς καμία ανθρώπινη βοήθεια, ένα επίτευγμα που αναμένεται να επιταχύνει την αξιοποίηση της ρομποτικής στην ιατρική.

Το ρομπότ STAR (Έξυπνο Αυτόνομο Ρομπότ Ιστών) πραγματοποίησε τέσσεις λαπαροσκοπικές σε χοίρους, με τους δημιουργούς του να δηλώνουν ότι το σύστημα έδωσε «σημαντικά καλύτερες επιδόσεις» σε σχέση με τον μέσο χειρουργό.

Οι επεμβάσεις αφορούσαν την αναστόμωση εντέρου, κατά την οποία συνδέονται με ράμματα τα δύο άκρα ενός κομμένου εντέρου, αναφέρουν οι δημιουργοί του ρομπότ.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε μια από τις πλέον σύνθετες και λεπτές εργασίες στη χειρουργική» δήλωσε ο Άξελ Κρίγκερ, επικεφαλής της ομάδας που περιγράφει το σύστημα στην έγκριτη επιθεώρηση Science Robotics.

H αναστόμωση εντέρου είναι η πιο δύσκολη επέμβαση στη γαστρεντερολογία, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα, καθώς και το μικρότερο τρέμουλο των χεριών μπορεί να αφήσει κενά και να οδηγήσει σε άκρως επικίνδυνες διαρροές.

Ήδη από το 2016 το STAR μπορούσε να συρράπτει το έντερο, πρώτα όμως χρειαζόταν να γίνει η αρχική τομή από τον χειρουργό ώστε το ρομπότ να έχει πρόσβαση στο έντερο.

Έκτοτε το σύστημα βελτιώθηκε με νέα, ειδικά εργαλεία συρραφής αλλά και ένα προηγμένο σύστημα απεικόνισης σε τρεις διαστάσεις, του οποίου οι εικόνες τροφοδοτούνται σε αλγόριθμο μηχανικής μάθησης.

Οι επεμβάσεις σε μαλακούς ιστούς είναι γενικά δύσκολες για τα ρομπότ επειδή μπορούν να εξελιχθούν με απρόβλεπτο τρόπο. Το STAR εξοπλίστηκε με σύστημα ελέγχου που του επιτρέπει να αλλάζει τον προγραμματισμό της επέμβασης σε πραγματικό χρόνο, όπως θα έκανε και ένας χειρουργός.

«Το STAR ξεχωρίζει επειδή είναι το πρώτο ρομποτικό σύστημα που προγραμματίζει, προσαρμόζει και εκτελεί ένα χειρουργικό πλάνο σε μαλακούς ιστούς» είπε ο δρ Κρίγκερ.

Δεδομένου ότι στην χειρουργική υπάρχει μια γενική τάση προς τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται με ειδικά εργαλεία μέσα από πολύ μικρές τομές, η πρόοδος στη ρομποτική ιατρική τεχνολογία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λένε οι ερευνητές.

Όπως δήλωσε ο Κρίγκερ, «η ρομποτική αναστόμωση είναι ένας τρόπος να εξασφαλίσουμε ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν λεπτές κινήσεις και επαναληψιμότητα μπορούν να πραγματοποιηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια σε κάθε ασθενή ανεξάρτητα από τη δεξιότητα του χειρουργού».

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Διάλειμμα στα αυτοκίνητά τους έκαναν οι εργάτες που σκοτώθηκαν στη γέφυρα της Βαλτιμόρης
Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου