Τετάρτη 18 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Εμπλοκή στο ΣΑ για παράταση της αποστολής UNSMIL και διορισμό ειδικού απεσταλμένου

  27/01/2022 21:44
Εμπλοκή στο ΣΑ για παράταση της αποστολής UNSMIL και διορισμό ειδικού απεσταλμένου

Εμπλοκή στο ΣΑ για παράταση της αποστολής UNSMIL και διορισμό ειδικού απεσταλμένου

  27/01/2022 21:44

Ρωσία και ΗΠΑ ετοιμάζονταν σήμερα να μπλοκάρουν την παράταση της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, με τη Μόσχα να ζητά τον διορισμό, το συντομότερο δυνατόν, ενός νέου ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού στη χώρα αυτή και την Ουάσινγκτον να επιθυμεί να παραμείνει στη θέση της η Αμερικανίδα Στέφανι Ουίλιαμς, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η ψηφοφορία της πρότασης που υπέβαλε το Ηνωμένο, για την παράταση της εντολής της UNSMIL μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, αναβλήθηκε επ` αόριστον την τελευταία στιγμή. Η Ρωσία σκόπευε να υποβάλει βέτο και να προτείνει ένα δικό της κείμενο, στο οποίο θα μπορούσαν να θέσουν βέτο οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην κατοχή του οποίου περιήλθε το ρωσικό σχέδιο, η Μόσχα ζητά από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού να διορίσει "χωρίς άλλες καθυστερήσεις" έναν απεσταλμένο για τη Λιβύη. Δεν προβλέπει όμως παράταση της αποστολής της UNSMIL παρά μόνο μέχρι τις 30 Απριλίου, χρονικό διάστημα που κρίνεται επαρκές ώστε να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στη Λιβύη.

Μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση, τον Νοέμβριο, του Σλοβάκου Γιαν Κούμπις, τη θέση ανέλαβε ντε φάκτο η Αμερικανίδα Στέφανι Ουίλιαμς, την οποία επανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ονομάζοντάς την «ειδική σύμβουλο», μολονότι απείχε από τα θέματα που αφορούν τη Λιβύη για σχεδόν έναν χρόνο. Με τον τρόπο αυτό ο Γκουτέρες δεν χρειαζόταν να πάρει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το πρόσωπο που ήθελε να διορίσει.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, λόγω της διαμάχης των μεγάλων δυνάμεων τα τελευταία χρόνια για το ποιος θα ασκεί επιρροή στη Λιβύη.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Ρωσία δεν είδε με καλό μάτι την παραίτηση του Κούμπις και έκτοτε προσπαθεί να διευρύνει την επιρροή της. Την Δευτέρα, ο Ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, σε δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ότι είναι σημαντικό να αναλάβει κάποιο νέο πρόσωπο τη θέση του ειδικού μεσολαβητή για τη Λιβύη. «Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ πρέπει να διαθέτει επαρκή εμπειρία στο πλαίσιο μιας εντολής που να έχει αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Δυστυχώς, δεν έχουν ένα τέτοιο πρόσωπο επικεφαλής της αποστολής μας αυτή τη στιγμή», σχολίασε.

Η εντολή της πολιτικής αποστολής UNSMIL λήγει το βράδυ της Δευτέρας, κάτι που σημαίνει ότι απομένει ελάχιστος χρόνος για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Ένας διπλωμάτης είπε ότι ο διχασμός μεταξύ των μελών του ΟΗΕ «δεν είναι καλό σημάδι» για τους Λίβυους και «δεν θα βοηθήσει τη Στέφανι Ουίλιαμς» στην εκτέλεση των καθηκόντων της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας