Τετάρτη 18 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Κυριακίδου: Με το Paxlovid έχουν εγκριθεί έξι θεραπείες κατά του COVID-19 στην ΕΕ

  27/01/2022 20:17
Κυριακίδου: Με το Paxlovid έχουν εγκριθεί έξι θεραπείες κατά του COVID-19 στην ΕΕ

Κυριακίδου: Με το Paxlovid έχουν εγκριθεί έξι θεραπείες κατά του COVID-19 στην ΕΕ

  27/01/2022 20:17

Το αντιικό χάπι Paxlovid είναι η έκτη θεραπεία κατά του COVID-19, που εγκρίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, με αφορμή την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) του φαρμάκου, που παράγει η εταιρεία Pfizer.

Όπως τόνισε η κ. Κυριακίδου, η ΕΕ έχει πραγματοποιήσει καλή πρόοδο όσον αφορά τη δεύτερη γραμμή άμυνας κατά της πανδημίας, και ειδικότερα τις θεραπείες που «μπορούν δυνητικά να συνεισφέρουν πραγματικά στον περιορισμό των επιπτώσεων του COVID-19».

«Μετά την έγκριση του Paxlovid αυτή την εβδομάδα, έξι θεραπείες κατά του COVID-19 έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο της Στρατηγικής της ΕΕ για τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα, καλύπτοντας διαφορετικά στάδια της νόσου, ενώ αναμένονται περισσότερα τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε η Επίτροπος.

Η κ. Κυριακίδου επεσήμανε πως το Paxlovid είναι το πρώτο αντιικό φάρμακο που χορηγείται από το στόμα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕ, και πως μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στην προστασία των ατόμων με υψηλό ρίσκο νοσήσουν σοβαρά με COVID-19, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των ερευνητών το φάρμακο υπόσχεται να είναι αποτελεσματικό και κατά της παραλλαγής Όμικρον και άλλων παραλλαγών.

Η Επίτροπος εξήγησε πως, όπως έγινε και σε σχέση με τα εμβόλια, έτσι και στην περίπτωση των φαρμακοθεραπευτικών μέσων, οι ευρωπαϊκές αρχές εντοπίζουν από κοινού υποψήφια φάρμακα και θεραπείες, και διαπραγματεύονται από κοινού τις συμβάσεις προμήθειας με τις εταιρείες παραγωγής εκ μέρους όλων των κρατών μελών.

Ήδη, επεσήμανε, έχουν υπογραφεί δύο κοινές συμβάσεις αξίας, σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ έχουν ξεκινήσει διαδικασίες και για επιπρόσθετες συμφωνίες, «μεταξύ άλλων για αντιικά φάρμακα για χορήγηση από το στόμα για τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες».

Η πρακτική αυτή, κατέληξε, «προσφέρει ίση και ταυτόχρονη πρόσβαση στα κράτη μέλη για όλα τα εμβόλια και τα φάρμακα και αντανακλά την αλληλεγγύη που βρίσκεται στην καρδιά μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας