Απεβίωσε 97χρονη που επέζησε από το Άουσβιτς και την πολιορκία του Σαράγεβο

Η Γκρέτα Βάινφελντ Φέρουσιτς, μια Εβραία που επέζησε από το στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς και από την πολιορκία του Σαράγεβο, τη δεκαετία του 1990, άφησε τη Δευτέρα την τελευταία της πνοή στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, όπως έγινε γνωστό από την εβραϊκή κοινότητα της πόλης.

Η Φέρουσιτς γεννήθηκε το 1924 στη σημερινή βόρεια Σερβία. Το 1944, μαζί με πολλούς συγγενείς της, στάλθηκε από τους Ναζί στο Άουσβιτς, στην Πολωνία. Ήταν το μοναδικό μέλος της οικογένειάς της που επέζησε.

Μετά το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Βελιγράδι και κατόπιν εγκαταστάθηκε στο Σαράγεβο. Ξεκίνησε την καριέρα της ως καθηγήτρια στην Αρχιτεκτονική Σχολή της πόλης και έφτασε να γίνει πρύτανης του πανεπιστημίου. Όμως, με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η καθηγήτρια βρέθηκε και πάλι εν μέσω μιας αιματηρής σύρραξης.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95), αρνήθηκε να φύγει από το Σαράγεβο, που το πολιορκούσαν οι σερβικές δυνάμεις. Στα τρία χρόνια της πολιορκίας περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1.600 παιδιά και έφηβοι, έχασαν τη ζωή τους.

"Κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, όλη η Ευρώπη είχε προβλήματα και υπέφερε ενώ στον πόλεμο της Βοσνίας, σε απόσταση μόλις 100 χιλιομέτρων, οι άνθρωποι ζούσαν φυσιολογικά, δεν τους επηρέαζαν τα γεγονότα, δεν βίωναν ό,τι συνέβαινε εδώ" είχε δηλώσει η ίδια συγκρίνοντας τους πολέμους που έζησε.

"Ένας υπέροχος άνθρωπος έφυγε. Έζησε πολλά πράγματα, καλά και φριχτά", έγραψε στο Facebook ο Χάρις Πάσοβιτς, ο οποίος είχε γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για την Φέρουσιτς, το 1997. Το ντοκιμαντέρ "Γκρέτα", όπου η ίδια αφηγείται τη ζωή της, προβλήθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Μεταξύ άλλων, εξηγούσε τότε γιατί αποφάσισε να παραμείνει στο πολιορκημένο Σαράγεβο. "Στη ζωή μου, είχα ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψω το σπίτι μου. Δεν θα ξαναφύγω ποτέ με τη θέλησή μου", είχε πει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα