Έκκληση Σολτς και Μακρόν στη Ρωσία για αποκλιμάκωση-«Το κόστος θα είναι υψηλό»

Έκκληση προς τη Ρωσία, να επιλέξει την αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία, απηύθυναν για μία ακόμη φορά οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι, σε αντίθετη περίπτωση, "θα υπάρξει απάντηση" και "το κόστος θα είναι υψηλό".

Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν δήλωσαν πάντως ότι παραμένουν προσηλωμένοι στον διάλογο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Έχουν συγκεντρωθεί (στα σύνορα της Ουκρανίας) πολλά στρατεύματα και για αυτό είναι απαραίτητο η κατάσταση να εξελιχθεί διαφορετικά από ό,τι μερικές φορές φοβόμαστε. Περιμένουμε από τη Ρωσία ουσιαστικά βήματα τα οποία θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι μια στρατιωτική επίθεση θα είχε σοβαρές συνέπειες. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να βγούμε από τη σημερινή κατάσταση με διάλογο", δήλωσε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την πρώτη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο, στην Καγκελαρία, και επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησής του κατά της παράδοσης φονικών όπλων

Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερμανία να υποστηρίξει το Κίεβο σε θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θα παραμείνει χώρα διαμετακόμισης φυσικού αερίου και ότι θα εξακολουθήσει να υποστηρίζεται πολιτικά και οικονομικά από τη Γερμανία.

"Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τον απαιτητικό διάλογο με τη Ρωσία", τόνισε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει και της συνάντησης εκπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ("Σχήμα Νορμανδίας") αύριο στο Παρίσι, την οποία χαιρέτισε και ο κ. Σολτς και υπενθύμισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν συνεργαστεί σε πολλά σχήματα προκειμένου να ξεκινήσουν διάλογο με τη Ρωσία, για την ασφάλεια της Ευρώπης.

"Η Ευρώπη και οι εταίροι της στο ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, να συντονιστούν στενά και να δείξουν αλληλεγγύη προς την Ουκρανία", πρόσθεσε ο κ. Μακρόν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση.

Στην Ουκρανία μεταβαίνει ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης

Ωστόσο, στο Κίεβο της Ουκρανίας θα βρίσκεται την Τετάρτη και Πέμπτη (26-27/1) ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέλι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται με στόχο να σταλεί το μήνυμα της δέσμευση της ΕΕ «για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και για τη στήριξη της κοινωνικοοικονομικής ανθεκτικότητας της Ουκρανίας», δέσμευση στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα και η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι επαφές του Επίτροπου Βαρχέλι θα επικεντρωθούν στα οφέλη του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου της ΕΕ για την ανατολική εταιρική σχέση όσον αφορά τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της Ουκρανίας, μέσω της ενίσχυσης της συνδεσιμότητας, της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, της οικονομικής μετάβασης για τις αγροτικές περιοχές, της ενεργειακής απόδοσης και της ψηφιοποίησης.

Στην ατζέντα περιλαμβάνεται ακόμα η πρόοδος της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και η περαιτέρω ενσωμάτωση της Ουκρανίας με την ΕΕ στη βάση της Συμφωνίας Σύνδεσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Επίτροπος θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας της ουκρανικής Κυβέρνησης υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Denys Shmyhal.

Ο Επίτροπος θα πραγματοποιήσει ακόμα διμερείς συναντήσεις με τις ουκρανικές αρχές, καθώς και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και των εθνικών μειονοτήτων, ενώ θα επισκεφθεί το μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα της Επανάστασης της Αξιοπρέπειας (Επανάστασης του Μαϊντάν) και των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και στο μνημείο Babyn Yar που είναι αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα. Τέλος, ο Επίτροπος θα συμμετάσχει στην εκδήλωση για την έναρξη του έργου «Natolin4Capacity Building».

Ετοιμότητα Τζόνσον για «ειλικρινή διπλωματία» αν επιλέξει «αιματοχυσία»

Για μεγάλη αιματοχυσία, συγκρίσιμη σε κλίμακα με εκείνη των πολέμων στην Τσετσενία και στη Βοσνία, προειδοποίησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Σε έκτακτη δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων νωρίς το απόγευμα, ο κ. Τζόνσον είπε ότι οι Ουκρανοί έχουν «το ηθικό και νομικό δικαίωμα» να υπερασπιστούν τη χώρα τους και πως η Βρετανία και οι σύμμαχοί της θα τους στηρίξουν.

Ο Βρετανός ηγέτης σημείωσε δύο φορές ότι παράλληλα με τις όποιες αποτρεπτικές κινήσεις από τη Δύση, η χώρα του θέλει να συνεχίσει τη διπλωματική προσπάθεια αποφυγής μιας σύρραξης.

«Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις οποίες θεμιτές ανησυχίες της Ρωσίας, με ειλικρινή διπλωματία», είπε αρχικά ο κ. Τζόνσον και στη συνέχεια επανέλαβε «όλοι οι φόβοι της Ρωσίας μπορούν να καταλαγιάσουν με διπλωματία αρχών». 

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι στις 13 Δεκεμβρίου προειδοποίησε σε συνομιλία του τον Βλάντιμιρ Πούτιν ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει ως συνέπεια ενισχυμένες κυρώσεις από τη Δύση και στήριξη της Ουκρανίας.

Τον διαβεβαίωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία πρόθεση «να περικυκλώσει ή άλλως να απειλήσει» τη Ρωσία, η οποία έχει το ίδιο δικαίωμα με κάθε άλλη χώρα να ζει με ειρήνη και ασφάλεια.

«Αν στόχος της Ρωσίας είναι να κρατήσει μακριά από τα σύνορα της τα νατοϊκά στρατεύματα, τότε μια εισβολή στην Ουκρανία δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο αντιπαραγωγική», παρατήρησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Συνέχισε σημειώνοντας ότι η Βρετανία είναι έτοιμη και να επιβάλει περισσότερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και να εξετάσει συνδρομή της ενισχυμένης στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Είπε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας με τον Αμερικανό Πρόεδρο και Ευρωπαίους ηγέτες συμφώνησαν να ενεργήσουν από κοινού σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, καλώντας τους Ευρωπαίους να είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν περιφέρω κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Δεν είναι καινούριο μια μεγάλη δύναμη να απειλεί με βία άλλες χώρες (…) αλλά αν ο Πρόεδρος Πούτιν επιλέξει το δρόμο της αιματοχυσίας και της καταστροφής, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα είναι τραγικό και μάταιο», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον, συμπληρώνοντας ότι «η ιστορία θα καταδίκαζε έναν τέτοιο πόλεμο».

Πέντε χώρες απομακρύνουν μέλη οικογενειών διπλωματών 

Την ίδια ώρα, Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία και Καναδάς απομακρύνουν μέλη των οικογενειών υπαλλήλων τους από τις πρεσβείες τους στην Ουκρανία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι από 129 διπλωματικές αντιπροσωπείες που βρίσκονται στην Ουκρανία, μόνο τέσσερις χώρες, οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία, και Γερμανία ενημέρωσαν το Κίεβο για την πρόθεση τους να απομακρύνουν μέλη του προσωπικού τους. Αργότερα το Υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ενημέρωσε για την απόφαση του να απομακρύνει προσωρινά από την Ουκρανία μέλη των οικογενειών των διπλωματών τους, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

"Λόγω της συνεχιζόμενης αυξημένης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας και των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν, αποφασίσαμε να αποσύρουμε προσωρινά τα παιδιά του προσωπικού της καναδικής πρεσβείας κάτω των 18 ετών και τα μέλη των οικογενειών που τα συνοδεύουν", αναφέρει το καναδικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, στην οποία επισημαίνεται ότι "η ασφάλεια των Καναδών, των δικών μας υπαλλήλων και των οικογενειών τους στις καναδικές αντιπροσωπείες στο εξωτερικό αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα".

Παράλληλα επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία του Καναδά στην Ουκρανία "θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση".

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει παρόμοια ανακοίνωση την Κυριακή μέσω της οποίας καλούσε τις οικογένειες των Αμερικανών διπλωματών στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα, εκτιμώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναλάβει στρατιωτική δράση ανά πάσα στιγμή. Το πρακτορείο Kyodo επικαλούμενο δικές του πηγές μετέδωσε ότι η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης πολιτών της συμπεριλαμβανομένων και διπλωματικών υπαλλήλων.

Το Ukrinform επικαλούμενο τον ειδησεογραφικό ιστότοπο NOS, μεταδίδει ότι ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα δήλωσε ότι "οι υπάλληλοι της ολλανδικής πρεσβείας στην Ουκρανία και οι οικογένειές τους μπορούν να επιστρέψουν στην Ολλανδία εάν το επιθυμούν".

Το Ελσίνκι ενισχύει τη στρατιωτική του ετοιμότητα

Αντίθετα, η Φινλανδία έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της ετοιμότητα καθώς αυξάνονται οι διεθνείς εντάσεις με τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας.

Η Φινλανδία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει μακρά σύνορα και δύσκολη ιστορία με τη Ρωσία, δεν έδωσε λεπτομέρειες αναφορικά με την αλλαγή της στρατιωτικής της ετοιμότητας. "Η ετοιμότητα (των φινλανδικών αμυντικών δυνάμεων) έχει ενισχυθεί λόγω του γεγονότος ότι η κατάσταση στις κοντινές περιοχές έχει γίνει περισσότερο ασταθής", δήλωσε ο συνταγματάρχης Πέτερι Καζάνμα, αρχηγός του τμήματος πολέμου στο Φινλανδικό Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο Καζάνμα, ο οποίος μιλούσε εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων, είπε ότι η αστάθεια στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας προήλθε από την απρόβλεπτη συμπεριφορά της Ρωσίας. "Αυτοί (οι Ρώσοι) έχουν εκφράσει ξεκάθαρα τους στόχους τους, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιες ενέργειες είναι έτοιμοι να κάνουν", είπε.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στην Ουκρανία, αλλά αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στη γείτονά της. Το ΝΑΤΟ απάντησε αναπτύσσοντας περίπου 4.000 στρατιώτες σε πολυεθνικά τάγματα στη Βαλτική και στην Πολωνία και εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει περισσότερα.

Ο Καζάνμα αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιες ενέργειες κάνει το Ελσίνκι, αλλά είπε ότι η ενίσχυση της στρατιωτικής ετοιμότητας συνήθως σημαίνει συλλογή περισσότερων πληροφοριών, συχνότερη ενημέρωση της κρατικής ηγεσίας και μεταφορά πόρων όπως αεροπλάνα και πλοία σε νέες θέσεις. "Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να παρακολουθούν πιο αποτελεσματικά και να έχουν μικρότερο χρόνο αντίδρασης", είπε ο Καζάνμα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Φινλανδίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα εκτεταμένα γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν στο Ελσίνκι και στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα αυτήν και την επόμενη εβδομάδα. Η Φινλανδία δεν αποτελεί στόχο καμίας στρατιωτικής απειλής, αλλά οι αμυντικές δυνάμεις πρέπει ακόμα να είναι προετοιμασμένες για οποιαδήποτε πιθανή ενέργεια, είπε ο Καζάνμα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να στείλει μονομερώς Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, αφού η Ουάσινγκτον έθεσε περίπου 8.500 στρατιώτες σε επιφυλακή για να καθησυχάσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ενόψει της ρωσικής στρατιωτικής συσσώρευσης στα σύνορα με την Ουκρανία.

"Για να είμαστε ξεκάθαροι: δεν υπάρχει καμία πρόθεση είτε συμφέρον ή επιθυμία από τον Πρόεδρο να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ είναι ένα φόρουμ για την υποστήριξη των εταίρων και των χωρών μας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και αυτό είναι το επίκεντρο" αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές