Πέμπτη 19 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Συνελήφθησαν 40 άνθρωποι που ήθελαν να εγκαταλείψουν «παράνομα» το Αφγανιστάν

  25/01/2022 15:42
Συνελήφθησαν 40 άνθρωποι που ήθελαν να εγκαταλείψουν «παράνομα» το Αφγανιστάν

Συνελήφθησαν 40 άνθρωποι που ήθελαν να εγκαταλείψουν «παράνομα» το Αφγανιστάν

  25/01/2022 15:42

Σαράντα άνθρωποι που ήθελαν να εγκαταλείψουν «παράνομα» το Αφγανιστάν εμποδίστηκαν να φύγουν και αρκετές γυναίκες μεταξύ αυτών εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση έως ότου πάει ένας άνδρας από την οικογένειά τους να τις πάρει, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

Η ομάδα αυτή προσπάθησε να εγκαταλείψει χθες, Δευτέρα, το Αφγανιστάν με πτήση που αναχωρούσε από τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, διευκρίνισε χθες το βράδυ στον λογαριασμό του στο Twitter ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ.

«Σαράντα άνθρωποι συνελήφθησαν (...) που ήθελαν να πάνε παράνομα στο εξωτερικό αεροπορικώς», σημείωσε. Οι περισσότεροι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά κάποιες γυναίκες «παραμένουν υπό κράτηση καθώς κανένας άνδρας συγγενής τους δεν έχει έρθει ακόμη για να τις συνοδεύσει», πρόσθεσε. Προς το παρόν δεν έχει καταστεί δυνατό να διευκρινιστεί ποιος είχε ναυλώσει το αεροπλάνο.

Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Καμπούλ στα τέλη Αυγούστου μετά την επάνοδο στην εξουσία στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν. Μεταξύ αυτών βρίσκονται διπλωμάτες και ξένοι υπήκοοι, αλλά και δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί που βρίσκονταν σε κίνδυνο, κυρίως επειδή είχαν συνεργαστεί με τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού στο Αφγανιστάν.

Έκτοτε ορισμένες χώρες και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις συνεχίζουν να ναυλώνουν αεροπλάνα για να βοηθήσουν Αφγανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο, οι αρχές των Ταλιμπάν στρέφονται όλο και περισσότερο κατά αυτής της πρακτικής. Δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί συνεχίζουν να θέλουν να φύγουν από τη χώρα, φοβούμενοι ότι θα πέσουν θύματα αντιποίνων από τους Ταλιμπάν.

Από την πλευρά τους, αυτοί βεβαιώνουν ότι οποιοσδήποτε θέλει να φύγει μπορεί να το κάνει από τη στιγμή που διαθέτει τα κατάλληλα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης βίζας για τον τελικό του προορισμό. Ωστόσο, η εξασφάλιση των απαιτούμενων εγγράφων σε μια χώρα όπου ελάχιστες πρεσβείες παραμένουν ανοιχτές είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Η Κυβέρνηση των Ταλιμπάν κάλεσε εξάλλου τους Αφγανούς με επαγγελματική κατάρτιση να παραμείνουν στη χώρα τους για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της. Παράλληλα, μολονότι οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι έχουν εκσυγχρονιστεί έπειτα από την προηγούμενη περίοδο που κυβέρνησαν τη χώρα, μεταξύ του 1996 και του 2001, αποκλείουν σταδιακά τις γυναίκες από τη δημόσια ζωή μετά την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο, γεγονός το οποίο προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας