Πούμα, λιοντάρια και ποντίκια μολύνθηκαν από κορωνοϊό σε Αφρική και Χονγκ Κονγκ

Δύο πούμα και τρία λιοντάρια, που ζουν σε αιχμαλωσία σε έναν ζωολογικό κήπο στη Νότια Αφρική, προσβλήθηκαν από την COVID-19, με τον ιό να έχει μεταδοθεί στα ζώα, όπως όλα δείχνουν, από ασυμπτωματικά μέλη του προσωπικού, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η μετάδοση του ιού από τον άνθρωπο στα ζώα "αποτελεί έναν κίνδυνο για τα μεγάλα αιλουροειδή που ζουν σε αιχμαλωσία", προειδοποιεί η έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Πρετόριας. Ιδίως επειδή τα τεστ PCR έδειξαν ότι τα αιλουροειδή ήταν θετικά έως και επτά εβδομάδες μετά τη μόλυνσή τους, ένα στοιχείο που δείχνει ότι τα ζώα ενδέχεται να είχαν προσβληθεί από "μια σοβαρότερη μορφή της νόσου", υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η έρευνα ξεκίνησε αφότου τρία αφρικανικά λιοντάρια διαγνώστηκαν θετικά στην Covid-19 τον περασμένο χρόνο. Εκδήλωσαν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα των ανθρώπων: δυσκολία στην αναπνοή, καταρροή, βήχα. Μια λιονταρίνα ανέπτυξε πνευμονία.

Πέντε εργαζόμενοι του ζωολογικού κήπου, που ήρθαν σε επαφή με τα ζώα, διαγνώστηκαν θετικοί, ένα στοιχείο που οδηγεί στη σκέψη ότι η προέλευση της μόλυνσης ήταν από τον άνθρωπο. Ο προσδιορισμός της αλληλουχίας καθόρισε ότι επρόκειτο για την παραλλαγή Δέλτα, που ήταν τότε κυρίαρχη στη Νότια Αφρική.

Ένα χρόνο νωρίτερα, δύο πούμα, που είχαν εμφανίσει συμπτώματα ανορεξίας και υπέφεραν από διάρροια και καταρροή, είχαν επίσης διαγνωστεί θετικά στην COVID-19. Ανάρρωσαν σε διάστημα τριών εβδομάδων. Στην περίπτωσή τους ούτε η πηγή της μόλυνσης ούτε η παραλλαγή καθορίστηκαν.

Περίπου 2.000 χάμστερ θα θανατωθούν λόγω COVID-19 στο Χονγκ Κονγκ

Την ίδια ώρα, το Χονγκ Κονγκ θα θανατώσει περίπου 2.000 χάμστερ αφού ορισμένα από αυτά βρέθηκαν θετικά στον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές, σε μια πόλη που προσπαθεί να ακολουθήσει μια πολύ αυστηρή στρατηγική "μηδενικής COVID".

Η σφαγή των μικρών τρωκτικών αποφασίστηκε αφού εντοπίστηκαν κρούσματα της COVID-19 σε ένα κατάστημα μικρών ζώων. Η Yπουργός Υγείας του Χονγκ Κονγκ, Σοφία Τσαν, είπε ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η υγεία του πληθυσμού, αφού μια υπάλληλος και μια πελάτισσα που έπιασαν τα χάμστερ βρέθηκαν θετικές στον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Η υπάλληλος μολύνθηκε από την παραλλαγή Δέλτα, που σπανίζει στις τοπικές αλυσίδες μετάδοσης του Χονγκ Κονγκ. "Σε διεθνές επίπεδο, δεν υπάρχει σήμερα καμία απόδειξη ότι τα ζώα μεταδίδουν τον κορωνοϊό στους ανθρώπους, αλλά θα λάβουμε προληπτικά μέτρα", εξήγησε η Τσαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από τα τεστ που έγιναν στο κατάστημα Little Boss, σε μια πολυσύχναστη συνοικία της πόλης, διαπιστώθηκαν 11 θετικά αποτελέσματα στα χάμστερ. Οι αρχές πιστεύουν ότι τα ζώα εισήχθησαν από την Ολλανδία και ζήτησαν από όσους αγόρασαν χάμστερ μετά τις 22 Δεκεμβρίου να τα παραδώσουν για να θανατωθούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αβάσιμοι ισχυρισμοί στην έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΗΠΑ απαντά το τουρκικό ΥΠΕΞ
Ανησυχία ΠΟΥ για κατανάλωση αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά
Επιχείρηση Ισραήλ εναντίον του νοτίου Λιβάνου, βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»
Απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα ζήτησε από Ισραήλ ο Λευκός Οίκος
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok