Έφθασε μέχρι την Κύπρο το ωστικό κύμα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα

Μέχρι και την Κύπρο έφτασε το ωστικό κύμα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα στον Ειρηνικό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι χθες βράδυ, στις 22:00, παρατηρήθηκε μια απότομη μεταβολή του πεδίου της πίεσης στην περιοχή της Κύπρου, την οποία κατέγραψαν τα αυτόματα συστήματα μετεωρολογικής παρατήρησης τόσο στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, όσο και στο Αεροδρόμιο Πάφου.

Σύμφωνα με τον Κλεάνθη Νικολαΐδη αυτή τη στιγμή το Τμήμα Μετεωρολογίας είναι στη διαδικασία της εξέτασης του φαινομένου.

Σημειώνεται ότι ατμοσφαιρική πίεση στην Κύπρο στις 22:00 το Σάββατο ανέβηκε ξαφνικά κατά 1,5 μονάδες και αμέσως υποχώρησε κατά 3,5 μονάδες, μέχρι να ισορροπήσει εκ νέου.

Απότομη μεταβολή του πεδίου ατμοσφαιρικής πίεσης στην Κύπρο

Όπως είπε ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, ψες στις 22:00 παρατηρήθηκε μια απότομη μεταβολή του πεδίου της ατμοσφαιρικής πίεσης στο πεδίο της Κύπρου, την οποία κατέγραψαν τα αυτόματα συστήματα μετεωρολογικής παρατήρησης τόσο στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, όσο και στο Αεροδρόμιο Πάφου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η ατμοσφαιρική πίεση στην Κύπρο «στις 22:00 βρισκόταν στο 1.011 και σε διάστημα λίγων λεπτών ανέβηκε στο 1.012,5 και ξανάπεσε απότομα στο 1.009».

«Αυτή η απότομη μεταβολή της πίεσης», είπε, «είναι το αποτύπωμα του ωστικού κύματος της έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην περιοχή της Κύπρου».

Σημείωσε πως το ωστικό κύμα έφτασε μέχρι την Κύπρο και ακόμα ανατολικότερα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως «δεν είναι συνηθισμένα αυτά τα φαινόμενα, αλλά φαίνεται ότι η τόσο μεγάλη και έντονη έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου, είχε την ικανότητα να μεταφέρει τη μεταβολή της πίεσης χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά».

Επιπλέον, σημείωσε πως το ωστικό κύμα ταξίδευε με τεράστιες ταχύτητες, περίπου με χίλια χιλιόμετρα την ώρα.

Το φαινόμενο έχει ήδη περάσει, καμιά επίπτωση

Σε ερώτηση αν το φαινόμενο αυτό θα έχει επιπτώσεις στην περιοχή της Κύπρου, ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας απάντησε αρνητικά, εξηγώντας πως «το φαινόμενο αυτό είχε ήδη περάσει από χθες το βράδυ».

Σημειώνεται ότι αύριο, Δευτέρα, αναμένεται να εκδοθεί και επίσημο δελτίου Τύπου από το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Σοβαρά προβλήματα, αγωνία για τους κατοίκους στην Τόνγκα

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί για την κατάσταση στην Τόνγκα μετά το τσουνάμι που προκάλεσε η τεράστια έκρηξη ηφαιστείου, με τις χώρες του Ειρηνικού και ανθρωπιστικές οργανώσεις πασχίζουν να αποκαταστήσουν δίαυλους επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα, έχουν διακοπεί οι τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις, εγείροντας ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στη μικρή νησιωτική χώρα.

Ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο στο αρχιπέλαγος της Τόνγκα εξερράγη το Σάββατο, προκαλώντας συναγερμό για τσουνάμι και εντολές εκκένωσης στις παράκτιες περιοχές της Τόνγκα καθώς και σε άλλα νησιά του Νότιου Ειρηνικού, όπου εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν παλιρροϊκά κύματα να πέφτουν πάνω σε οικήματα στις ακτές.

Οι γραμμές τηλεφωνίας και ίντερνετ ήταν «νεκρές» στις 18:40 (τοπική ώρα) του Σαββάτου, αφήνοντας τους περίπου 105.000 κατοίκους της Τόνγκα ουσιαστικά απομονωμένους, αφού κάθε μορφή επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν αδύνατη.

Νέα Ζηλανδία: Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα

«Οι εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου κοντά στα νησιά Τόνγκα είναι εξαιρετικά ανησυχητικές», δήλωσε νωρίτερα η Τζασίντα Αρντέρν, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, χώρα η οποία απέχει περίπου 2.400 χιλιόμετρα.

Συμπλήρωσε ότι τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών καταβάλλουν προσπάθειες για να καθορίσουν τι χρειάζεται και πώς η Νέα Ζηλανδία μπορεί να βοηθήσει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας δεν υπάρχουν για την ώρα αναφορές για θύματα, υπογραμμίζοντας ότι οι τηλεπικοινωνίες είναι περιορισμένες.

Παράλληλα το γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ICFRC) στα Φίτζι ανέφερε πως παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά δεν έχει ενημέρωση για καταστροφές ή θύματα.

Πολίτες της μικρής νησιωτικής χώρας, οι οποίοι βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία, οργάνωσαν προσευχές για την ασφάλεια των οικογενειών τους στην Τόνγκα.

Σε συναγερμό και η Ιαπωνία: Φεύγουν από τα σπίτια του εκατοντάδες άνθρωποι

Την ίδια ώρα, οι αρχές κάλεσαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην Ιαπωνία να απομακρυνθούν από τις εστίες τους σήμερα καθώς κύματα ύψους άνω του 1 μέτρου έπληξαν παράκτιες περιοχές.

Η οδηγία για εκκένωση αφορούσε περίπου 230.000 ανθρώπους σε οκτώ περιφέρειες λόγω του κινδύνου για τσουνάμι.

Η προειδοποίηση περιελάμβανε περιοχές που είχαν πληγεί από το φονικό τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011.

Δέκα σκάφη ανατράπηκαν στην επαρχία Κότσι στη νήσο Σικόκου της νότιας Ιαπωνίας, σύμφωνα με το NHK, ενώ η Japan Airlines ακύρωσε 27 πτήσεις σε αεροδρόμια σε όλη τη χώρα.

Η ‘κόκκινη’ προειδοποίηση για τσουνάμι --η δεύτερη υψηλότερη στην κλίμακα που ισχύει στην Ιαπωνία-- για την επαρχία Ιουάτε της βόρειας Ιαπωνίας ήρθη αργά το πρωί τοπική ώρα, σύμφωνα με το NHK, ενώ η ‘κίτρινη’ προειδοποίηση που είχε εκδοθεί για τις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας ήρθη στις 14:00 (τοπική ώρα, 07.00 ώρα Ελλάδας).

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία