Συστάσεις για «mix and match» στον εμβολιασμό από ΕΜΑ και ΕCDC

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προχώρησαν σε από κοινού συστάσεις σε σχέση με τον ετερόλογο εμβολιασμό, δηλαδή τη χρήση διαφορετικών εμβολίων είτε για το αρχικό εμβολιαστικό πρόγραμμα είτε για την ενισχυτική δόση, τρεις έως έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Οι δύο οργανισμοί σημειώνουν πως η προσέγγιση «mix-and-match» μπορεί να αξιοποιηθεί και στις δύο περιπτώσεις, πρακτική η οποία όπως αναφέρεται ήδη εφαρμόζεται σε αρκετά κράτη μέλη, ενώ αυξάνονται οι κλινικές μελέτες και τα στοιχεία που προκύπτουν από την εφαρμογή της.

Ο ΕΜΑ και το ECDC προχώρησαν σε ανασκόπηση των στοιχείων σε συνεργασία με ειδικούς της ΕΕ στην ομάδα COVID-ETF του EMA με στόχο την ανάπτυξη τεχνικών εισηγήσεων για τον ετερόλογο εμβολιασμό.

Από τα στοιχεία προκύπτει πως ο συνδυασμός εμβολίων ιικού φορέα και εμβολίων mRNA παράγει ικανοποιητικά επίπεδα αντισωμάτων κατά του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, και υψηλότερη απόκριση των Τ-κυττάρων σε σχέση  με τη χρήση του ίδιου εμβολίου κατά το αρχικό εμβολιαστικό σχήμα ή σε αναμνηστική δόση.

Σημειώνεται πως η χρήση εμβολίου ιικού φορέα ως δεύτερης δόσης στο αρχικό εμβολιαστικό σχήμα έχει μελετηθεί σχετικά λιγότερο.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ και το ECDC, ενόσω η έρευνα συνεχίζεται όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια, διάρκεια της ανοσίας και την αποτελεσματικότητα, η χρήση ετερόλογων εμβολιασμών μπορεί να αξιοποιηθεί για περισσότερη ευελιξία στα εμβολιαστικά προγράμματα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου ένα συγκεκριμένο εμβόλιο δεν είναι διαθέσιμο για οποιονδήποτε λόγο.

Οι εκτιμήσεις και οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις αρμόδιες εθνικές αρχές να σχεδιάσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού ώστε να διασφαλίσουν την μεγαλύτερη δυνατή εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών της ΕΕ.

Οι δύο οργανισμοί ενθαρρύνουν επίσης τις εταιρeίες που κυκλοφορούν τα εν λόγω εμβόλια καταθέσουν παραλλαγές της χρήσης του ετερόλογου εμβολιασμού. Σημειώνεται ακόμα πως αν και η συγκεκριμένη ανασκόπηση δεν εξέτασε άλλα εμβόλια που ακόμα δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ, η όποια έρευνα για ετερόλογους συνδυασμούς που τα αφορά θα λαμβάνεται υπόψη στο μέλλον, εάν τα εμβόλια εγκριθούν και υπάρξουν περισσότερα στοιχεία.

Το πλήρες κείμενο των τεχνικών εισηγήσεων βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ECDC ( https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/ema-and-ecdc-recommendations-heterologous-vaccination-courses-against-covid-19 ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα