Πέμπτη 27 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Παραιτείται και ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ

  02/12/2021 22:56
Παραιτείται και ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ

Παραιτείται και ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ

  02/12/2021 22:56

Ισχυροί πολιτικοί τριγμοί καταγράφονται στην Αυστρία με τον νέο καγκελάριο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ να ανακοινώνει ότι θα παραιτηθεί, λίγες ώρες αφότου ο πρώην καγκελάριος της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, γνωστοποίησε την αποχώρησή του από την πολιτική ζωή.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι τόσο ο αρχηγός της κυβέρνησης όσο και αρχηγός του αυστριακού κόμματος με τις περισσότερες ψήφους θα πρέπει σύντομα να εκπροσωπηθούν ξανά από το ίδιο πρόσωπο. Ως εκ τούτου, διαθέτω τη θέση μου μέχρι να διαμορφωθεί η νέα κατάσταση», ανακοίνωσε ο Σάλενμπεργκ. 

Ο Κουρτς αποχώρησε από την καγκελαρία τον Οκτώβριο έπειτα από την έναρξη της έρευνας εναντίον του για διαφθορά, αλλά παρέμεινε στην ηγεσία του κόμματος και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Αντικαταστάθηκε στην καγκελαρία από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και στενό του συνεργάτη Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Στα μέσα του Νοεμβρίου, το αυστριακό κοινοβούλιο ήρε την βουλευτική του ασυλία. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς αρνείται τις κατηγορίες.

Το σκάνδαλο ξέσπασε τον Οκτώβριο, όταν πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών και άλλα κυβερνητικά γραφεία κατόπιν υποψιών για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων ανάμεσα στο 2016 και το 2018. Στόχος ήταν η χρηματοδότηση της δημοσίευσης δημοσκοπήσεων και εγκωμιαστική κάλυψη του Σεμπάστιαν Κουρτς στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Österreich.

Ο Κουρτς ήταν ο νεότερος πρωθυπουργός στον κόσμο όταν ανέλαβε την καγκελαρία στα 31 του χρόνια. Ο κυβερνητικός συνασπισμός με την άκρα δεξιά κατέρρευσε το 2019 όταν ο εταίρος του βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου διαφθοράς.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας