Η Γερμανία αποχαιρετά την καγκελάριο Μέρκελ (pics&vid)

Ένα μεγάλο κεφάλαιο έκλεισε. Η περίοδος των 16 ετών κατά την οποία η Άνγκελα Μέρκελ βρισκόταν στην καγκελαρία της Γερμανίας έφτασε στο τέλος της. Δεν ήταν λίγα τα γεγονότα και οι προκλήσεις που σημάδεψαν τη θητεία της Μέρκελ: δημοσιονομική κρίση, μεταναστευτικό και πανδημία. Η ίδια αποχαιρετώντας απόψε οριστικά τον θώκο της καγκελαρίας, έστειλε το δικό της συγκινητικό μήνυμα, σε μια μικρή λόγω πανδημίας τελετή, γεμάτη όμως από συμβολισμούς.

«Πολλές προκλήσεις»

«Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς» οι πρώτες φράσεις με τις οποίες ξεκίνησε την ομιλία της η Μέρκελ. 

Στη σύντομη ομιλία της, το βράδυ της Πέμπτης, η Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να βλέπουν με θετική ματιά το μέλλον της χώρας τους.

«Δεκαέξι χρόνια στην καγελαρία της Γερμανίας, πολλά γεγονότα, προκλήσεις πολιτικής και ανθρωπιστικής φύσεως», δήλωσε.

«Πολλές κρίσεις έχουν αποδείξει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας ενώ αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί τις προκλήσεις που γνωρίζει ο πλανήτης», συμπλήρωσε.

«Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να κοιτάτε το μέλλον του κόσμου και από την οπτική άλλων ανθρώπων» σημείωσε ακόμη η απερχόμενη καγκελάριος.

Μηνύματα κατέκλυσαν και το Twitter με το χάστανγκ Μέρκελ να φιλοξενείται σε πλήθος συγκινητικών αναρτήσεων αποχαιρετισμού.

Όσα εκτυλίχθηκαν στη φαντασμαγορική εκδήλωση

Η απερχόμενη Καγκελάριος της Γερμανίας άκουσε τη στρατιωτική μπάντα να παιανίζει, τον ύμνο της χώρας της αλλά και τα ιδιαίτερα μουσικά τραγούδια που η ίδια έχει επιλέξει.

Ο αντισυνταγματάρχης Σβεν Χόμαν έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της μεγάλης εκδήλωσης με στρατιώτες σε ειδικούς σχηματισμούς και αναμμένους πυρσούς. Ένα τελετουργικό που είχε τις καταβολές του στον 16ο αιώνα.

Η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση προς τιμήν της δεν τελέστηκε όπως αναμενόταν, καθώς ήταν προσαρμοσμένη στην εποχή του κορωνοϊού. Πενήντα οι προσκεκλημένοι που παρέστησαν στη μεγάλη βραδιά και όλοι τους πλήρως εμβολιασμένοι κατά της Covid.

Το πρώτο τραγούδι ήταν ο χορωδιακός εκκλησιαστικός ύμνος «Ύψιστε Θεέ, σε υμνούμε» του Γιόχεν Ρίγκερ. Το επόμενο η μπαλάντα της Βερολινέζας Χίλντεγκαρντ Κνεφ, υπό τον τίτλο: «Για μένα θέλω να βρέχει κόκκινα τριαντάφυλλα». Ο μεγαλύτερος, όμως, αιφνιδιασμός προέρχεται από την επιλογή του τρίτου τραγουδιού: το «Ξέχασες το έγχρωμο φιλμ», (Du hast den Farbfilm vergessen) της νονάς της πανκ μουσικής, Νίνα Χάγκεν.

Το τραγούδι έκανε τεράστια επιτυχία στην Ανατολική Γερμανία και όχι μόνο. Το ερμήνευσε η Νίνα Χάγκεν το 1974 με το συγκρότημα «Automobil».

Με την επιλογή αυτή, η Μέρκελ θέλησε να υπενθυμίσει την εποχή της νιότης της και τη χώρα, στην οποία έζησε και δεν υπάρχει πια ...

Η άνοδος της Μέρκελ και το μεγάλο αντίο...

Στις 10 Απριλίου του 2000, η Μέρκελ εξελέγη πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών μετά την παραίτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το όνομα του οποίου βρέθηκε αναμεμιγμένο σε σκάνδαλο παράνομων χρηματοδοτήσεων.

Στις 22 Νοεμβρίου του 2005 το γερμανικό κοινοβούλιο την εξέλεξε στο αξίωμα του καγκελάριου της Γερμανίας. Η Μέρκελ έγινε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας από την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Κράτους το 1871.

Επίσης είναι η πρώτη πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαικής Δημοκρατίας που υπήρξε ηγέτης της επανενωμένης Γερμανίας. Σήμερα, ο γερμανικός στρατός την αποχαιρετά με όλες τις τιμές .

Την ερχόμενη εβδομάδα, η Μέρκελ θα παραδώσει την σκυτάλη στον διάδοχό της τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, κλείνοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Γερμανίας...

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία
Πρόταση Ισραήλ για ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων
Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος προειδοποιεί κατά τεχνολογικής απειλής για δημοκρατία