Αγωνία για την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον, πιθανή η γρήγορη εξάπλωσή της στην Αμερική

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η ιατρική κοινότητα λόγω της ταχείας εξάπλωσης της μετάλλαξης Omicron. Μετά το καμπανάκι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO) διεμήνυσε ότι η νέα παραλλαγή είναι πιθανόν σύντομα να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες στη Βόρεια και Νότια Αμερική, αφότου εντοπίστηκε στον Καναδά και τη Βραζιλία.

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν τονίσει πως 24 χώρες ήδη ανακοίνωσαν κρούσματα της παραλλαγής.

«Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Οmicron είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές ή εάν προκαλεί βαρύτερη ασθένεια», δήλωσε η διευθύντρια του PAHO Καρίσα Ετιέν, προσθέτοντας πως θα χρειαστεί χρόνος για την εξέταση της παραλλαγής.

«Η ταχύτητα και η διαφάνεια είναι ιδιαίτερα κρίσιμες αυτήν τη στιγμή. Όμως, πάνω απ’ όλα, προτρέπουμε τον κόσμο να μην τρομοκρατείται», συμπλήρωσε.

Μέχρι οι εξετάσεις ουδετεροποίησης και άλλα εργαστηριακά τεστ ολοκληρωθούν, οι ειδικοί δεν θα έχουν επαρκή στοιχεία για να καθορίσουν τον βαθμό μεταδοτικότητας ή σοβαρότητας της παραλλαγής Omicron ούτε να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων εναντίον της, είπε η Ετιέν σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.

Την τελευταία εβδομάδα στη Βόρεια Αμερική, τα κρούσματα κορωνοϊού στον Καναδά και τις ΗΠΑ παρέμειναν σταθερά, αλλά σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι μολύνσεις και οι θάνατοι μειώθηκαν πάνω από 20% στο Μεξικό, σύμφωνα με τον PAHO.

Στην Κεντρική Αμερική, κάθε χώρα, με εξαίρεση τον Παναμά, κατέγραψε πτώση σε κρούσματα και θανάτους, ανέφερε η ίδια πηγή.

Στη Νότια Αμερική, τα κρούσματα στις χώρες που βρίσκονται στο νοτιότερο τμήμα καταγράφουν σταθερή αύξηση εδώ και αρκετές εβδομάδες, ενώ στην περιοχή των Άνδεων και τη Βραζιλία οι μολύνσεις δείχνουν σταθεροποιητικές τάσεις.

Δειτε Επισης

Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία
Πρόταση Ισραήλ για ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων
Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος προειδοποιεί κατά τεχνολογικής απειλής για δημοκρατία
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί και επιδρομές στο νοσοκομείο Σίφα στη Γάζα