ECDC: Ο εμβολιασμός των παιδιών δεν θεωρείται υποκατάστατο του εμβολιασμού των ενηλίκων

Ενδιάμεση έκθεση για τη δημόσια υγεία σε σχέση με τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του COVID-19 δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και Έλεγχο Νόσων, μετά από τη σύσταση της επιτροπής φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για χορήγηση του εμβολίου Comirnaty (BioNTech/Pfizer) σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Η έκθεση του ECDC καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 θα πρέπει να θεωρούνται ως ομάδα προτεραιότητας για εμβολιασμό, όπως και συμβαίνει και στα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Σημειώνεται πως τα ποσοστά νοσηλείας και το ποσοστό των νοσηλευομένων περιπτώσεων με COVID-19 μεταξύ παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών έχουν αυξηθεί, αλλά παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες.

Καθώς και τα παιδιά χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου μπορούν να νοσήσουν βαριά ή να χρειαστούν νοσηλεία, ο ECDC θεωρεί ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ο εμβολιασμός όλων των παιδιών ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση σε εθνικό επίπεδο.

Όπως σημειώνεται, τα αποτελέσματα του εμβολιασμού στα παιδιά αναμένεται να είναι μικρότερα σε χώρες όπου υπάρχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των ενηλίκων, και ισχυρότερα στις χώρες όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη μεταξύ των ενηλίκων.

Εν ολίγοις, εμβολιασμός των παιδιών δεν μπορεί να θεωρηθεί υποκατάστατο του εμβολιασμού των ενηλίκων. Η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού στον επιλέξιμο ενήλικο πληθυσμό παραμένει η κύρια προτεραιότητα των εκστρατειών εμβολιασμού κατά της COVID-19 με στόχο να μειωθούν οι θάνατοι που προκαλεί η ασθένεια.

Οι πιθανές θετικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει ο εμβολιασμός παιδιών πρέπει να αναλυθούν στο πλαίσιο της γενικότερης εμβολιαστικής κάλυψης και επιδημιολογικής κατάστασης σε κάθε περιοχή, προστίθεται.

Δειτε Επισης

Βαθιά ανήσυχος ο Γκουτέρες για τις πληροφορίες περί νέων αεροπορικών βομβαρδισμών κατά αμάχων στη Μιανμάρ
Σαρλ Μισέλ: Αν θέλει ειρήνη η Ευρώπη πρέπει να ετοιμαστεί για πόλεμο
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία