Πολύ λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια στην Όμικρον σύμφωνα με την Moderna

«Τα υπάρχοντα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης "Όμικρον" από ό,τι τα προηγούμενα στελέχη», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna.

Μιλώντας στους Financial Times, o Stephane Bancel, προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες προτού οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να παρασκευάσουν νέα εμβόλια ειδικά για την παραλλαγή «Όμικρον», ενώ δήλωσε πως ο υψηλός αριθμός των μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν πως τα εμβόλια που υπάρχουν τώρα ίσως χρειαστεί να τροποποιηθούν το επόμενο έτος.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, νομίζω, η αποτελεσματικότητα να είναι στο ίδιο επίπεδο… που είχαμε με τη Δέλτα», δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Πρόσθεσε πως «νομίζω ότι θα υπάρxει μια ουσιαστική πτώση. Απλώς δεν ξέρω πόση, επειδή πρέπει να περιμένουμε για τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει… λένε ‘δεν θα είναι καλά τα πράγματα’».

Ο κ. Bancel είπε ότι τα στοιχεία που θα δώσουν μια ένδειξη για το πώς λειτουργούν τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της παραλλαγής Omicron θα είναι πιθανότατα διαθέσιμα εντός δύο εβδομάδων.

Ωστόσο, είπε ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να μπορέσει να παραχθεί μαζικά ένα εμβόλιο ειδικό για την «Όμικρον».

«Η Moderna και η Pfizer δεν μπορούν να λάβουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις την επόμενη εβδομάδα. Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν. Θα μπορούσαμε όμως να βγάλουμε δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το καλοκαίρι; Σίγουρα», είπε ο κ. Bancel, ο οποίος προέβλεψε ότι η Moderna θα μπορούσε να παράγει συνολικά 2-3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2022.

Ωστόσο, είπε ότι θα ήταν επικίνδυνο να μετατοπιστεί ολόκληρη η παραγωγική ικανότητα της Moderna σε ένα στοχευμένο εμβόλιο κατά της «Όμικρον» τη στιγμή που άλλα στελέχη του ιού εξακολουθούν να κυκλοφορούν.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα