Κυριακή 23 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Υπέρ της σύναψης διεθνούς συμφωνίας για παγκόσμια ετοιμότητα κατά πανδημιών ο Μισέλ

  29/11/2021 15:37
Υπέρ της σύναψης διεθνούς συμφωνίας για παγκόσμια ετοιμότητα κατά πανδημιών ο Μισέλ

Υπέρ της σύναψης διεθνούς συμφωνίας για παγκόσμια ετοιμότητα κατά πανδημιών ο Μισέλ

  29/11/2021 15:37

Τη στήριξή του στη σύναψη μιας διεθνούς συνθήκης ή άλλου νομικά δεσμευτικού μέσου για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ετοιμότητας κατά των πανδημιών, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε παρέμβασή του κατά την έκτακτη σύνοδο της Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία που πραγματοποιείται από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη, με αντικείμενο την ανάπτυξη διεθνούς συμφωνίας για το θέμα αυτό.

Ο κ. Μισέλ επεσήμανε πως αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά που συγκαλείται έκτακτη συνάντηση της Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία (World Health Assembly - WHA, το σώμα λήψης αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) και εξέφρασε την ελπίδα πως «σήμερα θα γράψουμε ιστορία».

Όπως είπε ο κ. Μισέλ, «έχουμε συλλογική ευθύνη να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε άλλη πανδημία να μας βρει απροετοίμαστους, χωρίς συντονισμό ή να ενεργούμε μεμονωμένα» και πρόσθεσε πως τα αποτελέσματα της συνόδου είναι «ζωτικής σημασίας για για το πώς η παγκόσμια κοινότητα θα συνεργάζεται στο μέλλον, και στο πώς θα διασφαλίζεται η πρόληψη, προετοιμασία, εντοπισμός και αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών απειλών.

Ευχαρίστησε παράλληλα τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς και άλλους ηγέτες για το ότι έδειξαν σε όλους, πολιτικούς ηγέτες και ηγέτες διεθνών οργανισμών, «ότι πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτών των παγκόσμιων προσπαθειών».

Είναι ώρα, υπογράμμισε, για την WHA να βρει βιώσιμες λύσεις, και κάλεσε όλους να εγγυηθούν πως αν ξεσπάσει νέα πανδημία, θα υπάρχουν τα απαραίτητα εμβόλια και άλλα αντίμετρα.

Τόνισε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ύπαρξη των ανισοτήτων που εντοπίσαμε και συνεχίζουμε να βλέπουμε και σε μελλοντικές πανδημίες».

Αναφέρθηκε ακόμα στην αρχή προσέγγισης της υγείας μέσω του φακού του One Health για συνεκτική αντιμετώπιση των υγειονομικών θεμάτων σε όλους τους τομείς πολιτικής.

Η επιστημονική κοινότητα, πρόσθεσε, αναμένει πως το 70% των πανδημιών στο μέλλον θα είναι ζωονοσογόνες (μεταδίδονται δηλαδή μεταξύ ανθρώπων και των άλλων ζώων), και για αυτό είναι πλέον αναγκαίο να αποκτήσουμε καλύτερη αντίληψη του πώς συνδέονται η ανθρώπινη υγεία, η υγεία των ζώων και η υγεία του περιβάλλοντος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας