«Κοιμόμουν σε παγκάκια… Αγόραζα μπέργκερ και έλεγα χωρίς τυρί για να μην χρεώνομαι έξτρα»

Εφυγε από την Ευρώπη για τις ΗΠΑ, για ένα διάστημα έμεινε άστεγος και κοιμόταν σε παγκάκια πάρκων αλλά κατάφερε να φτιάξει τη δική του επιχείρηση και τώρα είναι ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος.

Ο Νικ Μοκούτα, σήμερα 37 ετών, μετακόμισε στις ΗΠΑ από τη Ρουμανία με 500 δολάρια - δώρο από τη γιαγιά του - στην τσέπη του όταν ήταν 21 ετών.

Απόφοιτος διοίκησης επιχειρήσεων μετακόμισε στο Λος Άντζελες χωρίς να μπορεί να μιλήσει πολύ καλά αγγλικά και δεν κατάφερε να βρει διαμέρισμα, με αποτέλεσμα να κοιμάται σε παγκάκια σε δημόσια πάρκα, ενώ μετά βίας εξασφάλιζε το φαγητό του.

Ο Νικ είναι πλέον πολίτης των ΗΠΑ και έχει αγοράσει σπίτια για την οικογένειά του χάρη στην επιτυχία των εγχειρημάτων του στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

«Το πρώτο ταξί που πήρα στην πόλη, μου κόστισε περίπου 100 δολάρια, γεγονός που με άφησε με 400 δολάρια. Ήταν ένα πολιτισμικό σοκ, δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το κομμάτι. Βρέθηκα άστεγος στο Λος Άντζελες, κοιμήθηκα σε παγκάκια στα πάρκα και έφαγα με πολύ μικρό προϋπολογισμό. Πήγαινα και αγόραζα ένα μπέργκερ ενός δολαρίου στα McDonald's και τους έλεγα “χωρίς τυρί” για να μην χρεώνομαι επιπλέον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύντομα, ο Νικ μπόρεσε να βρει μικρές δουλειές, όπως παρκαδόρος, για να εξοικονομήσει χρήματα για μια προκαταβολή για ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα. Καθώς η τα αγγλικά του βελτιώνονταν, επιδίωξε επίσης να αποκτήσει άδεια ως μεσίτης ακινήτων.

Ο 37χρονος που κάποτε κοιμόταν σε παγκάκια, τώρα κάνει μια πολυτελή ζωή / Φωτογραφία: nickmocuta / Instagram

Το 2013, αποφάσισε να πειραματιστεί πουλώντας ηλεκτρονικά είδη, όπως κινητά τηλέφωνα και θήκες τηλεφώνων που εισάγονται από την Κίνα, στο eBay. Μέσα σε έξι μήνες, ο Νικ έβγαζε 3.000 - 4.000 δολάρια το μήνα και πέρασε στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

«Μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου ο πατέρας μου ήταν λογιστής και η μαμά μου ήταν δασκάλα, έτσι το σχολείο ήταν το νούμερο ένα πράγμα στο οποίο επικεντρώθηκα μεγαλώνοντας, αλλά μετά την αποφοίτησή μου μετανάστευσα στην Αμερική με διακαή επιθυμία να κάνω περισσότερα και να γίνω περισσότερα. Πάντα πίστευα ότι το online είναι το μέλλον και ήθελα να είμαι μέρος του», είπε.

Τώρα, ο Νικ είναι πολίτης των ΗΠΑ με πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα σε ιστότοπους όπως το Amazon και η Walmart, όπου χρησιμοποιεί την αυτόματη εκπλήρωση - εκπλήρωση της παραγγελίας και αποστολή - για να αυξήσει τον πλούτο του.

Ο εκατομμυριούχος πλέον Νικ, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει αποκομίσει συνολικά 40 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, έχει επίσης εκατοντάδες συνεργασίες με πελάτες-προμηθευτές, ενώ πουλάει και δικά του προϊόντα.

 

«Νομίζω ότι ο λόγος που είμαι επιτυχημένος, είναι επειδή δεν φοβήθηκα ποτέ να χάσω, απλώς να μην προσπαθήσω. Είμαι πολύ επίμονος και δεν τα παρατάω ποτέ. Αποτυγχάνω επτά φορές, σηκώνομαι τις οκτώ. Και μου αρέσει το γεγονός ότι μπορώ να εργάζομαι από το σπίτι και το μόνο που χρειάζομαι είναι ένας φορητός υπολογιστής και ίντερνετ και είμαι στην επιχείρηση».

Ο εκατομμυριούχος έχει τώρα ένα χαρτοφυλάκιο 100 διαμερισμάτων στις ΗΠΑ και τη Ρουμανία, καθώς και τέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα – συμπεριλαμβανομένης μιας Bentley Continental και της Mercedes GT S63 AMG.

Η γιαγιά του Νικ πέθανε δυστυχώς πριν προλάβει να της ξεπληρώσει το... δάνειο των 500 δολ., αλλά αγόρασε στους γονείς και τον αδερφό του από ένα διαμέρισμα. Έχει δεσμευτεί επίσης να βοηθά τον κόσμο και έχει ανοίξει μια κοινότητα καθοδήγησης για να βοηθήσει άλλους να ξεκινήσουν να πωλούν σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η Amazon, ενώ τους προσφέρει ακόμη και χρηματοδότηση για να αγοράσουν την πρώτη τους μετοχή.

«Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση για μένα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να δίνω στους ανθρώπους την οικονομική ελευθερία να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, ώστε να έχουν πολύ περισσότερο χρόνο για τις οικογένειές τους. Η ευτυχία στα πρόσωπά τους με κάνει να δουλεύω σκληρότερα για αυτούς», σημειώνει.

Δειτε Επισης

Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο